Σελίδες

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Διαβάστε πώς βαθμολόγησαν ασθενείς το εθνικό σύστημα υγείας. Κάτω από τη βάση κλινικές στην περιφέρεια

Δεν φαίνεται να περνάει τη βάση το εθνικό σύστημα υγείας, σύμφωνα με τη βαθμολογία ασθενών και νοσηλευομένων.
Τα αρνητικά μάλιστα σχόλια εστιάζονται στα Νοσοκομεία Κιλκίς, Ρόδου, Δράμας και Καρδίτσας, τα οποία "έπιασαν" τη βάση της κατάταξης (με βαθμολογίες μεταξύ 5 και 6 με άριστα το 10).
Στην έρευνα απάντησαν ασθενείς που νοσηλεύθηκαν ή επισκέφθηκαν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων τον περασμένο χρόνο, και συγκεκριμένα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.
Τα ερωτηματολόγια συνέταξε η Διεύθυνση Ποιότητας και Αποδοτικότητας του υπουργείου Υγείας με τη συνεργασία της Ομάδας Εργασίας για τις διαδικασίες ποιότητας των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, η οποία συγκροτήθηκε από τον πρώην γενικό γραμματέα Υγείας, υποψήφιο βουλευτή με το ΠαΣοΚ στη Β' Περιφέρεια Αθηνών, κ. Ν. Πολύζο.
Σε σύνολο 132 νοσοκομείων ανταποκρίθηκαν στην έρευνα μόνον τα 44, στην πλειονότητά τους τα πιο μεγάλα, με αριθμό κλινών άνω των 400 ατόμων.
Οι ερωτήσεις αφορούσαν το επίπεδο της φροντίδας που παρασχέθηκε στους ασθενείς από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και τις εντυπώσεις που σχημάτισαν από τη γενική εξυπηρέτηση και την εικόνα των νοσοκομείων.
Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο μέρη: στους εξωτερικούς (αυτούς που επισκέφθηκαν τα Εξωτερικά Ιατρεία ή τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) και στους νοσηλευόμενους.
Συγκεντρώθηκαν 4.648 ερωτηματολόγια νοσηλευομένων και 3.906 εξωτερικών ασθενών.
Ο μέσος όρος συνολικής βαθμολογίας (ικανοποίησης) των νοσηλευθέντων είναι 7,85 και των εξωτερικών ασθενών 7,94.
Στη Μακεδονία το κυριότερο πρόβλημα
Οι νοσηλευόμενοι (εσωτερικοί ασθενείς) διαπιστώθηκε ότι έχουν καλύτερη εικόνα για τους γιατρούς των Νοσοκομείων της 2ης (Πειραιώς και Αιγαίου), 3ης (Μακεδονίας) και 4ης (Μακεδονίας και Θράκης) Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), και για τους νοσηλευτές της 1ης (Αττικής), 3ης και 4ης ΥΠΕ.
Από το σύνολο των νοσοκομείων υπερέχουν αυτά της 3ης ΥΠΕ. Νοσοκομεία με συνολική βαθμολογία μεγαλύτερη του 9 συγκέντρωσαν τα δύο Παίδων (Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού), το Αμαλία Φλέμιγκ, της Νάουσας και του Καρπενησίου.
Στον αντίποδα (συνολική βαθμολογία κάτω από 6) βρίσκονται εκείνα του Κιλκίς και της Ρόδου
Δράμα - Καρδίτσα: Ουρές ταλαιπωρίας
Οι πολίτες που πέρασαν από την άλλη από τα Εξωτερικά Ιατρεία εκτίμησαν περισσότερο τη δουλειά και την ανταπόκριση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των Ιδρυμάτων της 2ης και της 3ης ΥΠΕ.
Με συνολική βαθμολογία μεγαλύτερη από 9 κατατάχθηκαν τα νοσοκομεία "Αμαλία Φλέμιγκ", Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Ιωαννίνων "Χατζηκώστα", Ξάνθης και Ψυχιατρικό Αττικής. Αντιθέτως, βαθμολογία μικρότερη από 6 συγκέντρωσαν τα Νοσοκομεία Δράμας και Καρδίτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου