Σελίδες

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ



Σας παραθέτω δέκα λόγους για τους οποίους επιβάλλεται η αναστολή πίστωσης με τον ΕΟΠΥΥ από τους εργαστηριακούς ιατρούς :

   ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

  1. Η αποπληρωμή των παλαιών χρεών των ταμείων (ως 31/10/2011) προς τους προμηθευτές Υγείας αποτελεί βασική δέσμευση της Κυβέρνησης βάσει της νέας δανειακής σύμβασης της χώρας με την τρόϊκα η οποία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ως 31/03/2012. Από δημοσιογραφικές και άλλες πηγές, προκύπτει ότι ένα ποσό 4 δις που προορίζεται για τους προμηθευτές Υγείας θα δοθούν ως εξής: 2,7 δις στο τρίτο τρίμηνο και 1,3 δις στο τέταρτο τρίμηνο του 2012.
  2. Αναμένεται ακόμη η κοινή Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας θα αποφασιστεί το ύψος του «κουρέματος» προς τους προμηθευτές Υγείας, αφού έχει ήδη προηγηθεί μία παρακράτηση 10% στις δαπάνες μέχρι την τελική εκκαθάριση των λογαριασμών. Προφανώς προκύπτει ότι τεχνηέντως εξανεμίζεται το ποσοστό κέρδους των ιατρικών εργαστηρίων, με την τιμολόγηση των εξετάσεων να παραμένει καθηλωμένη σε τιμές 1991. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαστηριακοί ιατροί εργάζονται επί 20 συναπτούς μήνες, προσφέροντας σχεδόν «δωρεάν» τις υπηρεσίες τους προς το σύστημα.
  3. Με την έναρξη του ΕΟΠΥΥ από 01/01/2012, και χωρίς να υπάρχει ακόμη επίσημη σύμβαση, έχει παραταθεί η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής και εκκαθάρισης των παραπεμπτικών των εργαστηρίων που πλέον εξυπηρετούν 9,5 εκ. ασφαλισμένους με αυξημένα λειτουργικά έξοδα και με ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου 15% που σε καμία περίπτωση δεν δύναται να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα των εργαστηρίων. Η αναμενόμενη ένταξη των λοιπών ταμείων (ΝΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ) στον ΕΟΠΥΥ θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Είναι τέτοια η μείωση της ρευστότητας και η οικονομική ασφυξία, που δεν είναι πλέον δυνατή εκ μέρους των ιατρών, η τήρηση του χρονοδιαγράμματος πληρωμής των προμηθευτών, της μισθοδοσίας του προσωπικού, των ασφαλιστικών εισφορών, της φορολογίας, κλπ.
  4. Η υποχρεωτική συμμετοχή των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στο PSI, οδήγησε σε ένα «κούρεμα» της τάξης των 12 δις, ποσό που δύσκολα θα αναπληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  5. Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ υπέστη πρόσφατα, περικοπή της τάξεως των 500 εκ. ευρώ με αποτέλεσμα το ισοζύγιο να είναι έσοδα 5 δις – έξοδα 7 δις, δηλ έλλειμμα τουλάχιστον 2 δις, εάν καταστεί εφικτή απόλυτα η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών και εάν δεν εκτιναχθούν οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλισμένων. Το δε κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανά ασφαλισμένο κυμαίνεται στα 800 ευρώ ετησίως. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πτωχό προβληματικό προϋπολογισμό για τον όγκο των ασφαλισμένων που εξυπηρετεί, με πολύ εύθραυστες ισορροπίες στη τήρησή του.
  6. Δεν υπεγράφη για άγνωστους λόγους η σύμβαση δανεισμού τύπου factoring μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς και ΕΟΠΥΥ, αφήνοντας εκτεθειμένους τους συναδέλφους ή τα διαγνωστικά κέντρα που έκαναν χρήση δανεισμού για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
  7. Παρόλο που το κράτος μας κρατάει όμηρους σε μία πολύμηνη στάση πληρωμών, δεν δέχεται το συμψηφισμό των δεδουλευμένων των εργαστηρίων με τα οφειλόμενα (ασφαλιστικές εισφορές, φόρος εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος, κλπ) με αποτέλεσμα να οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τα διαγνωστικά εργαστήρια σε οικονομική ασφυξία και στάση πληρωμών.
  8. Η επιβολή των αντικειμενικών φορολογικών κριτηρίων θα εκτινάξει με μαθηματική ακρίβεια την φορολογία σε δυσθεώρητα ύψη, με αποτέλεσμα το κλείσιμο πολυάριθμων εργαστηρίων, που θα συνθλιβούν κυριολεκτικά από την εφαρμοζόμενη πολιτική Υγείας στον ιδιωτικό τομέα.
  9. Η έλλειψη εφαρμογής των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών (δικλείδες ασφαλείας στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ελεγκτικοί μηχανισμοί, εφαρμογή πλαφόν, κλπ) πιθανολογείται  ότι θα οδηγήσει σύντομα στην εξάντληση του πτωχού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, αφήνοντας εκατομμύρια ασφαλισμένους πρακτικά ανασφάλιστους.
  10. Η αδυναμία της κυβέρνησης να χειριστεί το χρονοδιάγραμμα των εξοφλήσεων και της δίκαιης αποπληρωμής των διάφορων φορέων είναι καταφανής. Επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας και όποιος φωνάζει περισσότερο, έχει να λάβει από την ούτως ή άλλως περιορισμένη «μερίδα φαγητού». Ποσά που προορίζονταν για τους κωδικούς των εργαστηρίων, ως δια μαγείας, μονίμως αλλάζουν προορισμό, είτε για την αποπληρωμή των φαρμακοποιών, κλινικών, φυσιοθεραπευτών είτε των μισθών και συντάξεων των ταμείων. Άλλωστε ως γνωστόν, λεφτά "δεν υπάρχουν". Προ μηνός ζητήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ, δάνειο 300 εκ ευρώ από το ΕΤΑΑ για να αποδοθούν οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων και να πληρωθούν οι Ιατροί !!

Σε αυτή τη ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, σοφότερος όλων αποδεικνύεται αυτός που θα προβεί σε εξορθολογισμό του ισοζυγίου εσόδων- εξόδων, δεδομένης της στάσης πληρωμών.

Εξυπνότερος όλων θα είναι αυτός που θα μειώσει την προσέλευση των ασφαλισμένων που του στερούν την πολυπόθητη ρευστότητα και θα διεκδικήσει το μερίδιο εκείνο που θα του προσφέρει ένα αξιοπρεπές λόγο κέρδους / όγκου εργασίας. Σε αυτό τον άξονα, η εφαρμογή συνετού τιμολογίου είναι άκρως απαραίτητη.
Η προκήρυξη των επερχόμενων εκλογών θα αδρανοποιήσει τις διοικητικές διαδικασίες για τουλάχιστον ένα τρίμηνο. 

Είναι ώρα να αναστείλουμε την πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ και είναι ώρα να επιδιώξουμε την κάθετη μείωση του όγκου εργασίας, διατηρώντας ένα συνετό ποσοστό κέρδους και αυξάνοντας ταυτόχρονα την ρευστότητά μας.

Για διάστημα 20 μηνών έχουμε σταθεί πλάϊ στους ασφαλισμένους, χρηματοδοτώντας πρακτικά την Πρωτοβάθμια περίθαλψη Υγείας, εκεί που το κράτος αδυνατούσε να τη στηρίξει οικονομικά. Έχουμε κάνει το καθήκον μας ως λειτουργοί Υγείας, ως οφείλαμε, αλλά δυστυχώς πλέον βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού.

Είμαστε επιστήμονες αλλά και ελευθεροεπαγγελματίες.
 

Είναι θέμα επιστημονικής αξιοπρέπειας η διαφύλαξη της διατήρησης παροχής υπηρεσιών ποιότητας προς τους ασφαλισμένους και ταυτόχρονα ανελέητος αγώνας επαγγελματικής επιβίωσης.


Αννα Μαστοράκου

Μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

Μέλος ΔΣ ΠΟΣΙΠΥ

Αντιπρόεδρος ΣΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου