Σελίδες

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Δέκα μύθοι για το ευρώ, το Μνημόνιο και την Ελλάδα

Δέκα μύθοι για το ευρώ, το Μνημόνιο και την Ελλάδα

Τελικά, μπορεί να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την Ευρώπη και την Ευρωζώνη; Η επιστροφή στη δραχμή θα οδηγήσει σε κατάρρευση ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ; Δέκα ερωτήματα και επιχειρήματα που τίθενται και παρατίθενται στις δημόσιες συζητήσεις και ειδικά στον προεκλογικό διάλογο αναζητούν απαντήσεις...
Η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» παραθέτει τους δέκα πιο διαδεδομένους μύθους για το ευρώ, την Ελλάδα και το Μνημόνιο, που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας:
  • Μύθος υπ΄αριθμον 1: «Κανείς δεν μπορεί να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ γιατί με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία αποχώρηση της χώρας από το ευρώ δεν γίνεται»
Μπορεί ο κοινοτικός νομοθέτης να μην είχε προβλέψει, αρχικά, διαδικασίες εξόδου μιας χώρας από το ευρώ, ωστόσο στη μεταγενέστερη του ευρώ και ισχύουσα σήμερα Συνθήκη της Λισαβόνας, προβλέπεται η διαδικασία εθελούσιας αποχώρησης ενός κράτους – μέλους από την Ε.Ε.. Εφόσον στη ζώνη του ευρώ συμμετέχουν μόνο χώρες οι οποίες είναι και μέλη της Ε.Ε., εάν κάποια από αυτές φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτομάτως αποχωρεί και από την Ευρωζώνη.
  • Μύθος υπ΄αριθμόν 2: «Ουδέποτε η Ελλάδα θα ζητήσει να εξέλθει από την Ε.Ε
Αν κάποια στιγμή η χώρα δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της και κανείς στον κόσμο δεν είναι διατεθειμένος να τη δανείσει, τότε αναγκαστικά θα καταφύγει στην μόνη λύση που της απομένει και δεν είναι άλλη από το να τυπώσει χρήμα. Το δικαίωμά της αυτό,από τη στιγμή που μπήκε στο ευρώ το εκχώρησε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,. Αν αναγκαστεί να τυπώσει χρήμα, τότε θα πρέπει να συνάψει με την Ε.Ε., μια νέα συμφωνία με τους εταίρους της, βάσει της οποίας θα αποχωρεί εκουσίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση και συνεπώς από του ευρώ.
  • Μύθος υπ΄αριθμόν 3: «Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε κατάρρευση την Ευρωζώνη στο σύνολό της»
Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η Γερμανία πήγε κόντρα στο ρεύμα, δηλαδή επέβαλε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση των χωρών της Ευρωζώνης και υποχρέωσε τους ιδιώτες ομολογιούχους σε υπέρογκες απώλειες χρημάτων, καθιστά αδύνατο να προβλεφθεί τι θα κάνει στην περίπτωση που η Ελλάδα απορρίψει το Μνημόνιο. Το σίγουρο είναι ότι η Γερμανία θα συνεκτιμήσει το τι θα συμβεί αν στο μέλλον και άλλες προβληματικές χώρες ακολουθήσουν την ίδια πορεία με την Ελλάδα.
  • Μύθος υπ΄αριθμόν 4: «Μπορούμε να μείνουμε στο ευρώ χωρίς να εφαρμόσουμε το Μνημόνιο»
Η εντύπωση αυτή που έχει δημιουργηθεί σε ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, οφείλεται σε κακή πληροφόρηση. Στον υπόλοιπο κόσμο η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να εφαρμόσει τους σκληρούς όρους του Μνημονίου και τελικά θα βγει από την Ευρωζώνη. Από τη στιγμή που η χώρα ανακοινώσει ότι σταματά να εφαρμόζει το Μνημόνιο, θα σταματήσει και η δανειοδότηση από το εξωτερικό, ενώ θα εξακολουθήσουμε να μην έχουμε πρόσβαση στις αγορές. Αρα η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή θα είναι μονόδρομος,. Με δεδομένο, πάντως, το νέο σύμφωνο σταθερότητας της Ευρωζώνης και τη δεδομένη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ακόμη και αν δεν υπήρχε το παλαιό Μνημόνιο, η Ευρώπη θα έφτιαχνε στη χώρα ένα καινούριο.
  • Μύθος υπ΄αριθμόν 5: «Ούτως ή άλλως έχουμε πιάσει πάτο»
Αυτη τη στιγμή η Ελλάδα έχει πιάσει πάτο, αλλά αυτόν της Ευρωζώνης. Βρίσκεται δηλαδή στην ίδια μοίρα μαζί με τα άλλα ασθενή οικονομικά κράτη – μέλη της και τουλάχιστον οι μισθοί της είναι ανάλογοι με αυτούς της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας. Υπάρχει και η επιλογή, όμως και άλλων πάτων. Οπως αυτού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τότε οι μισθοί της χώρας θα είναι ανάλογοι της Βουλγαρίας. Στην έσχατη περίπτωση που η χώρα επιλέξει να πιάσει «πάτο» εκτός Ευρωζώνης, τότε όπως χαρακτηριστικά αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής , μάλλον θα πάμε... άπατοι.
  • Μύθος υπ΄αριθμόν 6: «Ούτως ή άλλως η Ευρωζώνη εντός ολίγου θα διαλυθεί»
Αυτό δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς με σιγουριά. Ακόμη, όμως και εάν το ευρώ διαλυθεί, το επόμενο βήμα θα είναι η εκ νέου δημιουργία του, αφού σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, το εθνικό νόμισμα της οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας θα μοιάζει... πολύ μικρό. Πολύ περισσότερο η δραχμή. Ακόμη, όμως και στην έσχατη περίπτωση που το ευρώ διαλυθεί, θα ήταν καλύτερο η Ελλάδα να συμμετέχει στις διασκέψεις που θα ακολουθήσου για την αντκατάστασή του και όχι να βρίσκεται εκτός.
  • Μύθος υπ΄αριθμόν 7: «Ολα αυτά συμβαίνουν επειδή η Γερμανία διοικεί σήμερα την Ευρώπη»
Ακόμη και πριν την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος η Γερμανία ασκούσε την οικονομική ηγεμονία στην Ευρώπη, αφού ήταν η χώρα που αυτοβούλως αποφάσιζε για την ισοτιμία του νομίσματός της, καθορίζοντας με αυτόν τον τρόπο και τις οικονομικές πολιτικές και των υπολοίπων κρατών – μελών. Πολύ δύσκολα, λοιπόν, θα μπορούσε να παραχωρούσε την κυριαρχία της χωρίς αντάλλαγμα. Τη δεδομένη στιγμή το αντάλλαγμα που ζητά δεν είναι άλλο από τη δημοσιονομική πειθαρχία ολόκληρης της Ευρώπης στα γερμανικά πρότυπα.
  • Μύθος υπ΄αριθμόν 8: «Η Ελλάδα θα είναι καλύτερα εκτός του ευρώ»
Μέχρι σήμερα εκτός Ευρωζώνης βρίσκονται δύο κατηγορίες χωρών: Είτε, επειδή οι ίδιες το επιθυμούν, οι πολύ πλούσιες, όπως η Ελβετία, είτε, ωρίς να το επιθυμούν, οι πολύ φτωχές, όπως η Αλβανία και η Ρουμανία. Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν είναι πλούσια χώρα και δεν θέλει να έχει τη μοίρα των φτωχότερων, τότε...
  • Μύθος υπ΄αριθμόν 9: «Μπορούμε χωρίς πρόβλημα να πληρώνουμε το εσωτερικό χρέος αν πάψουμε να πληρώνουμε το εξωτερικό»
Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι γιατί παρά τις περικοπές και τους φόρους, τα κρατικά έξοδα (χωρίς τους τόκους) εξακολουθούν να υπερβαίνουν ελαφρώς τα κρατικά έσοδα. Επομένως , αν αρνηθούμε το Μνημόνιο, θα απαιτηθεί, αμέσως να πάρουμε νέα μέτρα για να μπορέσει να λειτουργήσει το κράτος, χωρίς, όμως να ακυρωθεί κάποιο από αυτά που έχουν ήδη υιοθετηθεί.
Αμέσως μετά τη στάση εξωτερικών πληρωμών και την ακύρωση του Μνημονίου θα ακολουθήσει η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση εθνικού νομίσματος, την ισοτιμία του οποίου θα αποφασίσουν οι αγορές. Λόγω του γενικότερου αρνητικού κλίματος που θα επικρατήσει, η Ελλάδα προκειμένου να εισάγει τα προϊόντα που χρειάζεται θα πρέπει να τα προπληρώνει.
  • Μύθος υπ΄αριθμόν 10: «Η συνταγή του Μνημονίου είναι λάθος»
Τα μέτρα που επιβάλλονται μέσω του Μνημονίου αποτελούν μέτρα που επί χρόνια πρότειναν στην Ελλάδα όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Αμφιβολία για το ότι μερικά από τα μέτρα που προβλέπονται στο Μηνημόνιο κινούνται στη λάθος κατεύθυνση, δεν υπάρχει. Αμφιβολία, όμω δεν υπάρχει και για το γεγονός ότι για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, θα πρέπει να εφαρμόσει εξαιρετικά περιοριστικές οικονομικές πολιτικές. Αν πάντως δεν υπήρχε η ενωμένη Ευρώπη, το ελληνικό κράτος θα είχε εκ του ασφαλούς και προ πολλού πτωχεύσει.

IEFIMERIDA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου