Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ έχουν να αντιμετωπίσουν και το κύμα φυγής των επιστημόνων που διακόπτουν τις συμβάσεις τους.
Με το χέρι στην τσέπη βρίσκονται οι ασφαλισμένοι του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Εκτός από τα φάρμακά τους, τώρα καλούνται να πληρώνουν και την αμοιβή των γιατρών που διακόπτουν τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ εξαιτίας ανεξόφλητων αμοιβών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η δεξαμενή των ιδιωτών γιατρών που εξυπηρετούν 9,5 εκατ. ασφαλισμένους έχει συρρικνωθεί από τους 5.000 στους περίπου 4.000 και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος υποστηρίζει ότι ο ιατρικός κόσμος είναι επιφυλακτικός για το μέλλον του νέου Ταμείου. Μάλιστα, ο ΠΙΣ έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν εξοφληθούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, θα προχωρήσει σε αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα με αναγκαστική δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού. Αυτοί που πληρώνουν τελικά, κυριολεκτικά και μεταφορικά, είναι και σ' αυτή την περίπτωση τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων, τα όρια αντοχής των οποίων δοκιμάζονται κάθε φορά που προσπαθούν να βρουν γιατρό στην περιοχή τους με διαθέσιμο ραντεβού. Συχνά η διαδικασία αυτή θυμίζει… απίθανη αποστολή εξαιτίας του πλαφόν στις ιατρικές επισκέψεις που δεν πρέπει να ξεπερνούν εβδομαδιαίως τις 50 ανά γιατρό.
Το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο λόγω των κενών στον υγειονομικό χάρτη τόσο της Αττικής όσο και της περιφέρειας σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Είναι ενδεικτικό ότι σε μεγάλους δήμους, όπως η Αγία Παρασκευή, ο Χολαργός, δεν υπάρχει ούτε ένας παιδίατρος συμβεβλημένος με το νέο Ταμείο. Αντίστοιχα, στο Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Κυπαρισσίας δεν λειτουργεί ωτορινολαρυγγολογικό ιατρείο λόγω έλλειψης γιατρού. Συνεπώς, το ιατρείο του μοναδικού ιδιώτη, μη συμβεβλημένου ΩΡΛ είναι μονόδρομος για τους κατοίκους της περιοχής και τους τουρίστες.
Για καρτέλ γιατρών κάνει λόγο ο πρόεδρος του Οργανισμού Γεράσιμος Βουδούρης, λόγω της άρνησής τους να συνεργαστούν. Ενδεικτικά αναφέρει το παράδειγμα της Δράμας, όπου κανένας από τους τέσσερις ιδιώτες παιδιάτρους δεν δέχτηκε να συμβληθεί. Ολα αυτά έχουν ως συνέπεια οι κατά τα άλλα ασφαλισμένοι να πρέπει να πληρώνουν ιατρικές επισκέψεις από 30 έως 40 ευρώ ανάλογα με τον μη συμβεβλημένο γιατρό. Εξάλλου, και οι μη συμβεβλημένοι έχουν δικαίωμα να συνταγογραφούν και οι συνταγές να εκτελούνται μέσω του ΕΟΠΥΥ - δηλαδή οι ασθενείς πληρώνουν τη συμμετοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως λέει ο κ. Βουδούρης, εξετάζεται το ενδεχόμενο πριμοδότησης των άγονων θέσεων, εκείνων δηλαδή που δεν καλύφθηκαν από συγκεκριμένες ειδικότητες. Επιπλέον, η δεξαμενή των γιατρών θα μπορούσε να αυξηθεί εάν είχαν υλοποιηθεί οι προσλήψεις των επιπλέον 5.000 γιατρών, οι οποίες έχουν παγώσει λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.
Προσθέτει, ωστόσο, αναφορικά με την έξοδο των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, ότι ο αριθμός όσων αποχωρούν είναι πολύ μικρότερος - ο ίδιος έχει υπογράψει το τελευταίο διάστημα εγκρίσεις για μόλις 40 αποχωρήσεις - κάνοντας λόγο για ένα ακόμη τρικ των γιατρών ώστε να λαμβάνουν άμεσα την αμοιβή τους από τους ασφαλισμένους: υποστηρίζουν δηλαδή ότι δεν είναι συμβεβλημένοι για να πληρώνονται άμεσα.
Είναι γεγονός, πάντως, ότι οι γιατροί μετράνε απώλειες 550 εκατ. ευρώ - πρόκειται για τα χρέη των ασφαλιστικών φορέων έως και τον Νοέμβριο του 2011 - για τα οποία έχουν μεν φορολογηθεί αλλά ουδέποτε εισέπραξαν. Οι καθυστερήσεις για το τρέχον έτος στην εξόφληση των ιατρικών επισκέψεων αλλά και η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ εντείνει τους προβληματισμούς τους. Ενδεικτική η περίπτωση του παιδιάτρου Αντώνη Κοντού, στον οποίο οφείλονται 57.000 ευρώ από το Ταμείο του Δημοσίου που πέρσι συγχωνεύτηκε με τον ΕΟΠΥΥ. «Πρόσφατα με ενημέρωσαν ότι εγκρίθηκαν 4.000 ευρώ, τα οποία όμως δεν κατατέθηκαν στον τραπεζικό μου λογαριασμό. Η απάντηση που έλαβα ήταν ότι το ποσό δεσμεύτηκε τελικά για την αποπληρωμή συντάξεων».
Η χαμηλή αμοιβή (10 ευρώ μεικτά) είναι ένας επιπλέον λόγος που κάνει τους γιατρούς να κλείνουν την πόρτα στο νέο Ταμείο. Ακόμη όμως κι εκείνοι που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των συμβεβλημένων συνήθως ζητάνε να πληρωθούν από τους ασθενείς για τις ιατρικές πράξεις. Ετσι, οι ασθενείς, για παράδειγμα, γλιτώνουν μεν τα 10 ευρώ για επίσκεψη στον ΩΡΛ, βγάζουν όμως από το πορτοφόλι τους 30 για ένα ακουόγραμμα στο οποίο υποβλήθηκαν. Αντίστοιχα, ο καρδιολόγος έχει να λαμβάνει τουλάχιστον 50 ευρώ για τρίπλεξ ή τεστ κοπώσεως τα οποία οι ασφαλισμένοι δεν θα πάρουν ποτέ ως επιστροφή από το Ταμείο τους.
TA NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου