Σελίδες

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Τι έδειξαν οι έρευνες για συγχωνεύσεις νοσοκομείων στην Ευρώπη



Μείωση του λειτουργικού κόστους, αλλά αύξηση του χρόνου αναμονής και χειρότερη συνεργασία με τους μάνατζερ έφερε η συγχώνευση νοσοκομειακών μονάδων στην Ευρώπη. Οι συγχωνεύσεις αποτελούν μια εφαρμοσμένη πρακτική σε ευρωπαϊκές χώρες από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Γίνονται με οριζόντια συγχώνευση νοσοκομείων, καθώς οι μονάδες «παράγουν» το ίδιο προϊόν και ανήκουν στον ίδιο παραγωγικό τομέα.

Σχετική εργασία του εργαστηρίου αξιολόγησης υπηρεσιών Υγείας, υπό τον καθηγητή κ. Λυκούργο Λιαρόπουλο, αναφέρει ότι στόχος τους είναι η αποτελεσματικότερη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων, η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και ο εξορθολογισμός της δαπάνης.

Από τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προκύπτει ότι ο αριθμός των νοσοκομείων και των κρεβατιών μειώνεται σε όλη την Ευρώπη. Η νέα τάση είναι να δημιουργούνται μονάδες παροχής εξειδικευμένης φροντίδας, προκειμένου να μειωθεί το κόστος και να αυξηθεί η αποδοτικότητα του συστήματος συνολικά.

Μολονότι δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς οι συνέπειες των συγχωνεύσεων, φαίνεται ότι -έστω και βραχυπρόθεσμα- εξοικονομούνται πόροι και βελτιώνεται η διοίκηση. Στη Μεγάλη Βρετανία πραγματοποιήθηκαν 99 συγχωνεύσεις νοσοκομείων από το 1997 και από αυτές οι 14 αφορούσαν μονάδες του Λονδίνου. Ανάμεσα στις οριζόντιες συγχωνεύσεις περιλαμβάνονται μονάδες οξείας νοσηλείας, ψυχιατρικής περίθαλψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Στα θετικά τους περιλαμβάνεται η αποδοτική διαχείριση των μικρότερων μονάδων, λόγω αυξημένου αριθμού γιατρών, η βελτίωση της διοίκησης και του ελέγχου, η εξοικονόμηση πόρων και η εντύπωση ότι οι τοπικές κοινωνίες ενίσχυσαν τις μονάδες. Υπήρξαν, όμως, και αρνητικά, όπως καθυστερήσεις στην απόδοση των νέων μονάδων, η απομόνωση των μάνατζερ από το προσωπικό και η αύξηση του χρόνου αναμονής.

Στη Νορβηγία, μελετήθηκε η συγχώνευση 17 νοσοκομείων, την περίοδο 1992 - 2000. Τα νοσοκομεία είχαν αύξηση της αποδοτικότητας από 3,6% έως 12,9% πριν από τη συγχώνευση, η οποία μειώθηκε κατά 2% έως 2,8% μετά τις συγχωνεύσεις! Σε ένα από τα νοσοκομεία, ωστόσο, υπήρξε αύξηση αποδοτικότητας κατά 6% και 4% στην αποδοτικότερη διαχείριση πόρων.

Στη Δανία, αναμένεται εξοικονόμηση πόρων κατά 19,5% έως 22,5% μετά τη μείωση των νοσοκομείων οξείας νοσηλείας από 42 σε 20 μέσα σε μία δεκαετία. Αμφιλεγόμενα είναι τα αποτελέσματα των περιορισμένων συγχωνεύσεων στη Σουηδία, ενώ οικονομίες κλίμακας αναμένονται από τη μείωση των ρουμανικών νοσοκομείων από 435 σε 182.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

«Οχι» στις συγχωνεύσεις και την εκχώρηση μονάδων

«ΑΙΤΙΑ πολέμου» χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι τις συγχωνεύσεις και την εκχώρηση δημοσίων μονάδων σε ιδιώτες.

To προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, καθώς από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της αποφάσισε να υλοποιήσει πιστά τους μνημονιακούς εφαρμοστικούς νόμους, θεωρεί απαραίτητη τη λειτουργία όλων των δημόσιων μονάδων, οι οποιοι προσφέρουν υγειονομικές υπηρεσίες φιλικές, δωρεάν και εύκολα προσβάσιμες.

Τα υπό κατάργηση νοσοκομεία -σημειώνει- σηκώνουν το βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς είμαστε η μοναδική χώρα του πλανήτη που δεν έχει οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

Σε περίοδο οικονομικής χρήσης, που οι πολίτες είναι άνεργοι, κοινωνικά αποκλεισμένοι τα εισοδήματά τους περιορίστηκαν δραματικά, έχουν ανάγκη το κοινωνικό κράτος και μάλιστα τις δημόσιες δωρεάν και εύκολα προσβάσιμες υπηρεσίες.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ, σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους φορείς των πόλεων των νοσοκομείων, θα αντιδράσουν στην προωθούμενη αλλαγή, με το επιχείρημα ότι δεν θα περάσουν η συρρίκνωση, η απαξίωση, η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας.


Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου