Στα ίχνη κυκλώματος, το οποίο μέσω πλασματικών δηλώσεων στο ΙΚΑ ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Μέλη της εγκληματικής ομάδας, η οποία δρα στη Βόρειο Ελλάδα, αποτελούν λογιστές και ιδιώτες, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι το διάτρητο λογισμικό του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατάφεραν να εισχωρήσουν σε αυτό, υποβάλλοντας πλασματικές δηλώσεις που αφορούσαν κατά κύριο λόγο αλλοδαπούς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη δραστηριότητά τους το ελληνικό Δημόσιο έχει μέχρι στιγμής ζημιωθεί με ποσό το οποίο ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.
Αν και η διοίκηση του Ιδρύματος είναι ενήμερη για τις «τρύπες» του λογισμικού συστήματος και γνωρίζει ότι «χτυπήματα» τέτοιου είδους έχουν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν (πρόσφατο παράδειγμα η «επίθεση» που έγινε τον περασμένο Ιούλιο, η οποία ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο με ποσό άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ), δεν έχει ακόμη θέσει σε λειτουργία επιπλέον ασφαλιστικές δικλίδες.
«Πηγές» ανέφεραν στη zougla.gr ότι τα υπολογιστικά συστήματα του ΙΚΑ εξακολουθούν να μη διαθέτουν τις απαιτούμενες ασφαλιστικές δικλίδες, με αποτέλεσμα να γίνονται εύκολη «λεία» στις διαθέσεις κάθε επιτήδειου που επιθυμεί να προβεί σε ψευδείς δηλώσεις, κλέβοντας χρήματα από τα δημόσια ταμεία.
Η απάτη
Τα συγκεκριμένα κενά ασφαλείας εκμεταλλεύτηκαν και τα μέλη του κυκλώματος και κατόρθωσαν να ζημιώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία με ποσό που ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι κατέθεταν ψευδείς αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις, δηλώνοντας είτε πραγματικά με πιστωμένα ένσημα είτε εικονικά -τις περισσότερες φορές- εργάτες οικοδομών (αλλοδαπούς κατά κύριο λόγο), καθώς και ημέρες απασχόλησης που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα απ’ τη μια οι «εργαζόμενοι» να λαμβάνουν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας, κάρτες παραμονής και εργασίας στη χώρα, κ.λπ.), τα οποία απολάμβαναν τα μέλη του κυκλώματος, και απ’ την άλλη να μην καταβάλλονται ποτέ οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές, ζημιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα ταμεία του Ιδρύματος με πολλές χιλιάδες ευρώ.
Ο εγκέφαλος και ο εντοπισμός
«Μπροστάρης» -και σε αυτήν την περίπτωση- φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι ένας λογιστής, ο οποίος παρείχε τις «πολύτιμες» συμβουλές του στους «εργοδότες» και «εργαζομένους», ώστε να μην αποκαλυφθεί η απάτη.
Από την αστυνομική διαδικτυακή έρευνα, που έγινε στο πλαίσιο άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, και την ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων, εντοπίστηκαν «γεωγραφικά» συγκεκριμένα σημεία προέλευσης των ηλεκτρονικών ιχνών στη Χρυσούπολη Καβάλας, στο Καλοχώρι και στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης.
Οι άντρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έπειτα από ηλεκτρονικές σαρώσεις, έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν τρεις ιδιοκτήτες γραφείων (ενός λογιστικού και δύο τεχνικών γραφείων) στη Χρυσούπολη Καβάλας, στο Καλοχώρι και στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.
Από την έρευνα που πραγματοποίησαν κλιμάκια εξειδικευμένων στελεχών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο λογιστικό γραφείο που βρίσκεται στη Χρυσούπολη Καβάλας και στα δύο τεχνικά γραφεία που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη (Καλοχώρι και Διαβατά), κατασχέθηκαν ένας φάκελος με εννέα αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, ένας φορητός Η/Υ, ένας φάκελος με έξι αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις φυσικών προσώπων και πέντε σκληροί δίσκοι.
Ωστόσο, η έρευνα συνεχίζεται, καθώς στη διάθεση των ανδρών της Υπηρεσίας βρίσκονται και άλλες πληροφορίες, τις οποίες επεξεργάζονται, αφού είναι πεπεισμένοι ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται και άλλα φυσικά πρόσωπα, τα οποία, μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί.
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
http://www.zougla.gr/greece/article/nea-apati-se-varos-tou-ika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου