Σελίδες

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ Κραχ στα δημόσια νοσοκομεία

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Οι γιατροί δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημερίας, τα οποία αφορούν αποκλειστικά στις ανάγκες περίθαλψης των εσωτερικών και εξωτερικών ασθενών και σε καμία περίπτωση δεν προσαρμόζονται σε ελλιπή κονδύλια.

Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα δεχτούν τις πιέσεις διοικητών νοσοκομείων να αποδεχθούν πλαστά προγράμματα εφημεριών, κάτι που σημαίνει ότι όχι μόνο μπορεί να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, αλλά και ότι οι ίδιοι θα συνεχίσουν να εφημερεύουν για περισσότερες ημέρες τον μήνα απ’ όσες προβλέπει ο νόμος και μάλιστα χωρίς να πληρώνονται.
«Με έγγραφό του στους διοικητές των ΥΠΕ, ο υπουργός Υγείας αναγνωρίζει το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει με την καταβολή των εφημεριών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2012, αποφεύγοντας όμως να περιγράψει το πρόβλημα. Αντί λοιπόν ο υπουργός να δώσει λύση στο πρόβλημα, επιλέγει να καταστήσει μόνιμη και οριστική την περικοπή των προγραμμάτων εφημέρευσης, προκειμένου ‘να ανταποκρίνονται στο ύψος της εγκεκριμένης πίστωσης’», δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας.
Παράλληλα εξηγεί ότι οι πιστώσεις που διατίθενται από την αρχή του χρόνου στα νοσοκομεία είναι μειωμένες κατά 25%-30% σε σχέση με τις αντίστοιχες πιστώσεις του 2011, ενώ η μείωση σε σχέση με τις ανάγκες ασφαλούς εφημέρευσης ανέρχεται σε 40%, δεδομένης της τεράστιας προσέλευσης ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία και της συνακόλουθης αύξησης του εφημεριακού έργου.
Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι «εμμένουμε στην ανάγκη πρόσληψης γιατρών ΕΣΥ στις κενές θέσεις και δεν στηρίζουμε το ενδεχόμενο μετακίνησης γιατρών από άλλα νοσοκομεία ή κέντρα υγείας και δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά εφημέρευσης, προκαλώντας νέα κενά και τριβές με συναδέλφους. Επίσης, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε ενδεχόμενο πρόσληψης γιατρών με μπλοκάκι ή παρεμφερείς ελαστικές εργασιακές σχέσεις».
Αντιδράσεις όμως προκαλεί στους γιατρούς και η θεωρία του υπουργείου Υγείας για αναγκαίες και μη αναγκαίες ειδικότητες κατά τη διάρκεια της εφημερίας, κάτι που χαρακτηρίζεται τραγικά επικίνδυνο.
Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, οι γιατροί δεν δέχονται τη μετατροπή ενεργών εφημεριών σε εφημερίες ετοιμότητας, βασιζόμενοι στις διατάξεις του νόμου 3754/2009, και δεν αναλαμβάνουν καθήκοντα άλλης ειδικότητας, πράγμα που συνιστά αντιποίηση ειδικότητας και ανοίγει τον δρόμο σε εφημερία τομέα. Επίσης τονίζουν ότι δεν επιτρέπεται να αναλαμβάνει την εφημερία τμήματος ειδικευόμενος, ενώ ο ειδικευμένος γιατρός βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας.
«Βασική επισήμανση που πρέπει να μεταφέρεται στις διοικήσεις, τις ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας είναι ότι η περικοπή προγραμμάτων εφημέρευσης συνιστά επικίνδυνη διαδικασία, η οποία μετά βεβαιότητας θα θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Συνεπώς οι νοσοκομειακοί γιατροί θα αντιδράσουν μετωπικά σε κάθε τέτοια απόπειρα αξιοποιώντας κάθε συνδικαλιστικό, πολιτικό και νομικό μέσο (εξώδικα, μηνύσεις, αγωγές)», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ.
Απεργία στο νοσοκομείο Σερρών
Στο μεταξύ, σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν στις 6 και 7 Αυγούστου οι γιατροί στο νοσοκομείο Σερρών. Τις δύο αυτές ημέρες το νοσοκομείο θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας και ομάδα ειδικών γιατρών θα αποφασίζει για το πραγματικά επείγον περιστατικό, το οποίο και θα εξετάζεται. Οι γιατροί ζητούν ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου Σερρών, ώστε να μην είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς και τους εαυτούς τους, καμία συγχώνευση ή συλλειτουργία κλινικών, καμία απαξίωση ιατρικής ειδικότητας και προσφοράς της στη δημόσια υγεία και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών του πρώτου εξαμήνου του 2012.

Της Νικολέττας Μπούκα

nikolettabouka@yahoo.gr

http://www.makthes.gr/

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου