Σελίδες

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ «πνίγουν» την Υγεία


Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ «πνίγουν» την Υγεία
Ρεπορτάζ: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου


Σε πλήρη κατάρρευση οδηγείται πλέον η υγεία στη χώρα μας, καθώς τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις κλινικές και τις φαρμακοβιομηχανίες έχουν συσσωρευθεί επικίνδυνα, οδηγώντας σε επίσης επικίνδυνες ατραπούς ασθενείς και επιχειρήσεις. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ στο τέλος του χρόνου είναι πιθανό να φθάσει τα 3 δισ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι των κλινικών υπογραμμίζουν πως εάν δεν πληρωθούν μέχρις τις 30 Σεπτεμβρίου, τότε θα αναστείλουν τις επί πιστώσει νοσηλείες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις κλινικές, στις μονάδες τεχνητού νεφρού και στις μονάδες εντατικής θεραπείας των κλινικών, αφού δηλώνουν αδυναμία για την προμήθεια βασικών αναλωσίμων.

Παράλληλα ετοιμάζουν και αγωγές για το κεφάλαιο και τις νόμιμες προσαυξήσεις που αφορούν στις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις. Οι επικεφαλής των κλινικών επιθυμούν να κινηθούν γρήγορα προς την κατεύθυνση αυτή, διότι φοβούνται πως τυχόν καθυστέρηση ενδέχεται να σηματοδοτήσει παραγραφή των οφειλών τους.

Εν τω μεταξύ, σε συνάντηση που είχαν χθες οι εκπρόσωποι των Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά, ο τελευταίος τους έκανε σαφές, πως μέχρι τέλος του χρόνου θα πληρώσει 100 εκατ. ευρώ στις κλινικές και 900 εκατ. ευρώ στους φαρμακοποιούς, από το σύνολο του ενός δισ. ευρώ με το οποίο θα τονώσει τον ΕΟΠΥΥ.


Εξάλλου, χθες, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών μετά την έκτακτη γενική συνέλευση της Δευτέρας, επέδωσαν ψήφισμα στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ. Το ψήφισμα που ψήφισαν ομόφωνα οι 160 εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών όλης της χώρας αναφέρει τα εξής: 

- Απαιτούν την άμεση καταβολή της προκαταβολής νοσηλίων Μαΐου και Ιουνίου που είναι ήδη ληξιπρόθεσμες και σαφές δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα πληρωμών έως το τέλος του έτους των προκαταβολών νοσηλίων Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2012.

- Ζητούν την άμεση υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αποπληρωμή του χρέους των 800 εκατομμυρίων ευρώ της πενταετίας 2007-2011, χωρίς καμία περικοπή, έκπτωση ή haircut.

- Δεν συμμετέχουν σε διαπραγμάτευση για αλλαγή των οικονομικών όρων της συνεργασίας τους με τον ΕΟΠΥΥ και τροποποίηση της υφιστάμενης σύμβασης νοσοκομειακής περίθαλψης που έχει υπογραφεί με τριετή διάρκεια.

- Απαιτούν ίδια αποζημίωση ΚΕΝ (κλειστά ενοποιημένα νοσήλια) και ημερήσιου νοσηλίου, χωρίς καμία συμμετοχή ή επιβάρυνση των ασφαλισμένων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

- Ζητούν να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για τις υποβολές νοσηλίων και τις πληρωμές των παρόχων έως την 31/08/12.

- Ζητούν τη συμμετοχή εκπροσώπου τους στην επιτροπή κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2013, στην επιτροπή παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2013 και στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ.

- Ζητούν τον συμψηφισμό όλων των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων προς ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και υπουργείο Οικονομικών, όπως προεκλογικά είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός.

- Ζητούν από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα την άμεση έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ με 2 δισ. ευρώ για την πληρωμή των οφειλομένων του 2012 προς όλους τους παρόχους.


Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητούν οι φαρμακοβιομήχανοι

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι «σε αυτήν, δεν θα θέσουν κανένα εκβιαστικό δίλημμα». Την ίδια ώρα, μεγάλος είναι ο φόβος εξόδου από τη χώρα πολλών πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών και στο ζήτημα αυτό ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος υπογραμμίζει ότι «πριν από την αποχώρηση οι επιχειρήσεις θα έχουν ήδη καταρρεύσει, εάν δεν πληρωθούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο».

Ο ΣΦΕΕ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου θύμησε πως το κράτος οφείλει σήμερα στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις 1,8 δισ. ευρώ, ενώ τελευταία φορά που καταβλήθηκαν χρήματα στην φαρμακοβιομηχανία ήταν το 2006. Εκτοτε, συσσωρεύονται χρέη τα οποία δεν αποπληρώνονται όπως προβλέπει ο νόμος. Επίσης, η ρύθμιση των οφειλών της περιόδου 2007-2009 οδήγησε τελικά σε κούρεμα των ομολόγων και ζημιά ενός δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις για την οποία οι επικεφαλής των επιχειρήσεων ζητούν αποκατάσταση.

Αναφορικά με το clawback (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών) που ζητεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από τις επιχειρήσεις, το οποίο ανέρχεται σε 152 εκατ. ευρώ, οι επικεφαλής των εταιρειών έχουν προσφύγει ήδη στο ΣτΕ. «Το σημερινό clawback παρακινεί την κυβέρνηση να μην λάβει κανένα άλλο μέτρο», τόνισε το προεδρείο του ΣΦΕΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κων. Φρουζής τάχθηκε κατά των οριζόντιων μέτρων, αλλά υπέρ των δομικών μεταρρυθμίσεων, υπέρ του συστήματος αποζημίωσης (με ασφαλιστική τιμή και brand name) και υπέρ ενός Συμφώνου Σταθερότητας 2012-2014 το οποίο θα περιλαμβάνει τα θέματα: Του συμψηφισμού όλων των εκκρεμών χρεών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις εντός των ερχόμενων 2-4 εβδομάδων, συμψηφισμό του μηνιαίου ΦΠΑ που οφείλεται μέχρι του ποσού του ΦΠΑ που εμπεριέχεται στο κούρεμα του 53,5%, επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αξιόπιστο και δίκαιο σύστημα τιμολόγησης και έκδοση άμεσα δελτίου τιμών που θα περιλαμβάνει όλα τα νέα φάρμακα. Ζητεί, τέλος, διαβούλευση με την κυβέρνηση για σταδιακή αποζημίωση νέων φαρμάκων που λαμβάνουν τιμή με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. 

ΚΕΡΔΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου