Τέλος δεν έχει η επιβάρυνση για τους Έλληνες ασθενείς καθώς πλέον θα πρέπει όχι μόνο να πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους για εργαστηριακές εξετάσεις, γιατρούς και νοσηλεία αλλά και για τα φάρμακα.
Δείτε ποια φάρμακα θα πληρώνουμε πολύ περισσότερο αλλά και τις αντιδράσεις γιατρών και φαρμακοποιών για το νέο σύστημα συνταγογράφησης με βάσει τη δραστική ουσία αλλά και τι λέει η κυβέρνηση.
Νέο πονοκέφαλο και αγωνίες έφερε στους ήδη εξαντλημένους οικονομικά και ψυχικά ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, η αιφνίδια απόφαση του ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει από χθες στην επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας.
Πλέον, όλα τα φάρμακα, τα οποία διαθέτουν γενόσημα, θα αποζημιώνονται βάσει λίστας, που καθορίζει τιμή αναφοράς, δηλαδή την χαμηλότερη.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι ασθενείς θα πληρώνουν πολύ ακριβότερα τα φάρμακά τους καθώς εκτός από τη συμμετοχή τους, που ανέρχεται στο 25% (εκτός από ορισμένα φάρμακα στα οποία είναι μηδενική ή στο 10%) επί της τιμής αναφοράς, θα πρέπει να πληρώνουν τη διαφορά μεταξύ λιανική τιμής και τιμής αναφοράς, αν επιλέξουν ακριβότερο σκεύασμα.
Σε πολλές περιπτώσεις η διαφορά αυτή είναι τεράστια και αγγίζει ακόμη και το 60% με αποτέλεσμα το ποσό να εκτοξεύεται στα ύψη.
Όλα αυτά για να περισταλεί η φαρμακευτική δαπάνη κατά 150 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, μια περιστολή την οποία φυσικά θα πληρώσουν από την τσέπη τους οι ασθενείς.
Ενδεικτικά παραδείγματα: Το φάρμακο AMBISOME (αντιβιοτικό αντιμυκητιασικό) ενώ έχει λιανική τιμή 172,21 ευρώ η τιμή αναφοράς του καθορίστηκε στα 137,76 ευρώ. Άρα ο ασφαλισμένος, εκτός από τη συμμετοχή, θα χρειαστεί να καταβάλλει και τη διαφορά μεταξύ των τιμών, δηλαδή 34,45 ευρώ.
Αντίστοιχα, το σκεύασμα SOLIAN, σε ταμπλέτες (400MG) έχει λιανική τιμή 52,07 ευρώ και βάσει της νέας λίστας η τιμή αναφοράς είναι μόλις 20,47 ευρώ. Δηλαδή ο ασφαλισμένος θα κληθεί να πληρώσει από την τσέπη του διαφορά 31,6 ευρώ.
Σημαντικότερη θα είναι όμως η επιβάρυνση στα φάρμακα υψηλού κόστους ή σοβαρών παθήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Campto CS, ένα αντικαρκινικό σκεύασμα, το οποίο από τη λιανική τιμή των 340,47 ευρώ η τιμή αναφοράς πέφτει στα 278,76 ευρώ και άρα ο καρκινοπαθής θα επιβαρύνεται με άλλα 61,71 ευρώ.
Την έντονη αντίδραση του εκφράζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αιφνιδιαστική. Όπως σημειώνει: «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ασφαλισμένοι, πάσχοντες από κατάθλιψη, καρκίνο, μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς και άλλοι, αναγκάζονται να πληρώσουν - και μάλιστα τεράστια ποσά - ενώ μέχρι σήμερα η συμμετοχή τους ήταν μηδενική».
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) υπενθυμίζει ότι ο ίδιος έχει προσφύγει στο ΣτΕ για το θέμα της εφαρμογής της δραστικής ουσίας και υπογραμμίζει ότι η απόφαση αυτή οδηγεί στη δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων.
Όμως προβληματισμός επικρατεί για τη δυνατότητα του ΕΟΦ να τιμολογεί τα γενόσημα φάρμακα, καθώς δεν έχει ούτε ενημέρωση για το πότε λήγει η πατέντα ενός φαρμάκου συνεπώς αλλάζει η τιμή του και δίνεται τιμή και σε αντίγραφά του (γενόσημα).
Έτσι τιμολογεί γενόσημα με βάση τα όσα δηλώνουν οι εταιρείες που τα παράγουν.
Ο ΕΟΦ σε ανακοίνωση του περιορίζεται να πει ότι «ουδεμία αρμοδιότητα έχει στη διαχείριση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, θέμα το οποίο υπάγεται στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας».
Παρά την τραγική επιβάρυνση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από το νέο σύστημα συνταγογράφησης, η κυβέρνηση φαίνεται ότι σφυρίζει αδιάφορα. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς, δήλωσε σήμερα σχετικά:
«Η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ της φθηνότερης δραστικής ουσίας που εφαρμόζεται από σήμερα, είναι ένα μέτρο που εξοικονομεί περίπου 150 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση για τον οργανισμό χωρίς να θίγει την παρεχόμενη φαρμακευτική περίθαλψη στους ασθενείς.
Σε συνδυασμό με την άμεση μείωση των τιμών που θα υπογράψουμε τις προσεχείς ημέρες, αλλά και την υπογραφή του νέου καταλόγου της θετικής λίστας και με την διείσδυση των γεννοσήμων, όπως προκύπτει από την συνταγογράφηση από τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, καθώς και με την υπογραφή του νέου κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ μέσα στον Οκτώβρη, θα έχουμε μείωση της δαπάνης κατά 1 δις ευρώ».
Δήμητρα Ευθυμιάδου
IATROPEDIA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου