Σελίδες

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Μπροστά δραστική, πίσω η Τρόικα και στο φόντο οι μεγαλοεισαγωγείς γενοσήμων


Ως κερκόπορτα χρησιμοποιούν οι τροικανοί τη συνταγογράφηση με βάση αποκλειστικά και μόνο τη δραστική ουσία προκειμένου να επιβάλλουν ολιγοπωλιακές συνθήκες στην αγορά και να εξυπηρετηθούν μεγαλοεισαγωγείς φθηνών και αμφιβόλου ποιότητας γενοσήμων από τρίτες χώρες.

Αυτό καταγγέλλουν οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες επιμένοντας ότι η εφαρμογή του μέτρου που σε καμία άλλη χώρα δεν εφαρμόζεται με τον τρόπο που πάει εδώ να το επιβάλλει η τρόικα, κι ας βρίσκουν απέναντι τους τόσο την ιατρική και φαρμακευτική κοινότητα αλλά και πέντε κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου θα έχει ολέθριες επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία και θα διαλύσει την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κος Θεόδωρος Κωλέτης, τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης δηλώνοντας τα εξής: «Αν κάτι γεννά επιπλέον ερωτήματα, είναι η λυσσαλέα επιμονή της Τρόικας στην εφαρμογή του μέτρου, την ίδια στιγμή που το μέτρο της αποζημίωσης με βάση τη φθηνότερη δραστική ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία και εξασφαλίζει ταυτόσημο οικονομικό αποτέλεσμα, με σεβασμό στις επιλογές γιατρών και ασθενών. Η ΠΕΦ έχει επανειλημμένα καταθέσει τις ανησυχίες της, ο ιατρικός κόσμος τονίζει τον κίνδυνο από την πιθανή εφαρμογή του μέτρου, η ελληνική κοινωνία αντιδρά και η Πολιτεία φαίνεται να αντιλαμβάνεται τις ολέθριες συνέπειες κινήσεων που στόχο έχουν να μετατρέψουν τον Έλληνα ασθενή σε πειραματόζωο. Και όλα αυτά, προς εξυπηρέτηση συμφερόντων μερικών μεγαλοεισαγωγέων. Πιστεύουμε πως έφτασε η ώρα όλοι μαζί να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους προασπίζονται συμφέροντα εις βάρος της υγείας του ελληνικού λαού και της επιβίωσης της χώρας.»

Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική σύμφωνα τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας θα επιφέρει:

1. Αύξηση της δαπάνης

Η συνταγογράφηση με δραστική
Αφήνει αλώβητη τη δαπάνη για τα προστατευμένα με πατέντο, εισαγόμενα φάρμακα
Οδηγεί στην αύξηση της δαπάνης μετατοπίζοντας τη συνταγογράφηση σε ακριβότερα φάρμακα
Επιβάλει σταδιακά ολιγοπωλιακές συνθήκες στην αγορά

Οι ιατροί, έχοντας την ευθύνη της θεραπείας του ασθενή, προτιμούν να συνταγογραφήσουν ένα φάρμακο που γνωρίζουν και εμπιστεύονται αντί κάποιας δραστικής ουσίας με άγνωστη αποτελεσματικότητα, που θα χορηγηθεί από τον φαρμακοποιό με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή.

Αυτό συνεπάγεται τη στροφή της συνταγογράφησης, για τις ίδιες ενδείξεις, σε νεώτερα, με προστασία πατέντου ακριβότερα φάρμακα, όπου εμπορική ονομασία και δραστική συμπίπτουν.

2. Δημιουργία μονοπωλίου στη φαρμακευτική ενημέρωση

Η συνταγογράφηση με δραστική θα οδηγήσει σε απαξίωση των γενοσήμων μέσω της μετατροπής τους σε απλά εμπορικά προϊόντα χωρίς σήμα, με αποτέλεσμα την δημιουργία μονοπωλίου στην φαρμακευτική ενημέρωση για τα εισαγόμενα, προστατευμένα με πατέντο, ακριβότερα φάρμακα.

Εφόσον δεν υπάρχει κίνητρο για την προώθηση των γενοσήμων, η φαρμακευτική ενημέρωση θα αφορά μόνο τα πρωτότυπα ακριβότερα φάρμακα και θα επιβληθούν συνθήκες άνισου ανταγωνισμού.

3. Αθρόα εισαγωγή γενοσήμων από τρίτες χώρες

Η συνταγογράφηση με δραστική ανοίγει την κερκόπορτα σε αμφίβολης ποιότητας προϊόντα που παράγονται σε χώρες χαμηλού κόστους , με μόνο κριτήριο την χαμηλότερη τιμή. Η εξέλιξη αυτή θα θέσει σε συναγερμό τον ήδη υποστελεχωμένο ΕΟΦ, την ίδια στιγμή που το θέμα της ποιότητας και η αντιμετώπιση της διακίνησης των πλαστών φαρμάκων κυριαρχούν στην ατζέντα χωρών με πολύ προηγμένα συστήματα ελέγχου.

4. Διάλυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων

Καμία εγχώρια παραγωγική μονάδα δεν μπορεί να διαθέσει τα προϊόντα της σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής. Οι μεγαλοεισαγωγείς, χωρίς επενδύσεις στη χώρα και καταβολή φόρων και εισφορών, θα διαλύσουν την αγορά εφαρμόζοντας dumping τιμών και δεδομένης της εξουδετέρωσης του ανταγωνισμού, θα μπορούν να κανονίζουν τις τιμές κατά το δοκούν. Το αποτέλεσμα θα είναι η εγκαθίδρυση ολιγοπωλίου, η αποβιομηχάνιση, η ανεργία και η πλήρης εξάρτηση από τα εισαγόμενα φάρμακα. Το τελευταίο συνιστά διαρκές οικονομικό έγκλημα, αν λάβουμε υπόψη ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου στα φάρμακα φτάνει τα 2,5 δισ το χρόνο.

5. Υποβάθμιση της ποιότητας της θεραπείας των ασθενών

Η αρμόζουσα θεραπεία για κάθε ασθενή αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη του θεράποντος ιατρού. Οι συνεχείς αλλαγές των φαρμάκων, αναλόγως του τι χορηγεί κάθε φορά το φαρμακείο, θέτουν σε αδικαιολόγητο κίνδυνο τους χρόνια πάσχοντες και τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα.

Βάννα Κεκάτου
ΗΕΑLTH VIEW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου