Σελίδες
▼
Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στα δικαστήρια ψάχνουν οι γιατροί τα χρήματα που τους οφείλουν τα ασφαλιστικά ταμεία
Στα δικαστήρια προσφεύγουν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης για να διεκδικήσουν τις αμοιβές που τους οφείλουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έχουν ενσωματωθεί στον ΕΟΠΥΥ.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, το τελευταίο διάστημα περισσότεροι από 550 γιατροί της πόλης, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με ασφαλιστικά ταμεία, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν τις οφειλές του ΟΠΑΔ και άλλων ταμείων καθώς διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα να τους καταβληθούν τα ποσά αυτά από τον ΕΟΠΥΥ.
Εξάλλου φέτος, στο διάστημα από 31 Οκτωβρίου έως 1η Νοεμβρίου, 600 γιατροί από τα 6000 ενεργά μέλη του ΙΣΘ ζήτησαν συμβουλές για να εργαστούν στη Γερμανία, ενώ 90 από αυτούς βρήκαν εργασία σε νοσοκομεία της Βόρειας Ρηνανίας -Βεστφαλίας.
«Βρισκόμαστε υπό άδικο διωγμό από την Πολιτεία η οποία υποβαθμίζει το ρόλο μας για λόγους εξυπηρέτησης συμφερόντων. Ο ΕΟΠΥΥ έχει λειτουργικό κόστος 40-50 εκατομμύρια ευρώ, η ΗΔΙΚΑ 25 εκατομμύρια ενώ το αρχικό κόστος λειτουργίας των τηλεφωνικών ραντεβού που ανέλαβαν ιδιωτικές εταιρείες ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια. Όλα αυτά τη στιγμή που γίνονται περικοπές στους μισθούς και στις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών, τη στιγμή που οι μισθοί των ειδικευόμενων γιατρών μαζί με τις εφημερίες έχουν πέσει κάτω από τα 1500 ευρώ και που τα χρέη των ταμείων προς τους γιατρούς δεν καταβάλλονται» επισήμανε ο κ Εξαδάκτυλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Παράλληλα τόνισε ότι ενώ στην Ελλάδα η κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη είναι διπλάσια από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη, το υπουργείο Υγείας αντί να την περιορίσει έχει απλώς αλλάξει την εμπορική διαδρομή με ένα μικρό όφελος της τάξης του 20%.
«Η νομοθέτηση της αναγραφής της δραστικής ουσίας, αντί της υιοθέτησης ενός συστήματος καταπολέμησης της πολυφαρμακίας, που θα απέφερε διπλάσιο οικονομικό όφελος χωρίς παρεμβάσεις στο είδος και στην ποιότητα των φαρμάκων, όπως ο ΙΣΘ τεκμηριωμένα εισηγήθηκε, μας οδηγεί σε εύλογες και σοβαρές υποψίες» πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Ο αντιπρόεδρος του ΙΣΘ, Δημήτρης Τσάμης, επισήμανε ότι τους τελευταίους μήνες, ο ΙΣΘ έκανε συγκεκριμένες προτάσεις προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι οποίες στόχευαν στη μείωση της γραφειοκρατίας, της πολυφαρμακίας και του κόστους.
«Παρά το γεγονός ότι δόθηκε κατ΄ επανάληψη η διαβεβαίωση ότι θα ακολουθούσαν οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες τελικά συνέβη το αντίθετο. Μετά από αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά, την ανακολουθία και τον εμπαιγμό, η μοναδική μας δυνατότητα είναι να ενημερώσουμε τους πολίτες και να καλέσουμε τους γιατρούς σε κινητοποιήσεις. Προτείναμε στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου με αιτήματα: να δικαιούται να έχει ιατρείο μόνο ο γιατρός, συνταγογράφηση με επιστημονικούς όρους – χορήγηση μόνο συνταγογραφούμενων φαρμάκων – κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, αυτοδιοίκητο αυτοτελές ΤΣΑΥ, αύξηση των ιατρικών μισθών και αμοιβών και παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας» πρόσθεσε ο κ Τσάμης.
Να σημειωθεί ότι ΙΣΘ καλεί τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 1/12/2012 στις 10:00 π.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου (Πλατεία Αριστοτέλους 4) σε ενημέρωση και συζήτηση με θέμα : «Η κατάργηση της ηθικής στην άσκηση της ιατρικής διά του μνημονίου» και εισηγητές τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσο Κουράκη, και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Posted using BlogPress from my iPad
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου