Σελίδες

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Haircut στα παλιά χρέη του ΕΟΠΥΥ

Της Ελένης Πετροπούλου

«Κούρεμα» στα παλαιά χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, που αφορούν την περίοδο από το 2006 έως και το 2011 και τα οποία φθάνουν το 1,5 δισ. ευρώ προς όλους τους παρόχους υγείας, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται άμεσα η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας κ. Γ. Στουρνάρα και κ. Ανδρ. Λυκουρέντζο, που θα καθορίσει το ύψος του «κουρέματος» και τον τρόπο της λογιστικής εκκαθάρισης των παλιών χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς, φαρμακοποιούς, τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα διαγνωστικά κέντρα.

Για τα χρέη του 2012, τα οποία αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, θα αποπληρωθούν από τη νομοθετημένη ενίσχυση του Οργανισμού (με 1,5 δισ. ευρώ) που θα αποδοθεί με την εκταμίευση της Δόσης. Ήδη πάντως ο ΕΟΠΠΥ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, τα ταμεία του είναι στην κυριολεξία άδεια, ενώ έχει ήδη εξαντληθεί το 100% της κρατικής επιχορήγησης για το έτος 2012. Το θέμα της άμεσης χρηματοδοτικής λύσης για τον ΕΟΠΥΥ συζητήθηκε χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες με εκπροσώπους κλάδων του χώρου της Υγείας, παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Δ. Κρεμαστινού, παρείχε τη διαβεβαίωση ότι θα δοθεί άμεσα χρηματοδοτική λύση για τον ΕΟΠΥΥ.

ΝΕΑ ΤΑΜΕΙΑ

Εκτός από το 1,5 δισ. που αναμένει ο ΕΟΠΥΥ από την εκταμίευση της δόσης, η διοίκηση του Οργανισμού φιλοδοξεί να πάρει... ανάσα από τα νέα ταμεία που εισήλθαν πρόσφατα στον ΕΟΠΥΥ, από την είσπραξη του rebate (από φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακοποιούς) και από το claw back (επιστροφή από τις φαρμακευτικές εταιρείες του ποσού που ξεπερνά την προβλεπόμενη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη).
Παράλληλα, πρόσφατα ψηφίστηκε (με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) και ένα νέο «χαράτσι» για τις φαρμακευτικές εταιρείες, το λεγόμενο έκτακτο τέλος 15%. Το σχετικό μέτρο μάλιστα εισήχθη ύστερα από συμφωνία με την τρόικα, η οποία απαίτησε να μπουν όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να υποχρεωθούν οι εταιρείες να πληρώσουν το claw back, που μέχρι σήμερα δεν έχει εισπραχθεί. Και αυτό διότι, οι φαρμακευτικές εταιρείες που θα καταβάλλουν το claw back, απαλλάσσονται από το έκτακτο τέλος.
Όσες αρνηθούν -ήδη κάποιες εταιρείες έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους και έχουν προσφύγει νομικά- τότε θα πρέπει να πληρώσουν το έκτακτο τέλος για το 2012. Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί το claw back (ουσιαστικά δηλαδή θα το έχουν καταβάλει) και το υπόλοιπο θα αφορά το επόμενο έτος, το 2013. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κόστος για της εταιρείες του έκτακτου τέλους είναι πολύ υψηλότερο από την «ποινή» του claw back.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Ο νόμος προβλέπει και μια τρίτη περίπτωση: οι εταιρείες να αρνηθούν να πληρώσουν είτε το claw back είτε το ειδικό τέλος. Αν επιλέξουν τον δρόμο αυτό, τότε τα φάρμακά τους θα βρεθούν εκτός λίστας και δεν θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση εξασφάλισε ότι ένα μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης θα επιβαρύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες. Από την πλευρά τους, οι φαρμακευτικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι έχουν σηκώσει δυσανάλογα μεγάλο βάρος την τελευταία τριετία και με τα μέτρα αυτά οδηγούνται στην εξόντωση. Όπως αναφέρουν, οι επιχειρήσεις έχουν να πληρωθούν από το κράτος από το 2006 και τα χρέη της πολιτείας θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Καθίσταται παραπάνω από βέβαιο -καταλήγουν- ότι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι σε οριακό σημείο και τα επιπλέον οριζόντια μέτρα τις εξοντώνουν.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου