Ένα νέο σύστημα προκειμένου να μπλοκάρει τις απεργιακές διαδικασίες των φαρμακοποιών θέτει σε εφαρμογή η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Ανοίγει το δρόμο για σύναψη ατομικών συμβάσεων με κάθε ένα φαρμακοποιό ξεχωριστά και όχι με τους φαρμακευτικούς Συλλόγους όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Σκληρή αντίδραση του κλάδου.
Την απειλή πράξη φαίνεται ότι επιχειρεί να κάνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχοντας πλέον τη δυνατότητα να κάνει ατομικές συμβάσεις με τους φαρμακοποιούς, με αποτέλεσμα να πληρώνονται ουσιαστικά όσοι δεν απεργούν.
Τι σημαίνει αυτό; Πρόκειται για τη γνωστή τακτική του …διαίρει και βασίλευε καθώς κάνοντας ατομικές συμβάσεις με τους φαρμακοποιούς πολλοί θα είναι αυτοί που θα επιδιώκουν να μην απεργούν και να δίνουν κανονικά φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους ώστε να εισπράττουν στη συνέχεια από τον ΕΟΠΥΥ.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρόεδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ο οποίος μάλιστα αποχώρησε από σχετική συζήτηση με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.
Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός: «Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έλαβε την απόφαση για την θεσμοθέτηση της δυνατότητας «παράλληλης σύναψης ατομικών συμβάσεων του Οργανισμού με παρόχους – φαρμακοποιούς», με σκοπό την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προαγωγή της υγιούς συμβατικής συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού και των παρόχων στο χώρο του φαρμάκου.
Ο ΕΟΠΥΥ προέβη στην λήψη της παραπάνω απόφασης, διότι για 4η συνεχή φορά μέσα στο έτος 2012 οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι προχώρησαν στη διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού και συνεκτιμώντας ότι με τις παρούσες οικονομικοκοινωνικές συνθήκες μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων αδυνατεί να καταβάλει το αντίτιμο της αξίας φαρμάκων ακόμη και για συνήθεις φαρμακευτικές θεραπείες».
Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο 7 Δεκεμβρίου οπότε και ο φορέας θα εφαρμόσει την παράλληλη «σύναψη ατομικών συμβάσεων με τους παρόχους- φαρμακοποιούς».
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου που αποχώρησε διαμαρτυρόμενος από την διαδικασία, δήλωσε:
«Καταγγέλλουμε το πραξικόπημα στον ΕΟΠΥΥ σε μια εμφανή προσπάθεια να αποφύγουν τις ευθύνες τους και να διασπάσουν τον κλάδο.
Τους καλούμε αντί για απαράδεκτες μεθοδεύσεις να τηρήσουν το νόμο , τη συλλογική σύμβαση, τις υπογραφές τους και τις δεσμεύσεις τους.
Τα 10.000.000 των ελλήνων πολιτών όλος ο υγειονομικός κόσμος και οι Φαρμακοποιοί με μια αδιάσπαστη Ενότητα απαιτούν χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, την τήρηση των νόμων, την αναβάθμιση της Περίθαλψης».
Πάντως η σχετική απειλή υπήρχε καιρό τώρα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα ακόμη και πρώην υπουργοί Υγείας είχαν κατά καιρούς επικαλεσθεί τη συγκεκριμένη τακτική για να διακοπούν οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών.
Ο κλάδος πάντως φαίνεται πως δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια καθώς μετά τις συγκεκριμένες εξελίξεις αναμένεται να ληφθούν νέες αποφάσεις για αντίδραση στο μέτωπο του ΕΟΠΥΥ.
IATROPEDIA
- Posted using BlogPress from my iPad
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου