Με τη διακοπή της πίστωσης προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, την τέταρτη κατά σειρά από την αρχή του έτους, να βρίσκεται σε εξέλιξη για δεύτερη συνεχή εβδομάδα από τους φαρμακοποιούς, η Διοίκηση του οργανισμού προχωρά άμεσα στη λήψη απόφασης για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με όσους φαρμακοποιούς δεν επιθυμούν να «συνταχθούν στη γραμμή» των κατά τόπους φαρμακευτικών συλλόγων.
Έτσι τα φαρμακεία που θα υπογράψουν ατομική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να χορηγούν ξανά με πίστωση φάρμακα προς τους ασφαλισμένους. Όπως μάλιστα εξηγεί στο Capital.gr ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, τα συμβεβλημένα φαρμακεία ενδεχομένως και να πληρώνονται πιο γρήγορα σε σχέση με τα υπόλοιπα, τα οποία θα συνεχίζουν να τηρούν τη συλλογική σύμβαση.
Η πρόταση αυτή θα τεθεί επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του οργανισμού και θα εφαρμοστεί άμεσα σε περίπτωση που εγκριθεί, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τους φαρμακοποιούς και να δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα.
«Εμείς δεν μιλήσαμε ποτέ για διαγραφή των οφειλών, υπάρχει μια καθυστέρηση στην πληρωμή. Γιατί λοιπόν τέτοια πίεση σε μια στιγμή που όλες οι κοινωνικές αντιλαμβάνονται το τι συμβαίνει στην πατρίδα μας. Η αγορά θα δείξει ποια κατηγορία φαρμακείων θα έχει μέλλον» σημειώνει ο πρόεδρος του οργανισμού και συμπληρώνει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά φαρμακεία που διαφωνούν με την απόφαση για αναστολή της πίστωσης που έχουν λάβει οι φαρμακευτικοί σύλλογοι.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πάντως, μπροστά στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, έκανε ήδη σαφείς τις προθέσεις του. «Αντί να σκέφτονται τρόπους που θυμίζουν αυταρχικά καθεστώτα, θα πρέπει να τηρούν τη νομοθεσία, τις δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματά τους. Τέτοιου τύπου μεθοδεύσεις κλιμακώνουν την ένταση και δημιουργούν περισσότερα προβλήματα στη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων» σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Θεόδωρος Αμπατζόγλου, απευθυνόμενος στη διοίκηση του οργανισμού.
Η κατάσταση πάντως φαίνεται να έχει φτάσει σε οριακό σημείο, με τους ασφαλισμένους να γίνονται οι βασικοί αποδέκτες και της έλλειψης ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ, αλλά και των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών. Είναι χαρακτηριστικό πως οκτώ στους δέκα φαρμακοποιούς παραδέχονται πως οι πελάτες τους δεν είναι πλέον σε θέση να εξοφλήσουν άμεσα τα φάρμακά τους, ενώ το πρόβλημα να γίνεται ακόμη πιο έντονο στην περιφέρεια, όπως δείχνει και η έρευνα της MARC που έγινε για λογαριασμό του ΠΦΣ.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου