Τα μνημόνια χτύπησαν και το Κέντρο Υγείας της Πάρου που βρίσκεται πλέον σε κατάρρευση. Το υπουργείο Υγείας επί δύο χρόνια κωφεύει στις διαμαρτυρίες των κατοίκων των νησιών και δεν προκηρύσσει την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, νοσηλευτών και διασωστών του ΕΚΑΒ.
Ο μόνιμος πληθυσμός των νησιών που ξεπερνά τους 15.000 κατοίκους και τους θερινούς μήνες λόγω τουρισμού, μαζί με τους εποχικούς επισκέπτες φτάνει ημερησίως τους 80.000 βρίσκεται στο έλεος της τύχης.
Η δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη στο νησί, που πριν από δύο χρόνια λειτουργούσε κατά τρόπο ικανοποιητικό, τώρα στερείται τις υπηρεσίες παθολόγων, παιδιάτρων, γυναικολόγων, ορθοπεδικών, μαιών, νοσηλευτικού προσωπικού και διασωστών του ΕΚΑΒ.
Από τις 4 οργανικές θέσεις παθολόγων ή γιατρών γενικής ιατρικής, οι 3 θέσεις είναι κενές, οι 2 θέσεις καρδιολόγων είναι κενές, οι 2 θέσεις παιδιάτρων είναι κενές, η θέση του γυναικολόγου είναι κενή, η θέση του ορθοπεδικού είναι κενή , η θέση της μαίας είναι κενή, 2 θέσεις νοσηλευτριών είναι κενές και το ΕΚΑΒ αδυνατεί να καλύψει τις βάρδιες σε 24ωρη βάση, αφού από τους 11 διασώστες που προβλέπονται υπηρετούν μόνο 6.
Τα ιατρικά εργαστήρια λειτουργούν με ελάχιστα υλικά, αφού αυτά χορηγούνται από το νοσοκομείο της Σύρου με το σταγονόμετρο και ιατρικά μηχανήματα επισκευάζονται με χορηγίες κατοίκων του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, ότι σύλλογος της Πάρου κάλυψε το έλλειμμα σε φιλμ του ακτινολογικού, δημοτικός σύμβουλος κάλυψε τη δαπάνη ανταλλακτικού του υπερηχογράφου και το όχημα του λιμεναρχείου μετέφερε γηραιό ασθενή από το λιμάνι στο χωριό του ξηλώνοντας τα πίσω καθίσματα.
Προκειμένου να εμβολιασθούν μαθητές ήρθε με καθυστέρηση κλιμάκιο γιατρών από το νοσοκομείο της Σύρου, ενώ ένας σύλλογος γυναικών της Πάρου για να εμβολιάσει παιδιά έφερε τους γιατρούς του κόσμου.
Μπροστά σε μια τέτοια απαράδεκτη τριτοκοσμική κατάσταση όλοι οι φορείς της Πάρου, οι δήμοι της Πάρου και της Αντιπάρου και η τοπική μας Εκκλησία συγκρότησαν συντονιστική επιτροπή που οργάνωσε ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε όλα τα χωριά της Πάρου και την Αντίπαρο και διαμαρτυρήθηκε σε μια συγκέντρωση έξω από το Κέντρο Υγείας στις 14 Δεκεμβρίου που σε πλήθος ήταν η μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε ποτέ στο νησί. Τη μέρα αυτή έγινε συμβολική κατάληψη σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ τα καταστήματα της Πάρου παρέμειναν κλειστά.
Με πρωτοβουλία της συντονιστικής επιτροπής συντάχτηκε επιστολή διαμαρτυρίας, που συγκέντρωσε περισσότερες από 6000 υπογραφές, η οποία θα επιδοθεί στον υπουργό Υγείας, στα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Περισσότεροι από 150 κάτοικοι της Πάρου και της Αντιπάρου με εκπροσώπους όλων των φορέων των νησιών και της τοπικής Εκκλησίας αναχωρούν από την Πάρο στις 3 Φεβρουαρίου για να συγκεντρωθούν την επομένη 4 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας, όταν η συντονιστική επιτροπή θα παραδίδει την επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό και θα του ζητά να προχωρήσει σε άμεση λύση του προβλήματος που αφορά την ζωή των χιλιάδων κατοίκων των νησιών.
Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι παριανοί και Αντιπαριώτες θα κατευθυνθούν στη Βουλή, όπου θα παραδώσουν αντίγραφο της επιστολής διαμαρτυρίας στα κόμματα, από τα οποία και θα ζητήσουν να τους συμπαρασταθούν στον αγώνα τους.
Αντίγραφο της ίδιας επιστολής θα παραδοθεί στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να σταλεί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
YGEIANET.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου