Σελίδες

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Κραχ στην Υγεία

Από την εφημερίδα 
Tης Βασιλικής Καλυβιώτη

Ταπείνωση της έννοιας της ανθρώπινης ύπαρξης βιώνουν καθημερινά χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι αναγκάζονται να επισκεφθούν εκτάκτως τα επείγοντα των νοσοκομείων. Στοιβαγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον περιμένουν τουλάχιστον επί πέντε ώρες κατά την διάρκεια της εφημερίας, να εξεταστούν από έναν γιατρό, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις το ΕΣΥ δεν διαθέτει χρήματα και για δεύτερο. Μια ακόμη απόδειξη πως το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, που επιβάλλει περικοπές δαπανών, προσωπικού, φαρμάκων και υγειονομικών υλικών οδηγεί σε αδιέξοδο τους πολίτες και στο θάνατο το Σύστημα Υγείας.

Η κατάσταση ήταν άκρως απογοητευτική για όσους επισκέφθηκαν χθες Κυριακή, ημέρα εφημερίας, το νοσοκομείο Ερυθρός. Ένα νοσοκομείο που βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας. Εκατοντάδες ασθενείς είχαν κυριολεκτικά κατακλύσει τους διαδρόμους έξω από τα ιατρεία όλων των ειδικοτήτων περιμένοντας σε ουρές και έχοντας την αγωνία της διάγνωσης. Ο μέσος όρος αναμονής ξεπερνούσε τις πέντε ώρες για μια εξέταση στο Καρδιολογικό Τμήμα καθώς, αν και υπήρχαν πάνω από 100 ασθενείς, εφημέρευε μόνο ένας γιατρός- καρδιολόγος για να εξυπηρετήσει τους αρρώστους. Αναμενόμενο ήταν να δίνεται προτεραιότητα στα περιστατικά που κατέφθαναν μέσω του ΕΚΑΒ και επρόκειτο κυρίως για εμφράγματα. Ανάλογη ή εικόνα που επικρατούσε και έξω από το Παθολογικό Τμήμα όπου και εκεί οι ασθενείς σχημάτιζαν ουρές προκειμένου να εξεταστούν από τους τρεις συνολικά γιατρούς του τμήματος.

Η εικόνα απαξίωσης που εμφάνιζε χθες το νοσοκομείο Ερυθρός είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Κάθε ημέρα, ακόμη και τις Κυριακές και τις αργίες, το σύστημα δείχνει να βρίσκεται στα όρια του. « Το σύστημα βρίσκεται λίγο πριν το εφημεριακό κραχ», τονίζει ο νευροχειρουργός και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά, Πάνος Πανανικολάου. Όπως εξηγεί, τα φαινόμενα να κλείνουν άρον- άρον οι εφημερίες κατά την διάρκεια της νύκτας, καθώς δεν υπάρχουν ούτε ράντζα για τους ασθενείς, είναι σχεδόν ρουτίνα. Τότε μοιραία, η κίνηση των ασθενών κατευθύνεται προς άλλα εφημερεύοντα νοσοκομεία, τα οποία επίσης μέχρι το πρωί βουλιάζουν από τους ασθενείς οι οποίοι τελικώς τοποθετούνται σε ράντζα.

Το εξωφρενικό είναι πως τα ράντζα πλέον εμφανίζονται ακόμη και μέσα στις Μονάδες Εμφραγμάτων, κάτι που αντιβαίνει σε θεμελιακούς επιστημονικούς κανόνες ασφάλειας και υγείας των ασθενών. Μεσαιωνική η εικόνα που εμφανίζει και η ναυαρχίδα του ΕΣΥ, ο Ευαγγελισμός, ο οποίος αποτελεί και το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ελλάδας. Το ιατρικό του προσωπικό μειώθηκε μέσα σε δύο μήνες κατά 120 εργαζόμενους, χωρίς να γίνει καμία απολύτως πρόσληψη. «Το αποτέλεσμα είναι στις 5 κλειστές κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ ( Μονάδες αυξημένης φροντίδας) να προστεθούν άλλες 5 – 10!

Στα νοσηλευτικά τμήματα, στα εργαστήρια και στις διοικητικές υπηρεσίες από όπου απολύθηκαν ή συνταξιοδοτήθηκαν οι γιατροί, το εργασιακό burnout έχει πάρει μορφή επιδημίας. Το αιμοδυναμικό τμήμα, που είναι κέντρο 24ωρης λειτουργίας για επείγουσα στεφανιογραφία στο οξύ έμφραγμα, απειλείται αφού έμεινε με 1 εξειδικευμένο τεχνολόγο – ακτινολόγο αντί 5 που είχε μέχρι πέρσι. Για τις ανάγκες του νοσοκομείου ( χειρουργείο, επείγοντα, κλινικές, εργαστήρια ) ενώ απαιτούνται 120 τραυματιοφορείς υπηρετούν μόλις 60», τονίζει ο καρδιολόγος του Ευαγγελισμού Ηλίας Σιώρας. Εντωμεταξύ , τα ράντζα βασιλεύουν και σε αυτό το νοσοκομείο μετά από κάθε γενική εφημερία, ενώ το αίσχος των 20 – 30 ράντζων στην ψυχιατρική (δυναμικότητας 20 κλινών ) έχει ταπεινώσει την έννοια της ανθρώπινης ύπαρξης.

Είναι ορατό πλέον πως τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που έχει επιβάλλει η Τρόικα στην λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων κάνουν τους ασθενείς να στενάζουν από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Το πρόβλημα μάλιστα έχει οξυνθεί από τους εκατομμύρια άνεργους και ανασφάλιστους πολίτες ή ακόμη όσους βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση και δεν μπορούν να επισκεφθούν ένα ιδιώτη γιατρό ή κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο την ώρα ανάγκης. Το οξύμωρο είναι πως την στιγμή που τα εξωτερικά ιατρεία και τα επείγοντα του ΕΣΥ έχουν δεχθεί αύξηση της επισκεψιμότητας τουλάχιστον κατά 30%, την ίδια στιγμή συντελείται δραματική συρρίκνωση των λειτουργικών εξόδων, καταργούνται 11.000 κλίνες ενώ μπαίνει λουκέτο σε 680 τμήματα ή κλινικές. Μοιραία η επιλογή αυτής της πολιτικής θα οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς εκτός ΕΣΥ και θα τους αναγκάζει να πληρώνουν αδρά για μια θέση στον ιδιωτικό τομέα.

«Οδηγούμαστε σε δημόσια νοσοκομεία που θα αδυνατούν να πραγματοποιήσουν τις προγραμματισμένες εφημερίες λόγω περικοπής των κονδυλίων, που θα λειτουργούν με εκατοντάδες ράντζα και τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές και με το υποδιπλάσιο και παράλληλα κακοπληρωμένο προσωπικό. Ήδη, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται σχέδια για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία με την κατάργηση της μονιμότητας, την είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ και την πρόσληψη νοσηλευτών και γιατρών με μπλοκάκι», τονίζουν τα μέλη της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 31/1, οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν σε εικοσιτετράωρη απεργία που εξήγγειλαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου