Σελίδες

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

200 γιατροί στο "μικροσκόπιο" του ΣΔΟΕ

Πάνω από 200 ιατρούς ελέγχει το ΣΔΟΕ για το σκανδαλώδες ζήτημα των κλινικών μελετών που διενεργήθηκαν σε νοσοκομεία της χώρας την προηγούμενη οκταετία χωρίς: α) να έχουν δηλωθεί από τους γιατρούς εισοδήματα που αποκτήθηκαν, β) να έχουν καταχωρισθεί σωστά δαπάνες που έγιναν στο πλαίσιο των κλινικών μελετών, ενώ γ) σε αρκετές περιπτώσεις έχουν χρεωθεί δαπάνες στα ασφαλιστικά ταμεία ή σε φαρμακεία νοσοκομείων για μελέτες φαρμάκων που πληρώθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες, γράφει ο Τάσος Τέλλογλου στην "Καθημερινή".

Ταυτόχρονα, οι επιχειρησιακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ ασχολούνται σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό με υποθέσεις χρηματισμού ιατρών για συνταγογράφηση. Μόνο δύο περιπτώσεις, αυτή της αμερικανικής εταιρείας Johnson & Johnson και εκείνη γερμανικού φαρμακευτικού κολοσσού, εκτιμάται ότι μπορούν να φέρουν στα δημόσια ταμεία 50 έως 70 εκατ. ευρώ.

Οι υπηρεσίες δίωξης της παραοικονομίας, μετά μία διετία σχεδόν εντατικής ενασχόλησης με το αντικείμενο, τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότεροι υπάλληλοι στον πόλεμο κατά της διαφθοράς. Αφετηρία αποτέλεσε η υπόθεση των ορθοπεδικών της Johnson & Johnson, που οδηγείται –χάρη στην πρωτοβουλία της εταιρείας– όχι μόνον στη δικαστική, αλλά και στη φορολογική εκκαθάριση.

Η ηγεσία της εταιρείας στις ΗΠΑ είχε παραδεχθεί την ενοχή της καταβάλλοντας ένα μεγάλο πρόστιμο (85 εκατ. δολ.), ενώ ταυτόχρονα συνέδραμε τις ελληνικές αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης της θυγατρικής της στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, συμφώνησε στην καταβολή ενός σημαντικού ποσού περίπου 12 εκατ. ευρώ, ενώ ο εκπρόσωπος της θυγατρικής της Depuy Europe Τζον Ντούγκαλ έκανε λόγο στη δίκη του για παράνομες πληρωμές 4 εκατ. ευρώ. Πάντως, δύο υποθέσεις γιατρών που εισήχθησαν στο ακροατήριο στην Αθήνα και στο δικαστικό συμβούλιο στην Πάτρα δεν οδήγησαν στις καταδίκες στις οποίες «ήλπιζε» το δημόσιο ταμείο.

Ο γερμανικός όμιλος, σε αντίθεση με την αμερικανική εταιρεία, δεν είναι τόσο συνεργάσιμος και γι’ αυτό σε ένα στάδιο της εξέτασης από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, οι υπεύθυνοί του προσήλθαν συνοδευόμενοι από μέλος της γερμανικής διπλωματικής αποστολής. Η γερμανική εταιρεία διαμαρτύρεται ότι δεν έχει συνομιλητή στο Δημόσιο, αλλά οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι, αντίθετα με τους Αμερικανούς που προσκόμισαν όλα τα στοιχεία οικειοθελώς, δύο χρόνια μετά την έναρξη της υπόθεσης η γερμανική εταιρεία δεν εχει αναγνωρίσει πλήρως τις ευθύνες της, που πιθανόν θα οδηγήσουν στην επιβολή προστίμων και πρόσθετων φόρων που ίσως αγγίξουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ, καθώς σε πάνω από 500 γιατρούς έχουν δοθεί «χρήσιμες πληρωμές» για την προώθηση των προϊόντων της.

Κλινικές μελέτες

Σε ό,τι αφορά τις κλινικές μελέτες, το ΣΔΟΕ ξεκίνησε έρευνα από καταγγελίες που αφορούσαν το Λαϊκό Νοσοκομείο και στη συνέχεια τη διεύρυνε στους λογαριασμούς έρευνας των ιατρικών σχολών των πανεπιστημίων της χώρας (ΕΛΚΕ). Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης είχαν αποφασίσει από το συνέδριό τους στη Βαρκελώνη το 2006 «να μην κάνουν πληρωμές» σε όλους τους ιατρούς για να συνταγογραφούν, αλλά να βοηθούν οικονομικά μόνο τους «ηγέτες» της επιστημονικής κοινότητας στο ερευνητικό τους έργο.

Στο πλαίσιο αυτό, χρηματοδότησαν την τελευταία οκταετία εκατοντάδες μελέτες, πολλές από τις οποίες «συγχρηματοδοτήθηκαν» είτε από τα ταμεία είτε από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, παρά το γεγονός ότι από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών από τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι πανεπιστημιακοί ιατροί εισέπρατταν ανά ασθενή κονδύλι από τις εταιρείες...

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις

«Αλλοι νοικιάζουν το σπίτι τους για τις γραμματειακές ανάγκες διαξαγωγής μιας μελέτης, άλλοι αγοράζουν αυτοκίνητο, άλλοι απλώς πληρώνουν τη γραμματέα τους στο γραφείο. Οι επιτροπές που υπάρχουν για τον έλεγχο των τιμολογίων ελέγχουν τυπικά τις δαπάνες», λέει στην «Καθημερινή» πανεπιστημιακός γιατρός της Αθήνας. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αναζητούν πρόσθετα εισοδήματα για γιατρούς –περίπου 200 άτομα, που ωστόσο...γίνονται όλο και περισσότερα– χωρίς να αναζητούν ζημίες για τα ταμεία ή τα δημόσια νοσοκομεία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο μελετών που σύμφωνα με έγγραφο της Εισαγγελίας Πειραιά προς το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΠΠ) το φθινόπωρο του 2012, έπρεπε να έχουν διερευνηθεί από το 2010. Η παραγγελία της Εισαγγελίας δεν υλοποιήθηκε από το Σώμα σε ό,τι αφορά την εκτέλεση δύο μελετών τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν σε διεθνή ιατρικά συνέδρια, χωρίς ωστόσο το ΣΕΥΠΠ να είναι σε θέση να κοστολογήσει πόσο στοίχισαν στο Τζάνειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. του νοσοκομείου, σύμφωνα με τη δικογραφία, είχε επιπλήξει τους ερευνητές, αλλά εξαιτίας της αβελτηρίας του κράτους να προχωρήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης, επί επτά χρόνια ο καταγγέλλων γιατρός αντιμετωπίζει ποινικές και αστικές διαδικασίες, οι δε καταγγελλόμενοι βαίνουν ανέλεγκτοι προς τη σύνταξη.

ΤΗΕ ΒΕST

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου