Σελίδες

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Πόλεμος ανάμεσα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για τη δραστική

Τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας, στήριξε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής στο Συμβούλιο Επικρατείας, όπου συζητείται η αίτηση ακύρωσης της σχετικής υπουργικής απόφασης, που έχει καταθέσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του ΙΣΑ, ο οποίος σε μία εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωσή του για τους φαρμακοποιούς αναφέρει ότι «ο ΦΣΑ για πρώτη φορά έριξε τη μάσκα και δήλωσε δημόσια τον κρυφό του πόθο περί επιλογής της θεραπείας από το φαρμακοποιό και όχι το γιατρό, μέτρο καταδικαστέο επιστημονικά και δεοντολογικά, που ως σήμερα προβαλλόταν ως επιταγή της Τρόικας μόνο για την Ελλάδα».

Ο ΙΣΑ αναφέρει μάλιστα ότι "αν οι φαρμακοποιοί ήθελαν να γίνουν οι θεράποντες γιατροί των ασθενών στους οποίους δίδουν φάρμακα, τότε θα έπρεπε να σπουδάσουν στην Ιατρική Σχολή και όχι στη Φαρμακευτική. Σήμερα δε, η καθημέρα πράξη του Φαρμακείου λειτουργεί κυρίως με τη χορήγηση φαρμάκων από τους βοηθούς φαρμακείων. Ποιος θα αναλάβει τελικά την ευθύνη της θεραπείας του αρρώστου;

Αν η Πολιτεία θεωρεί ότι οι φαρμακοποιοί, στα πλαίσια πώλησης παντός είδους παραϊατρικών προϊόντων, προϊόντων αισθητικής, ορθοπαιδικών προϊόντων, έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν εκτός από την «πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» και για τα θεραπευτικά σχήματα, τότε θα πρέπει η Πολιτεία να δώσει το ίδιο δικαίωμα και στους γιατρούς, δίπλα στην ιατρική παρακολούθηση, να ανοίξουν μικρά φαρμακεία στα ιατρεία τους και να πουλά ο καθένας προϊόντα που σχετίζονται με την ειδικότητά του".

Αν και δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη απάντηση του ΦΣΑ προς τον ΙΣΑ, το μέλος του δ.σ. του ΦΣΑ κ. Γιάννης Δαγρές σχολιάζοντας τις απόψεις των γιατρών, επικαλέστηκε επιστολές καθηγητών Φαρμακευτικών και Ιατρικών Σχολών της Αθήνας στις οποίες επεξηγείται επιστημονικά το ζήτημα της συνταγογράφησης με δραστική ουσία, και τεκμηριώνεται το γεγονός ότι το φάρμακο είναι η δραστική ουσία του, δηλαδή αυτός που επιλέγει το φάρμακο στη συνταγογράφηση με δραστική συνεχίζει να είναι ο θεράπων γιατρός όπως ήταν πάντα.

Συνεπώς, δηλώνει ο κ.Γ. Δαγρές, αυτά που αναφέρονται στη ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ότι δήθεν: "...Αν οι φαρμακοποιοί ήθελαν να γίνουν οι θεράποντες γιατροί των ασθενών στους οποίους δίδουν φάρμακα, τότε θα έπρεπε να σπουδάσουν στην Ιατρική Σχολή και όχι στη Φαρμακευτική..." είναι αποπροσανατολιστικά, ψευδή, παραπλανητικά και ανυπόστατα εφόσον οι φαρμακοποιοί χορηγούν μεν αλλά συνεχίζουν να μην επιλέγουν το φάρμακο ακόμα και όταν συνταγογραφείται η δραστική ουσία, δηλαδή η συνταγογράφηση με δραστική ουσία δεν καθιστά τους φαρμακοποιούς και θεράποντες γιατρούς των ασθενών ούτε επηρεάζει κάπου ή με κάποιον τρόπο αυτή τη σχέση, όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο ΙΣΑ.

Από Νίνα Κομνηνού
ΥGEIA360.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου