Σελίδες

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΧΑΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ - Σε σακούλες σκουπιδιών τα παραστατικά εξόφλησης

Αποδείξεις αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται στοιβαγμένες σε σακούλες σκουπιδιών και σε κιβώτια στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.
ΥΠΑΔ Κεντρικής Αθήνας Εικόνες απείρου κάλλους αντιμετωπίζει κανείς στην Υπηρεσία Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, η οποία ανήκει στον ΕΟΠΥΥ. Σε ένα γραφείο υπάρχουν δεκάδες σακούλες και κιβώτια με παραστατικά, τα οποία περιμένουν να εκκαθαριστούν. Στη μέση μία καρέκλα, την οποία χρησιμοποιεί ο υπάλληλος, για να βάλει μία τάξη στο «αρχείο»

Σχηματίζουν μεγάλα βουνά σε διαδρόμους και γραφεία, περιμένοντας τους λιγοστούς υπαλλήλους του Οργανισμού να τις εκκαθαρίσουν. Την ώρα που η αγορά έχει «στεγνώσει» από ρευστό, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να εξοφλήσει γιατρούς, εργαστήρια και φαρμακοποιούς, καθώς εκκρεμεί επί δύο χρόνια ο έλεγχος των συγκεκριμένων παραστατικών!

Μόνον στους γιατρούς οφείλεται 1,4 δισ. ευρώ από τον Νοέμβριο του 2011, ενώ οι συνολικές οφειλές του προς το σύνολο των παρόχων ξεπερνούν τα 3 δισ.! Σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να επισπεύσει τις ληξιπρόθεσμος οφειλές.

Ο στόχος να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος Μαρτίου φαντάζει αδύνατος, κυρίως λόγω του πρωτότυπου συστήματος... αρχειοθέτησης που εφαρμόζεται στις πρώην υπηρεσίες του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ο οποίος έχει πλέον ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ.
ΥΠΑΔ Θεσσαλονίκης Τα παραστατικά εξόφλησης για επισκέψεις και εξετάσεις είναι στοιβαγμένα σε σακούλες και κιβώτια σε διαδρόμους και γραφεία. Αγνωστο πότε θα εκκαθαριστούν

Το «Εθνος» έκανε «αυτοψία» σε τρεις υπηρεσίες του Οργανισμού: στην Κεντρική Υπηρεσίας της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Αγίας Παρασκευής. Η εικόνα ήταν ίδια παντού: σακούλες, κιβώτια και η αίσθηση ότι μία πλημμύρα ή μία πυρκαγιά θα μπορούσε να εξαφανίσει παραστατικά ανυπολόγιστης αξίας.

Η αδυναμία του Οργανισμού να πληρώσει για τα παλαιά του χρέη δημιουργεί συνθήκες «ασφυξίας» σε χιλιάδες γιατρούς, μικρά και μεσαία εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα. Με την απορρόφηση των βασικών κλάδων Υγείας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ), ο ΕΟΠΥΥ είναι ο μοναδικός χρηματοδότης του συστήματος.

Εάν τα προηγούμενα χρόνια κάποιο από τα παραπάνω Ταμεία καθυστερούσε να εξοφλήσει, οι πάροχοι μπορούσαν να «τα φέρουν» καθώς εισέπρατταν από τα υπόλοιπα. Η διαμόρφωση ενός μοναδικού «αγοραστή» υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στέρησε από την αγορά την παράπλευρη αυτή κυκλοφορία ρευστότητας.
ΥΠΑΔ Αγίας Παρασκευής Οι φάκελοι είναι τοποθετημένοι σε δεκάδες κιβώτια. Στη θέα τους και ο πλέον καλοπροαίρετος νιώθει έντονο στρες σχετικά με τον χρόνο που θα απαιτηθεί μέχρι να εκκαθαριστούν

Η οικονομική κρίση οδηγεί την κατάσταση στα άκρα, καθώς τα Ταμεία που συμμετέχουν δεν έχουν έσοδα να στηρίξουν τον ΕΟΠΥΥ. Από τα ανεπαρκή έσοδά τους προτιμούν να χρηματοδοτήσουν τους κλάδους σύνταξης και είναι ασυνεπή ως προς τις υποχρεώσεις τους στον Οργανισμό.

Σύμφωνα με την Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ), η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα είναι η εξής: οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς, τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ και σε άλλα 300 εκατ. ευρώ προς τους κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς.
Τη δυνατότητα συμψηφισμού των απαιτήσεών τους στον ΕΟΠΥΥ με την έκπτωση που οφείλουν να κάνουν στον οργανισμό δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις


Ο ΟΠΑΔ, ο ΟΑΕΕ και τα λοιπά Ταμεία που μετέχουν στον ΕΟΠΥΥ δεν έχουν εξοφλήσει τους συμβεβλημένους γιατρούς για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2011. Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αποζημιώσει για ιατρικές επισκέψεις που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2012 και παρακλινικές εξετάσεις έως τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

ΠΑΛΑΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΟΠΥΥ - Σταδιακή εξόφληση με προκαταβολές

Με προκαταβολές θα εξοφλούνται -μέχρι να εκκαθαριστούν- οι παλαιές οφειλές του ΕΟΠΥΥ.

Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε επείγον νομοσχέδιο, το οποίο κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος. Με αυτόν τον τρόπο η πολιτική ηγεσία προσπαθεί να επισπεύσει τη διαδικασία εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών, παρά το ότι δεν έχει ολοκληρωθεί (για προφανείς λόγους) η εκκαθάρισή τους.

Με το ίδιο νομοσχέδιο παρέχεται στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις η δυνατότητα συμψηφισμού των απαιτήσεών τους προς τον ΕΟΠΥΥ, με την έκπτωση που είναι υποχρεωμένες να κάνουν στον Οργανισμό (rebate).

Ο νομοθέτης ορίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να προχωρεί σε σταδιακή εξόφληση των οφειλών του έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011 προς τα φαρμακεία και τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών Υγείας με τη διαδικασία των προκαταβολών και μέχρι του ύψους της εναπομένουσας οφειλής.

Με αυτήν τη ρύθμιση εκτιμάται ότι μπορεί να επιταχυνθεί σημαντικά η καταβολή των οφειλόμενων ποσών στους δικαιούχους. Η άμεση εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί, εξάλλου, υποχρέωση έναντι των εταίρων μας.

Παρέχεται, δε, η δυνατότητα υιοθέτησης της συγκεκριμένης διαδικασίας και για τις απλήρωτες υποχρεώσεις του Οργανισμού, για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα απαιτούμενα παραστατικά, κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2011 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Οι διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου αφορούν τους τέσσερις φορείς, των οποίων ο κλάδος ασθένειας μεταφέρθηκε στον ΕΟΠΥΥ και μετά την 1η Απριλίου 2012.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία και η τήρηση Μητρώου Αποκλειστικών Νοσοκόμων σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) της χώρας. Η ένταξη στο μητρώο αποτελεί προϋπόθεση για απασχόληση αποκλειστικής νοσοκόμας σε νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική της συγκεκριμένης περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον νομοθέτη, στο μητρώο θα περιλαμβάνονται και τα προσόντα των αποκλειστικών νοσοκόμων και θα τίθενται τα εχέγγυα νομιμότητας για την απασχόλησή τους, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα παράνομης και παράτυπης απασχόλησης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΘΝΟΣ


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ. ΔΑΓΡΕΣ

Πίεση στα φαρμακεία

Ο ΕΟΠΥΥ εξόφλησε πρόσφατα τον Οκτώβριο του 2012 στους φαρμακοποιούς, ενώ οφείλει 240 εκατομμύρια ευρώ για τον Νοέμβριο και 240 εκατομμύρια για τον Δεκέμβριο. Στο μεταξύ, εξακολουθεί να οφείλει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για συνταγές των Ταμείων της ΔΕΗ και του Οίκου Ναύτη, που σήμερα ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ, από την περίοδο 2011-2012. Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ δημιουργούν έντονη πίεση στα φαρμακεία, καθώς το 70% του τζίρου τους αφορά συνταγές ασφαλισμένων του Οργανισμού.

* Ο Γιάννης Δαγρές είναι μέλος του ΔΣ του ΦΣΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Ζοφερή κατάσταση

Με επιστολή μας προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ζητούμε να προβεί άμεσα στην αποπληρωμή των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών που στήριξαν και χρηματοδότησαν άτοκα το ασφαλιστικό σύστημα επί δυόμισι χρόνια, αποτρέποντας την κατάρρευσή του. Η κατάσταση είναι ζοφερή όσον αφορά τον κίνδυνο χρεοκοπίας χιλιάδων ιατρείων με την επερχόμενη αποδυνάμωση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο τρόπος λογιστικής εκκαθάρισης των Ταμείων (ΟΠΑΔ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ) που δεν έχουν προβεί σε πρόχειρο ή οριστικό λογιστικό έλεγχο μετά δυόμισι χρόνια, πράγμα που επισύρει τεράστιες ευθύνες στις διοικήσεις των ταμείων και του ΕΟΠΥΥ.

Ζητούμε άμεσα να μας δοθεί επίσημα το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τον χαρακτήρα του επείγοντος για εκείνες τις δαπάνες των Ταμείων (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ) που έχουν προχωρήσει σε πλήρη εκκαθάριση των παλιών λογαριασμών.

*Ο Γ. Ελευθερίου είναι πρόεδρος της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ

Αμεση παρέμβαση

Eίναι απαράδεκτη και παράνομη η καθυστέρηση που παρατηρείται και πάλι στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία. Παρά τις ρητές εντολές του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας, τα Ταμεία εξακολουθούν να μην αποδίδουν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ και αυτός με τη σειρά του αδρανεί στη διεκδίκηση των εισφορών, έτσι ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του προς τους παρόχους. Ενώ με βάση τον πρόσφατο νόμο, ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να πληρώσει τα φαρμακεία στις 10 Φεβρουαρίου (για τις συνταγές του Νοεμβρίου), ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμών. Βρισκόμαστε για ακόμη μία φορά μπροστά στο φάσμα των ακάλυπτων επιταγών και οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς φάρμακα. Ζητάμε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, για να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος αναταραχής στον χώρο της Υγείας.

*Ο Θ. Αμπατζόγλου είναι πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου