Στη δήλωση πως «ο φορολογούμενος έχει δώσει από το 2000 μέχρι το 2012, 163 δισ. ευρώ – σχεδόν ένα ολόκληρο ΑΕΠ – για το Ασφαλιστικό» προέβη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας από το βήμα πιο Βουλής.
Ταυτόχρονα, έδωσε νέες διαβεβαιώσεις πως δεν πρόκειται να μειωθεί ο βασικός μισθός και πως δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις για τις αποδοχές των 65.000 ανέργων νέων που θα παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης, κατά την επί των άρθρων επεξεργασία του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά ασφάλισης, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία.
Ο υπουργός Εργασίας εισέπραξε θετικά σχόλια από την αξιωματική αντιπολίτευση, για την προσπάθεια που καταβάλλει για την εξάλειψη του φαινομένου των «συνταξιούχων-μαϊμού», η οποία αποτυπώνεται και στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, με προσδοκίες για την εξασφάλιση περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Όπως ωστόσο παρατήρησε ο Αλ. Μητρόπουλος, «ενώ η προσπάθεια είναι θετική, όλο το σύστημα οδηγείται σε κραχ, λόγω της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των μισθών». Επικαλούμενος δημοσιεύματα που θέλουν να μειώνονται οι κατώτερες αποδοχές των συμβασιούχων πεντάμηνων προγραμμάτων κατάρτισης, και προσθέτοντας τις απώλειες που είχε το ασφαλιστικό σύστημα συνεπεία και του «κουρέματος» των αποθεματικών των ταμείων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑυπολόγισε πως «το ασφαλιστικό σύστημα χάνει στα τρία χρόνια του Μνημονίου 35-38 δισ. Με δεδομένο ότι τα ταμεία έχουν ήδη απορροφήσει φέτος το 50% της κρατικής ενίσχυσης, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προβεί μέχρι το καλοκαίρι σε μείωση των συντάξεων ύψους 20-30%, ή αλλιώς το ασφαλιστικό σύστημα θα οδηγηθεί σε κραχ».
Απαντώντας, ο υπουργός Εργασίας, παρότι δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να αμφισβητήσει άμεσα τους υπολογισμούς του βουλευτή, διαβεβαίωσε πως το Δημόσιο θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα ώστε να μην βρεθεί σε αδιέξοδο. Υπογράμμισε ότι ο κατώτατος μισθός «δεν πρόκειται να κατέβει», προσθέτοντας ότι «υπάρχει συμφωνία, ακόμα και στο ηλεκτρονικό σύστημα, να μην υπάρχουν καταγραφές κάτω των 586 ευρώ». Όσο για τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης, σημείωσε: «η πρόσκληση βγαίνει την ερχόμενη Πέμπτη και δεν έχουμε ανακοινώσει τίποτε επίσημα. Προτάσεις μπορεί να γίνονται, αλλά όταν αποφασίσουμε, θα το δείτε δημόσια. Είναι και προϊόν της βούλησης των τριών αρχηγών, να εστιάσουμε σε οικογένειες χωρίς εργαζόμενο. Έχει γίνει ενδελεχής επεξεργασία από τον ΟΑΕΔ - και θα την ανακοινώσουμε μετά την ανακοίνωση της πρόσκλησης των 65000 νέων».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βρούτσης επεσήμανε με έμφαση την ανάγκη να υπάρξουν βελτιώσεις στο Ασφαλιστικό, «για το οποίο ο φορολογούμενος έχει δώσει από το 2000 μέχρι το 2012, 163 δισ. ευρώ - σχεδόν ένα ολόκληρο ΑΕΠ. Είναι υγεία αυτό; Σαφώς όχι! Γι' αυτό και χρειάζεται βελτιώσεις, χρειάζονται βήματα κατανόησης και ενδεχομένως οπισθοχώρησης από τις θέσεις μας...» υποστήριξε ο υπουργός. http://www.attikipress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου