Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
Στον αφανισμό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια ο ΕΟΠΥΥ χιλιάδες απλήρωτους επαγγελματίες του χώρου της Υγείας, αφού, παρά τις δεσμεύσεις, οι περισσότεροι παραμένουν χωρίς ένα ευρώ από τα ποσά που τους οφείλονται. Το δράμα συνεχίζεται για όσους διατηρούν μικρά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια που ανήκουν σε γιατρούς, και δεν είναι μεγαθήρια, αφού δεν έχουν πληρωθεί εδώ και χρόνια για ιατρικές πράξεις που έχουν πραγματοποιήσει.
Και οι γιατροί λιώνουν πλέον στις ουρές του Ταμείου τους, του ΤΣΑΥ, καθώς οι δομές του παρουσιάζουν συνεχή πτώση. Είναι ενδεικτικό ότι καθημερινά σχηματίζονται ατελείωτες ουρές υγειονομικών που φθάνουν μέχρι και τα πεζοδρόμια, σε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν από το Ταμείο τους. Το προσωπικό όμως είναι λιγοστό, όπως άλλωστε στις περισσότερες αντίστοιχες δομές των άλλων Ταμείων. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάνει λόγο για απαξίωση των υγειονομιών και ζητεί άμεσα λύση στο πρόβλημα. Αποτέλεσμα είναι αμέτρητα ιατρεία να βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λουκέτο, καθώς δεν φθάνει που δεν πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, καταβάλλουν και χρήματα στην εφορία για ποσά που ποτέ δεν εισέπραξαν. Η κωμικοτραγική κατάσταση περιγράφεται σε άλλη μία επιστολή που απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Επιστολή στον Σαμαρά
«Εισπράξαμε αδιαφορία, παρελκυστική τακτική και υποκρισία, παρ' ότι τα βάρη που έχουν συσσωρευτεί είναι τόσο πολλά και μεγάλα, που πλέον είναι αδύνατον να τα αντέξουμε, και τα οποία με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγούν στη χρεοκοπία και στην καταστροφή», λένε τα μέλη του Συνδέσμου, περιγράφοντας τη συμπεριφορά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.
Μάλιστα επισυνάπτουν στον πρωθυπουργό και μια δραματική επιστολή γυναίκας γιατρού από τη Δράμα, η οποία βρίσκεται σε πραγματικό... δράμα, καθώς είναι ένα σκαλοπάτι πριν βάλει λουκέτο στο διαγνωστικό ιατρείο της εξαιτίας χρεών και πιέσεων από τράπεζες και εφορία.
Να σημειωθεί ότι σε μονάδες εργαστηριακής ιατρικής απασχολούνται κοντά στα 50.000 άτομα, ενώ ο κλάδος εξυπηρετεί περίπου το 80% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Το ίδιο δράμα όμως συνεχίζεται και για τους συμβεβλημένους γιατρούς με τον Οργανισμό, οι οποίοι αναμένουν να δουν το χρώμα του χρήματος επίσης κάμποσα χρόνια, πριν ακόμη ενταχθούν τα περισσότερα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ.
Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ με επιστολή της στον πρόεδρο του Οργανισμού, Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο, ζητεί να εφαρμοσθούν οι πρόσφατες οδηγίες του πρωθυπουργού για αποπληρωμή των παλαιών οφειλών και, επίσης, να δοθεί άμεσα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης.
Αλλωστε και η τρόικα, που αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ζητεί να μάθει άμεσα αν ο φορέας εξόφλησε τις υποχρεώσεις του. Οι γιατροί πάντως προειδοποιούν για πιθανή ολική κατάρρευση της πλειονότητας των ιδιωτικών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, καθώς δεν έχουν εισπράξει ακόμη χρέη του 2011 από τα Ταμεία, ενώ και ο ΕΟΠΥΥ τους έχει εξοφλήσει μερικώς μόνο κάποιους μήνες του 2012.
Να σημειωθεί ότι οι συνολικές οφειλές του ΕΟΠΥΥ στον κλάδο αγγίζουν τα 1,1 δισ. ευρώ, ως ληξιπρόθεσμες οφειλές των πρώην Ταμείων, συν άλλα 300 εκατ. χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς. Διαμαρτυρόμενοι είναι όμως και οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι βέβαια έχουν κατηγορηθεί ότι εισπράττουν μετρητά νωρίτερα από όλους και τους οφείλονται ελάχιστοι μήνες.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μιλάει για απαράδεκτη και παράνομη καθυστέρηση, και πάλι στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, καθώς ενώ με βάση πρόσφατο νόμο ο φορέας θα έπρεπε να πληρώσει τα φαρμακεία στις 10 Φεβρουαρίου (για τις συνταγές που εκτελέστηκαν τον Νοέμβριο), ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμών.
ΕΝΕΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου