Σελίδες

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ (επιστολή συναδέλφου)

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις για την ηγεσία του υπουργείου υγείας και του ΕΟΠΥΥ. Η αυστηρότητα του ελέγχου του τεχνικού κλιμακίου της Τρόικας ανέδειξε τεράστιες ανεπάρκειες και κενά στη λειτουργία τους. Η προσήλωση στους αριθμούς, χωρίς την ανάλογη εξισορρόπηση των κοινωνικών αποτελεσμάτων έχει προκαλέσει το μεγάλο ενδιαφέρον του Μαξίμου. Η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν 10 εκατομμύρια ασφαλισμένοι σε ότι αφορά την υγεία τους και την φαρμακευτική τους περίθαλψη φαίνεται να είναι ισχυρότατος ανασταλτικός παράγοντας της κοινωνικής συνοχής που απαιτούν όλα τα λεγόμενα από την κυβέρνηση περί ανάπτυξης και ρευστότητας.

Δυστυχώς το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου υγείας έχει χάσει παντελώς την επαφή με την καθημερινότητα της ιατρικής πράξης στα νοσοκομεία και της εκτέλεσης της συνταγής στα φαρμακεία. Αγνοούν τι θα πει ελλείψεις φαρμάκων και ερωτηματικά για την ασφάλεια και την ποιότητα των φαρμάκων μετά την τελευταία άκριτη και αδικαιολόγητη υποτίμηση τους. Τόσο οι σύμβουλοι του υπουργού όσο και ο ανεκδιήγητος ΕΟΦ είναι τελείως έξω από την πραγματικότητα, αναφέρουν πηγές που προέρχονται από το περιβάλλον των ελεγκτών.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα σε όλο τον κόσμο που έχει τρεις κατηγορίες φαρμάκων. Α)Αυτά που για λόγους ασφάλειας χορηγούνται μόνο στα νοσοκομεία, Β)Αυτά που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, Γ)Αυτά που χορηγούνται από τα φαρμακεία γενικώς.

Είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που επιβάλλει να έχει κατηγορία φαρμάκων άνω των 200ευρώ με ποσοστό κέρδους 0%(τα 30ευρώ service fees δεν έχουν καμία σχέση με το ποσοστό κέρδους).

Είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που γίνεται απαγορευτική ή αποτρεπτική στα καινοτόμα φάρμακα ενώ γύρω της συμβαίνει έκρηξη της αγοράς τους και σημειώνονται τεράστιες οικονομίες κλίμακας στην φαρμακευτική δαπάνη.

Είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. με ανεξέλεγκτα ή και ανύπαρκτα ΚΕΝ, αφού η συναδελφική αλληλεγγύη του αναπληρωτή υπουργού τον κάνει να μην εισχωρεί στο θέμα αυτό. Εισχωρούν όμως οι ελεγκτές.

Μετά το τελευταίο Eurogroup αναγγέλθηκε ότι θα δοθούνε περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα από όσα περίμεναν στο υπουργείο οικονομικών. Οι ‘ευαίσθητοι’ στην κοινή γνώμη των χωρών τους Ευρωπαίοι που μιλούσαν για ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα(να θυμίσουμε την κυρία Λαγκάρντ που όταν μιλούσε για τη Δημοκρατία του Νίγηρα μεταξύ των μελών της Ε.Ε. ως επίπεδο υγειονομικών καλύψεων φωτογράφιζε την Ελλάδα). Χορήγησαν ιδιαίτερο κονδύλι για το ξεκαθάρισμα παλαιών και νέων χρεών του ΕΟΠΥΥ. Το κονδύλι ήρθε εγκαίρως, αλλά οι ελεγκτές βρήκαν τα χρέη στη θέση τους. Επειγόντως ο υπουργός υγείας έτρεξε να νομοθετήσει για να τους δείξει ότι τα χρέη θα καλυφθούν. Ο Πρωθυπουργός ξέσπασε με οργή στους ανίκανους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων. Με τη σειρά του ο αναπληρωτής υπουργός υγείας οργίζεται με τους φαρμακοποιούς που ζητάνε τα λεφτά τους μετά από τρεις μήνες και του δημιουργούν κατάσταση. Θεούς και δαίμονες απείλησε έξαλλος ο πρόεδρος του ΠΦΣ στον ΕΟΠΥΥ, αλλά ο επικαλούμενος και ‘παππούς’ πρόεδρος του παραμένει στη γραφειοκρατική του νιρβάνα και τους αγνοεί.

Σε δέκα μέρες θα είναι έτοιμο το πόρισμα του ελέγχου της Τρόικας. Ο επίτροπος υγείας βάζει στο μικροσκόπιο της Πανευρωπαϊκής του έρευνας τις ελλείψεις των φαρμάκων στην Ελλάδα. Θα αργήσει αλλά είναι σίγουρο ότι θα βρει τις άκρες επειδή μέσα από το μοντέλο της Ελλάδας θέλει να δημιουργήσει κατάσταση σε βάρος του παράλληλου εμπορίου.

Τεράστιο επίσης το ενδιαφέρον του αραβικού κόσμου για τις ανισορροπίες στην υγεία στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον κύριο παράγοντα κοινωνικής αστάθειας που προκαλεί προβληματισμό ενόψει επενδύσεων και ενεργειακού ενδιαφέροντος.

Επίσης η Ισπανία νοιάζεται για τα λάθη στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα που αν επαναληφθούν εκεί θα υπάρξουν τεράστιες πολιτικές ανατροπές.

Συνέπεσε το ‘φαινόμενο’ του Bepe Grilo στην Ιταλία με τον έλεγχο της Τρόικας στην Ελλάδα. Εκεί που η Ελλάδα ζητούσε χαλάρωση των όρων του μνημονίου για λόγους αναπτυξιακούς και ο επίτροπος Oli Rehnn απαιτούσε την αυστηρή τήρηση του… διότι ειδικά στον τομέα της υγείας ότι δεν έγινε είναι αποτέλεσμα ανικανότητας και προφανώς το μέρος φάρμακα που μέχρι τώρα μείωνε τη δαπάνη δεν μπορεί να είναι άλλο το πρόσχημα κάλυψης ανεπαρκειών.

Πιστεύει κανείς μετά από όλα αυτά ότι οι εξελίξεις θα αργήσουν περισσότερο από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας;

IATROI.EU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου