Σελίδες

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Χτύπημα στη μητρότητα

Της Δ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Χωρίς επίδομα τοκετού και με συμμετοχή από 30% έως 50% στα νοσήλια πρέπει να φέρνουν πλέον στο κόσμο τα βρέφη τους οι γυναίκες που επιλέγουν να γεννήσουν σε ιδιωτικά μαιευτήρια.
Σε καιρό κρίσης τα έξοδα γέννησης ενός παιδιού είναι δυσβάσταχταΠαρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, ότι «κουρεύτηκε» το... περιττό επίδομα, επειδή πλέον καλύπτονται τα έξοδα τοκετού και δίνεται μόνο σε όσες γυναίκες γεννούν στο σπίτι, η αλήθεια απέχει παρασάγγας.

Πολλά τα έξοδα

Σε καιρό κρίσης τα έξοδα γέννησης ενός παιδιού αποδεικνύονται πολλά, καθώς μια νέα μητέρα πρέπει να καταβάλει τόσο το ποσοστό συμμετοχής που δεν καλύπτεται από τα Ταμεία όσο και το γιατρό.

Ειδικότερα, σύμφωνα και με τις διευκρινίσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου, αν μια γυναίκα γεννήσει στον ιδιωτικό τομέα και είναι ασφαλισμένη του ΟΓΑ, θα καταβάλει συμμετοχή 50% για τα νοσήλια, όπως άλλωστε θα έπραττε αν νοσηλευόταν σε οποιαδήποτε ιδιωτική κλινική για κάποια ασθένεια. Για όλες τις υπόλοιπες ασφαλισμένες των άλλων Ταμείων, η συμμετοχή αγγίζει το 30%. Με βάση αυτά που ισχύουν σήμερα στην αγορά, οι τιμές νοσηλείας σε ένα ιδιωτικό μαιευτήριο κυμαίνονται από 2.000 έως 2.500 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό, αλλά και για καισαρική.

Ομως δεν είναι μόνο αυτό το κόστος, καθώς οι γονείς καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους και το γιατρό, ο οποίος εισπράττει, ανάλογα με την περίπτωση, από 1.500 έως 2.500 ευρώ, με βάση και το εκπτωτικό μνημονιακό... τιμολόγιο του ιατρικού κόσμου.

Πάντως μετά την επίσημη παραδοχή του Μάριου Σαλμά ότι το επίδομα τοκετού, ύψους 900 ευρώ, θα δίνεται μόνο σε όσες γεννούν με μαία στο σπίτι τους, έχει προκληθεί σάλος καθώς ήδη 30 νέες μητέρες επέλεξαν να γεννήσουν εκτός μαιευτηρίων εισπράττοντας το επίδομα.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι υπήρχε δυσαρέσκεια και σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια για τον επικοινωνιακό χειρισμό του όλου θέματος, καθώς η επιστημονική κοινότητα έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τους κινδύνους που ενέχει η γέννα μακριά από το νοσοκομείο.

Μετά το σάλο, ο Μάριος Σαλμάς έσπευσε να δώσει εξηγήσεις μιλώντας στον «real Fm», γνωστοποιώντας ότι σήμερα οι γυναίκες δεν πληρώνουν τίποτε. Αυτό βέβαια δεν αποδεικνύεται στην πράξη με βάση τα ποσοστά συμμετοχής που ισχύουν με το νέο κανονισμό. Οπως σημείωσε ο κ. Σαλμάς: «Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν κάλυπταν τον τοκετό. Τι έλεγαν; Αφού δεν καλύπτουμε τον τοκετό στα ιδιωτικά μαιευτήρια, δίνουμε 900 ευρώ για έξοδα, να πάτε να γεννήσετε στα ιδιωτικά.

Λόγω κρίσης

»Οταν το 2012 ήρθε ο ΕΟΠΥΥ, ανέλαβε όλη την περίθαλψη του τοκετού και έκανε συμβάσεις πρώτη φορά με τα μαιευτήρια, δηλαδή ανέλαβε στο σύνολο τη δαπάνη».

Πάντως οι νέες περικοπές στις γεννήσεις θεωρούνται άλλο ένα χτύπημα στη μητρότητα, δεδομένου μάλιστα ότι λόγω τις κρίσης καταγράφονται μειώσεις 30% στις γεννήσεις.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση μέσω του «κουρέματος» στα επιδόματα τοκετού ευελπιστεί να εξοικονομήσει, όπως υπολογίζει ο Μάριος Σαλμάς, κοντά στα 15 εκατ. ευρώ.
ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου