Σελίδες

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Με το ψαλίδι ανά χείρας έρχεται η τρόικα

Αυστηρές οδηγίες για νέες μειώσεις δαπανών αλλά και απολύσεις εργαζομένων στο ΕΣΥ έδωσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας το κλιμάκιο της τρόικας, που ξεσκόνισε τις τελευταίες ημέρες όλα τα οικονομικά δεδομένα της Υγείας...

Οι τροϊκανοί για άλλη μία φορά, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έφυγαν απογοητευμένοι από τα όσα διαπίστωσαν στο υπουργείο Υγείας, αλλά και τον ΕΟΠΥΥ. Θεωρούν ότι οι περικοπές και οι αλλαγές δεν έχουν προχωρήσει όπως είχε συμφωνηθεί, καθώς υπάρχει ακόμη, κατά την τρόικα, μεγάλο περιθώριο για κουρέματα. Σημείο εξαιρετικά σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς ότι και από τον τομέα της Υγείας κρέμεται η καταβολή της επόμενης δόσης.

Λουκέτα

Ειδικότερα οι δανειστές μας, έχοντας μάλιστα και το ανάλογο ύφος αμφισβήτησης, εστίασαν στο θέμα των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων. Θεωρούν ότι ως ενέργεια δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτό που φαίνεται να αμφισβητούν είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η συγχώνευση των κλινικών. Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος έχει δεσμευτεί ότι θα κλείσουν 666 κλινικές και τμήματα, αλλά μέχρι στιγμής η όλη επιχείρηση δεν στηρίζεται σε ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Είναι ενδεικτικό ότι ούτε οι αρμόδιοι παράγοντες που υλοποιούν το σχέδιο είναι σε θέση να πούνε με βεβαιότητα ποιες ακριβώς κλινικές θα συγχωνευθούν.

Οι τροϊκανοί ζήτησαν έτσι από την ηγεσία του υπουργείου όλα τα στοιχεία για τη μεταφορά του προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, τα νέα οικονομικά δεδομένα που προέκυψαν, καθώς και τις μειώσεις στις δαπάνες.

Αυτό που αμφισβητούν είναι αν τελικά θα εξοικονομηθούν πόροι από τα λουκέτα στις κλινικές, αφού οι όποιες δαπάνες, κυρίως της μισθοδοσίας, μεταφέρονται και στα νέα συγχωνευμένα τμήματα. Γι' αυτό άλλωστε θέτουν συχνά-πυκνά θέμα απολύσεων, καθώς εκτιμούν ότι το μεγάλο βάρος είναι οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ, αφού οι μισές δαπάνες της Υγείας προορίζονται για τη μισθοδοσία.

Πρώτη προτεραιότητα όμως των δανειστών είναι ο ΕΟΠΥΥ. Η τρόικα έθεσε για άλλη μια φορά την αλλαγή του τρόπου διοίκησης του Οργανισμού, καθώς εκτιμά πως ο σημερινός είναι απαρχαιωμένος. Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ πρόσφατα είχαν θέσει το ζήτημα της πρόσληψης ξένων και Ελλήνων μάνατζερ για τον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι δανειστές πρότειναν ευθέως στην κυβέρνηση συγκεκριμένα πρόσωπα για να αναλάβουν τη διοίκηση!

Τι ενοχλεί τους τροϊκανούς; Οτι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταρτίσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ. Αυτή τη στιγμή ο Οργανισμός διαχειρίζεται το μεγαλύτερο κονδύλι της Υγείας με προϋπολογισμό κοντά στα 6,5 δισ., όταν τα νοσοκομεία έχουν 3,5 δισ. ευρώ.

Στο τραπέζι των συνομιλιών τέθηκε και το θέμα της τιμολόγησης των γενοσήμων φαρμάκων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν πως τα περισσότερα όμοια φάρμακα έχουν τις ίδιες τιμές, γεγονός που ούτε στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης συμβάλλει ούτε ενισχύει τον ανταγωνισμό. Ζητούν να εφαρμοστεί το σύστημα τιμολόγησης που ισχύει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, γνωστό ως «δυναμική τιμολόγηση» και το οποίο προβλέπει πιο υψηλές τιμές για τα γενόσημα που βγαίνουν πρώτα μετά τη λήξη της πατέντας ενός πρωτότυπου φαρμάκου και μειωμένες τιμές για τα αντίγραφα που παράγονται αργότερα. Το σύστημα αυτό φαίνεται ότι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία...

ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου