Σελίδες

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Το τσιγάρο ευθύνεται για 199.028 εισαγωγές ετησίως στο ΕΣΥ

Απειλή για την δημόσια υγεία αποτελεί το κάπνισμα, καθώς το 17% των θανάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 30 οφείλεται στο τσιγάρο. Την ίδια ώρα, ακριβά πληρώνει το ΕΣΥ τις επιπτώσεις του καπνίσματος, αφού οι ασθένειες που συνδέονται με την βλαβερή αυτή συνήθεια αντιπροσωπεύουν το 7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας.

Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για τα Οικονομικά του Καπνίσματος, ο εθισμός στη νικοτίνη ευθύνεται για 199.028 εισαγωγές ετησίως στα δημόσια νοσοκομεία.

Επιπλέον και σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, το συνολικό άμεσο (ιατρικό) κόστος το οποίο αποδίδεται στο κάπνισμα ανέρχεται σε 1,76 δις ευρώ ετησίως.

«Αν στους υπολογισμούς αυτούς συμπεριληφθούν και οι έμμεσες δαπάνες, πχ απώλειες παραγωγικότητας λόγω νοσηρότητας και θνησιμότητας, τότε η συνολική δαπάνη για την εθνική οικονομία και την κοινωνική παραγωγή εκτιμάται στα 3,27 δις ευρώ ετησίως ( πρόκειται για το 1,53% του ΑΕΠ, με τιμές βάσης το έτος 2011 και συντηρητικούς υπολογισμούς)» ανέφερε ο κ. Γιάννης Κυριόπουλος, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στην ΕΣΔΥ.

Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος – καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης. Ο ίδιος τόνισε πως «η παρέμβαση της πολιτείας και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθίσταται επιβεβλημένη» ενώ κλείνοντας τη συζήτηση προσθεσε ότι «μια σωστή φορολογική στρατηγική θα μπορούσε να μετατρέψει το κάπνισμα σε κύριο μοχλό επίλυσης του οικονομικού προβλήματος του ΕΟΠΥΥ.»

Λύση η αύξηση της τιμής του πακέτου

Μία αύξηση της τάξεως του 10% στην τιμή των τσιγάρων θα επιφέρει μείωση στην κατανάλωση κατά 3,7%, επιμένουν οι ειδικοί της ΕΣΔΥ.

Μάλιστα, με βάση εκτιμήσεις επιστημονικής ομάδας, απαρτιζόμενης από ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, του Πανεπιστημίου του Chicago, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μια επιπλέον αύξηση της τάξεως των 2 ευρώ ανά πακέτο προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση κατά 20% και πρόσθετα κρατικά έσοδα ύψους 1,2 δις ευρώ.

Τα οφέλη όμως δεν σταματούν εδώ: 330.000 ενήλικες θα κόψουν το κάπνισμα, 125.00 νέοι θα αποτραπούν από το να το ξεκινήσουν, ενώ θα αποφευχθούν 192.000 πρόωροι θάνατοι από ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα. ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου