Οι βαριά πάσχοντες δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν νέα σκευάσματα, τα οποία υπόσχονται καλύτερη ποιότητα ζωής, γιατί η ελληνική κυβέρνηση χρονοτριβεί με την τιμολόγησή τους.
Προέχουν, άλλωστε, οι «δεσμεύσεις προς τους δανειστές».
Ωστόσο τα φάρμακα θα εμφανιστούν στα ράφια των σουπερμάρκετ πολύ πιο σύντομα...
ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
Αργά, σαν το... βασανιστήριο της σταγόνας, σκοπεύει να φέρει στην Ελλάδα νέα καινοτόμα φάρμακα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για φάρμακα που βαριά πάσχοντες Ελληνες ασθενείς περιμένουν ακόμη και δύο χρόνια. Ετσι, μπορεί στην Ευρώπη τα φάρμακα, που θα μπορούσαν να δώσουν ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς, να κυκλοφορούν κανονικά, αλλά στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη τιμολογηθεί!
Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε πρόσφατα ότι νέα καινοτόμα φάρμακα θα συμπεριληφθούν σταδιακά στα επόμενα δελτία τιμών. Γεγονός που σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες -και με βάση το πότε θα γίνονται νέες τιμολογήσεις- οι θεραπείες θα γίνονται με το σταγονόμετρο και λίγες λίγες στην Ελλάδα.
Υποσχέσεις
Ακόμη και αυτή η... περιορισμένη δέσμευση όμως δεν πιστοποιεί ότι οι Ελληνες ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις νέες θεραπείες, καθώς τα νέα δελτία τιμών εκδίδονται συνήθως με καθυστέρηση και με μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ τους. Η επόμενη τιμολόγηση πάντως έχει προαναγγελθεί για τον Μάιο, αλλά αποτελεί ένα ερώτημα το αν θα πραγματοποιηθεί στην ώρα της.
Καιρό τώρα το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί και πεδίο διαμάχης μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά. Εξάλλου, ακόμη και η τρόικα πιέζει να τιμολογηθούν νέες θεραπείες. Μάλιστα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) απέστειλε πρόσφατα και επιστολή στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για το θέμα.
Στο μεταξύ, στο νέο δελτίο τιμών αναμένεται να ενταχθούν και γενόσημα φάρμακα που επίσης αργούν να πάρουν τιμή και οι εταιρείες δεν μπορούν να τα προωθήσουν. Βέβαια είναι άγνωστο αν η τρόικα πιέσει περαιτέρω να εφαρμοστεί για τα γενόσημα η λεγόμενη «δυναμική τιμολόγηση», βάσει της οποίας όσα τιμολογούνται πρώτα έχουν την υψηλότερη τιμή, ενώ στα επόμενα μειώνεται κάθε φορά κατά 10%. Γεγονός που αποτελεί εφιάλτη ειδικά για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, αφού τα προϊόντα τους, που καιρό τώρα περιμένουν να πάρουν τιμή, θα υποβαθμιστούν.
Μη συνταγογραφούμενα
Το άλλο μεγάλο μέτωπο που θα ξανανοίξει λόγω πιέσεων της τρόικας αφορά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Οι δανειστές μας συχνά πυκνά θέτουν το θέμα ώστε τα φάρμακα που δεν χρειάζονται συνταγή να πωλούνται και στα σουπερμάρκετ. Μάλιστα το πιο πιθανό είναι να ανοίξουν το θέμα τον Ιούνιο που θα ξανάρθουν στη χώρα, με χρονικό περιθώριο το μέτρο να εφαρμοστεί ή το καλοκαίρι ή τον Σεπτέμβριο. Το σενάριο αυτό είναι άλλος ένας εφιάλτης, αυτή τη φορά για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία δεν θα ήθελε αντιδράσεις των φαρμακοποιών, που θεωρούν ότι το ζήτημα είναι casus belli για τον κλάδο. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, δεν θα αποφευχθεί ένα τέτοιο μέτρο αργά ή γρήγορα, καθώς οι τροϊκανοί είναι πολύ πιεστικοί. ΕΝΕΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου