Σελίδες

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Τα... δωράκια στη φαρμακοβιομηχανία με τα (Φ)άρμακα (Υ)ψηλού... (Κ)έρδους!


Tns Ντανι Βεργου

«Οικονομική βοήθεια» προς τις φαρμακοβιομηχανίες προσφέρει το υπουργείο Υγείας μέσω του νέου διορθωτικού δελτίου τιμών φαρμάκων, το οποίο ξεκινά να εφαρμόζεται στις 15 Μαΐου. Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ακολουθεί πιστά τον δρόμο που χάραξαν ένας ένας οι μνημονιακοί προκάτοχοι της εφαρμόζοντας πολιτική με γνώμονα τον φαρμακοβιομήχανο. Οι λογιστικές αλχημείες με τα φάρμακα δεν έχουν τέλος και φέρνουν πάλι κέρδη στις βιομηχανίες.

Η μεθόδευση γίνεται με τον εξής τρόπο: Το 2010 η μνημονιακή κυβέρνηση αποφασίζει τα...

... φάρμακα υψηλού κόστους να μην πωλούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία αλλά από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να μειώσει την κρατική δαπάνη για τα φάρμακα αυτά. Αποσύροντας τα εν λόγω σκευάσματα από τα φαρμακεία η κυβέρνηση έβγαλε από τη μέση τους μεσάζοντες, φαρμακοποιούς και φαρμακαποθήκες, εξοικονομώντας τα ποσοστά κέρδους των δύο κλάδων. Οι τελευταίοι πλέον δεν συμμετείχαν στη διακίνηση και πώλησή τους.

Αύξηση στο ποσοστό κέρδους

Έρχεται όμως τώρα η σημερινή κυβέρνηση και ό,τι έχει εξοικονομήσει από τα ποσοστά κέρδους φαρμακείων και φαρμακαποθηκών το χαρίζει στις φαρμακοβιομηχανίες, αυξάνοντας τις τιμές των συγκεκριμένων σκευασμάτων. Με τη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) οι φαρμακοβιομηχανίες θα δουν τα έσοδα τους να αυξάνονται. Ο λόγος γίνεται για 600 φάρμακα που αφορούν 500.000 ασθενείς στη χώρα μας.

Αυτό που συμβαίνει με τα ακριβά φάρμακα, όπως εξηγεί ο Ανδρέας Γαλανόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ), «είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδυναμίας της κυβέρνησης να τα βάλει με τις φαρμακοβιομηχανίες». «Ζημιώνονται ασθενείς, ασφαλιστικά ταμεία, φαρμακοποιοί και φαρμακαποθήκες για να κερδίσει ένας: οι φαρμακοβιομηχανίες. Το λογιστικό τέχνασμα είναι τόσο ευφυές που ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία έχουν πειστεί ότι βγήκαν κερδισμένοι», λέει ο Γιάννης Δαγρές, μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Πρόκειται για μια ευγενική χορηγία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προς τις φαρμακοβιομηχανίες.

Από την περασμένη Τετάρτη αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας το νέο δελτίο τιμών. Παρατηρώντας τις μεταβολές σε αυτό βλέπει κανείς μεγάλες εκ νέου μειώσεις σε αρκετά σκευάσματα, κυρίως εκείνα των οποίων έχει λήξει η πατέντα.

Βλέπει και την για πρώτη φορά τιμολόγηση 450 νέων γενόσημων φαρμάκων. Εκείνο όμως που προκαλεί αίσθηση είναι οι τσουχτερές αυξήσεις τιμών στα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ). τα νοσοκομειακά φάρμακα που πληρώνει απευθείας στις φαρμακοβιομηχανίες το κράτος.

Το πρώτο βήμα είχε γίνει το 2010. Με μια αγορανομική διάταξη στις 5 Αυγούστου η τότε κυβέρνηση έριξε το κέρδος των φαρμακείων σε 89 ακριβά φάρμακα κατά 10 μονάδες -από 23,36% στο 13,74%- και των φαρμακαποθηκών από 5,34% σε 1,91%, εκτινάσσοντας το ποσοστό κέδρους των φαρμακοβιομηχανιών από 60,30% στο 73.35%· Μετά ένα μήνα σε νέο δελτίο τιμών αύξησε τις τιμές των φαρμάκων κατά 25%! Ποιος είναι όμως ο εμπνευστής της τακτικής μείωσης του ποσοστού κέρδους φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκών, ζημίας των ασφαλιστικών ταμείων και των ασθενών και κέρδους των φαρμακοβιομηχανιών; Την τακτική που πέρασαν πρώτοι στις 30 Απριλίου 2010 οι υπουργοί Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος και Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είχαν περάσει στις 31/12/2009 οι τότε υπουργοί Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πετραλιά.

Ωστόσο, δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή αφού οι αντιδράσεις φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκάριων ήταν αιτία για αλλεπάλληλες εκδόσεις ερμηνευτικών εγκυκλίων για παράταση της ισχύος της από τον τότε υπουργό Υγείας.

Πρωτα ο... ασθενής

Τα 89 φάρμακα ήταν μόνον η αρχή. «Όλα γίνονται για να αυξήσει η βιομηχανία τα ποσοστά είσπραξης του κέρδους της στο σύνολο του κύκλου εργασιών φαρμάκων» επισημαίνει ο Ανδρέας Γαλανόπουλος.

Ακόμη μια επίπτωση αυτής της πολιτικής είναι ότι ο ασθενής μπορεί πλέον να προμηθευτεί τα ακριβά φάρμακα από 150 σημεία σε όλη τη χώρα, ενώ προ Μνημονίου μπορούσε να τα βρει σε 10.000 σημεία. Δυνητικά ο πολίτης μπορεί να το προμηθευτεί και από ιδιωτικό φαρμακείο αλλά μόνο με ειδική άδεια από το ΕΣΥ ή τον ΕΟΠΥΎ κι αφού έχει περάσει από τη γραφειοκρατία της κατάθεσης δικαιολογητικών έγκρισης κ.ο.κ. Στη συνέχεια πρέπει να βρει φαρμακείο ιδιωτικό που θα έχει πληρώσει το αντίτιμο του ακριβού φαρμάκου για να «κερδίσει» με την πώληση του σκευάσματος 30 ευρώ μεικτά και να πάρει τα χρήματά του εν ευθέτω χρόνω.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

- Posted using BlogPress from my iPad

2 σχόλια:

  1. AN H ΚΑ ΒΕΡΓΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΟΣ 70% ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΕΙ. ΕΙΔΑΛΛΩΣ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ.ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ "ΚΑΙΕΙ" ΠΟΥ Η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΑΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΦΕΡΕΣΘΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νικήτας Δημητρίου8 Μαΐου 2013 στις 2:56 μ.μ.

    ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΙΔΑ ΤΟΣΟ "ΖΕΣΤΗ" ΓΙΑ ΤIΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ,ΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ (ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ,ΣΙΤΙΣΗ,ΦΥΛΑΞΗ κ.τ.λ). ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΟΣΟ Η ΑΝΑΛΩΣΗ (π.χ. ΦΥΚ ΣΕ "ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ" ΑΣΘΕΝΕΙΣ, "ΑΠΟΡΟΥΣ" Κ.Τ.Λ) ΧΩΡΙΣ ΑΜΚΑ ΚΑΙ ΑΦΜ. ΟΤΑΝ ΑΠΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ 100% ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ, ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ.ΠΟΛΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ Η "OMERTA" ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΤΟΜΑΤΑ.ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΕΥΘΕΙΤΕ κ.ΒΕΡΓΟΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή