Σελίδες
▼
Κυριακή 5 Μαΐου 2013
Σωσίβιο από τον «κινεζικό δράκο»...
Στον «κινεζικό δράκο» προσανατολίζει το ενδιαφέρον του τόσο το Μαξίμου όσο και το Υπουργείο Οικονομικών για την αμέσως επόμενη περίοδο, με στόχο να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν η ελληνική οικονομία στις διεθνείς αγορές. Κατά τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, το ενδιαφέρον του κινεζικού οικονομικού παράγοντα είναι στιβαρό και διαχρονικό, και αφορά πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Εστιάζεται δε κυρίως στη διαμόρφωση υποδομών για την αναβάθμιση της Ελλάδας σε πύλη εισόδου και στη συνέχεια διακίνησης στην Ευρώπη των κινεζικών προϊόντων.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα προσλαμβάνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από στρατηγική άποψη.
Όπως γράφει και το «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Στουρνάρας πιστεύει ότι το ενδιαφέρον των Κινέζων είναι πραγματικό και ελπιδοφόρο. Πρόσφατα μάλιστα δέχθηκε στο γραφείο του εκπροσώπους του Σεν Τζεν, του τέταρτου σε μέγεθος αεροδρομίου της Κίνας, οι οποίοι εκδήλωσαν επισήμως το ενδιαφέρον τους για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Διευκρίνισαν ότι θέλουν να αναδείξουν το αεροδρόμιο και την ευρύτερη περιοχή των Σπάτων σε ισχυρή επιχειρηματική βάση διακίνησης προϊόντων σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τους ανάλογους αποθηκευτικούς χώρους, και να μετατρέψουν την περιοχή σε κόμβο διεθνούς εμπορίου.
«Αν όντως προχωρήσουν στην εξαγορά του αεροδρομίου από τη γερμανική "Hochtief" και προωθήσουν το επενδυτικό τους σχέδιο, τότε θα μιλάμε για πραγματικές ευκαιρίες ανάπτυξης» υπογραμμίζει ο κ. Στουρνάρας.
Προ ημερών, ο υπουργός Οικονομικών δέχθηκε στο γραφείο του τον κ. Λιου Ζονγκτιάν, πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας αλουμινίου «China Zhongwang Holdings Limited» -τον επονομαζόμενο «βασιλιά του αλουμινίου» της Κίνας-, με τον οποίο συζήτησε για επενδυτικές δυνατότητες στην Ελλάδα. Η πολυμελής αντιπροσωπεία είχε επίσης επαφές με ισχυρούς ελληνικούς ομίλους, όπως εκείνους της «Βιοχάλκο» του κ. Στασινόπουλου και της «Αλουμίνιον Ελλάδος» του κ. Μυτιληναίου. Αυτά τα στοιχεία προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο επερχόμενο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα.
Ο κ. Στουρνάρας πιστεύει ότι διαμορφώνονται πλέον οι προϋποθέσεις για υποδοχή επενδυτών από την Ασία και εκτιμά ότι όταν εξελιχθεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα φανεί κατά πόσο μπορεί να διεθνοποιηθεί η ελληνική οικονομία.
Υπολογίζει ότι το ενδιαφέρον από Ασιάτες επενδυτές για τα περιφερειακά αεροδρόμια και τα λιμάνια θα είναι ισχυρό. Προσβλέπει ακόμη στο ενδιαφέρον Γερμανών, Γάλλων και Ρώσων για τις εταιρείες υδάτων, την εκμετάλλευση των απορριμμάτων και τον κλάδο της ενέργειας. Να σημειωθεί ότι ο κ. Στουρνάρας προσδοκά πολλά και από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Αν πάει καλά, αν πετύχουν οι τρεις αυξήσεις κεφαλαίου, θα διαμορφωθούν προϋποθέσεις για ανετότερη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας» σημειώνει ο υπουργός.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και προσβλέπει σε αυτόν. Το χρονικό ορόσημο του κ. Στουρνάρα για το εξελισσόμενο σχέδιο εξόδου από την κρίση είναι ο Μάιος του 2014. «Από όσα θα έχουν γίνει έως τότε θα εξαρτηθεί αν η Ελλάδα θα επιχειρήσει το πρώτο βήμα απεξάρτησης από την τρόικα. Τον Μάιο του 2014 τελειώνουν οι δόσεις των δανείων και θα πρέπει η χώρα να είναι σε θέση να βγει μόνη της στις αγορές».
Προϋπόθεση για αυτό το βήμα ανάκτησης τμήματος της χαμένης εθνικής αξιοπιστίας και ανεξαρτησίας είναι η εμπέδωση του ότι η ελληνική πολιτική και οικονομία είναι αξιόπιστες. Όπως υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών, αυτό απαιτεί συνέπεια, συνέχεια και σταθερότητα στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Patra news
- Posted using BlogPress from my iPad
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου