Φέτος, συμπληρώνονται 30 χρόνια έπειτα από την ψήφιση του Νόμου 1397/1983 για τη σύσταση του ΕΣΥ.
Υπουργός Υγείας ήταν ο Παρασκευάς Αυγερινός (φωτό, αριστερά), ενώ η δημιουργία του συστήματος - όπως το γνωρίζουμε σήμερα - ολοκληρώθηκε επί υπουργίας Γιώργου Γεννηματά (φωτό, κέντρο).
Η νέα πολιτική ηγεσία, υπό τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη (φωτό, δεξιά) προωθεί επειγόντως μίας σειρά από νέα μέτρα, τα οποία θα αλλάξουν κυριολεκτικά την εικόνα του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Οι αλλαγές επιβάλλονται από τη δυσμενή δημοσιονομική πραγματικότητα, αλλά και από τις πιέσεις της τρόικας, η οποία αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα στη χώρα μας.
Ο νέος υπουργός Υγείας εξετάζει και (κατά πάσα πιθανότητα) προωθεί τα εξής μέτρα στο ΕΣΥ:
Θέτει σε 'κινητικότητα' τουλάχιστον 1.250 εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Για το θέμα αυτό, έχει δεσμευτεί έναντι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να μετακινούνται - όχι μόνο στα στενά πλαίσια των Υγειονομικών Περιφερειών - αλλά σε οποιαδήποτε μονάδα του ΕΣΥ στη χώρα, η οποία έχει ανάγκη την ειδικότητά τους.
Σε ΄λουκέτο' ή αλλαγή χρήσης οδηγούνται πάνω από 12 μικρά νοσοκομεία, εκ των οποίων τα πέντε βρίσκονται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και τα επτά στην περιφέρεια.
Πρόκειται για νοσηλευτικά ιδρύματα με μικρή κίνηση ή για άλλα, τα οποία βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση.
Το υπουργείο Υγείας προχωρεί και σε 'ψαλίδι' 300 εκατομμυρίων ευρώ στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Η μείωση αναμένεται από το 2014.
Η κατάσταση στο σύστημα Υγείας θεωρείται οριακή. Η τρόικα πιέζει για περαιτέρω μειώσεις στο φάρμακο, αλλά και τα αναλώσιμα.
Το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει, από την πλευρά του, ότι 'ταμείο είναι μείον' και πως δεν προτίθεται να δώσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον σε νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ.
Γενέθλια
Η ίδρυση, το 1983, του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), αποτέλεσε το θεσμικό σχήμα με το οποίο επιχειρήθηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η εγκαθίδρυση ενός δημόσιου συστήματος προστασίας της υγείας.
Η δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας στις παραμονές ίδρυσης του ΕΣΥ, εξαιτίας της χρόνιας εγκατάλειψής τους από το δημόσιο χρηματοδοτικό μηχανισμό της περίθαλψης, νομιμοποιούσε το ιδρυτικό έργο.
Η εναπόθεση του οικονομικού βάρους της προστασίας της υγείας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, είχε τροφοδοτήσει την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης.
Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι η λειτουργία του ΕΣΥ βασίστηκε κυρίως στον νοσοκομειακό τομέα, διαμορφώνοντας ένα νοσοκομειοκεντρικό. σύστημα Υγείας.
Υστέρησαν σημαντικές παράμετροι ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος Υγείας, όπως:
Η πρωτοβάθμια περίθαλψη, η προληπτική ιατρική, η αύξηση και η καλή κατάρτιση του νοσηλευτικού προσωπικού, η δημιουργία τμημάτων ημερήσιας και βραχείας νοσηλείας στα νοσοκομεία, καθώς και ο θεσμός του γενικού γιατρού, του οικογενειακού γιατρού και του γιατρού της κοινωνικής ιατρικής.
Δ.Κ. - ΙΑΤRONET
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου