Σελίδες

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ριζική αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Τα ανοιχτά «μέτωπα»


Καθήκοντα υπουργού Υγείας αναλαμβάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης στο νέο κυβερνητικό σχήμα 




Αθήνα

Ριζική αλλαγή στο υπουργείο Υγείας έφερε ο ανασχηματισμός, με τρία νέα πρόσωπα να καλούνται να συνεχίσουν το δύσκολο έργο του εξορθολογισμού των δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία, των παροχών των ασφαλιστικών ταμείων και της φαρμακευτικής δαπάνης. 

Το χαλαρό κλίμα συνεργασίας και σε ορισμένες περιπτώσεις ασυνεννοησίας μεταξύ Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά και Φωτεινής Σκοπούλη θα πρέπει να θεωρηθεί ως η βασική αιτία της εκ βάθρων αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αφού ο χώρος της δημόσιας υγείας αποτελεί από τους κομβικούς άξονες της μνημονιακής πολιτικής για εξορθολογισμό και περιορισμό των κρατικών δαπανών. 

Ωστόσο, έκπληξη προκαλεί η επιλογή της διάδοχης κατάστασης καθώς τόσο οι νέοι υφυπουργοί Αντώνης Μπέζας και Ζέτα Μακρή(μετά την άρνηση για προσωπικούς λόγους της Σοφίας Βούλτεψη να αποδεχθεί την συμμετοχή της στο νέο υπουργικό σχήμα) όσο και ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, δεν έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με τη διαχείριση των καυτών θεμάτων του χώρου της υγείας. 

Η επιλογή των τριών νέων προσώπων που προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, υποδηλώνει την επιθυμία του πρωθυπουργού Άντωνη Σαμαρά για αποτελεσματικότερο κυβερνητικό έργο στον χώρο της υγείας και υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων για περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, ολοκλήρωση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αναδιάρθρωση των νοσοκομειακών δομών του ΕΣΥ, περαιτέρω επέκταση του ΕΟΠΥΥ (με την ενσωμάτωση και των ασφαλιστικών ταμείων που σήμερα λειτουργούν αυτοτελώς) και κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού του. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης καλείται λοιπόν σε πρώτο επίπεδο να καλύψει άμεσα τη μαύρη τρύπα άνω του ενός δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, που πρόσφατα αποκαλύφθηκε, και έχει προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις κυβέρνησης - τρόικας. Το δυσκολότερο ωστόσο θα είναι να εξασφαλίσει τη διαρκή χρηματοδότηση του οργανισμού, από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών δεν επαρκούν για την εύρυθμη λειτουργία του. 

Άγνωστο παραμένει εάν ο νέος υπουργός Υγείας θα διεκδικήσει χρήματα για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού και αλκοόλ, όπως έχει προταθεί από εμπειρογνώμονες του χώρου της Υγείας. Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα κρατήσει στο θέμα της εφαρμογής του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, που παραμένει ουσιαστικά ανενεργός.

Εξίσου κρίσιμο για τον χώρο της Υγείας είναι και το ζήτημα της διοικητικής αναδιοργάνωσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ, με συγχωνεύσεις κλινικών αλλά και κλείσιμο νοσοκομειακών δομών, ώστε να επιτευχθεί η μνημονιακή δέσμευση για εξοικονόμηση πόρων μέσω ενός αδιάβλητου συστήματος προμηθειών αλλά και μισθολογικών δαπανών, από τις καταργήσεις θέσεων διοικητικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. 

Παράλληλα, ο κ.Γεωργιάδης θα κληθεί να δώσει χρονοδιάγραμμα πληρωμών προς τους προμηθευτές υγειονομικού υλικού αλλά και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς και διαγνωστικά εργαστήρια, που έχουν ήδη αρχίσει να διεκδικούν δικαστικά τα παλαιότερα αλλά και πρόσφατα οφειλόμενα ποσά.

Τέλος, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα κληθεί θα αντιμετωπίσει και το ανοιχτό μέτωπο που άφησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία με τους φαρμακοποιούς και τους φαρμακοβιομηχάνους, καθώς οι μεν πρώτοι διεκδικούν επίσης τον καθορισμό σαφέστερου χρονοδιαγράμματος πληρωμών για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, οι δε φαρμακοβιομηχανίες θεωρώντας ότι έχουν καταβάλλει τα μέγιστα ως προς τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, ζητούν να επιτραπεί άμεσα η τιμολόγηση νέων φαρμάκων (που εδώ και 2,5 χρόνια έχει παγώσει) αλλά και να δοθούν κίνητρα για νέες επενδύσεις στον χώρο της κλινικής έρευνας και της επιχειρηματικής ανάπτυξης. 

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου