Στα 30 δις. δολ. υπολογίζεται η παγκόσμια αγορά του ιατρικού τουρισμού, η οποία βασίζεται σε περίπου 5 εκ. ασθενείς, οι οποίοι ξοδεύουν διεθνώς περίπου 6.000 δολ. ή 4.520 ευρώ για κάθε ταξίδι τους, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών μετακίνησης και διαμονής. Συνήθως, η σχέση δαπανών ιατρικών υπηρεσιών έναντι δαπανών ταξιδιού και φιλοξενίας συμπεριλαμβανομένων και των συνοδών, είναι 50-50.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2011, τουλάχιστον 3 εκ. ταξίδια πραγματοποιήθηκαν από Ευρωπαίους πολίτες για λόγους ιατρικούς / ευεξίας σε συνδυασμό με τις διακοπές τους. Από αυτά, 2 εκατομμύρια ταξίδια φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά για ιατρικούς λόγους.
Τα διεθνή ταξίδια αναμένεται φέτος να παρουσιάσουν αύξηση της τάξης του 4%, ενώ ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς του ιατρικού τουρισμού, κυμαίνεται μεταξύ 25-35%.
Τα παραπάνω τόνισαν η διευθύντρια της Temos Aegean κ. Αγγελική Κατσάπη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV Reinland Hellas κ. Γιώργος Μυλωνάκης, κατά τη διάρκεια απονομής της πιστοποίησης του Ξενοδοχείου Metropolitan Hotel Athens – Chandris, ως Ξενοδοχείο φιλικό προς τον ιατρικό τουρισμό (Medical Tourism Friendly Hotel - MTFH). Πρόκειται για το πρώτο Ξενοδοχείο διεθνώς, με την πιστοποίηση αυτή.
Στην ειδική εκδήλωση, παρουσιάστηκαν στην Διεθνή Τουριστική Αγορά οι προδιαγραφές MTFH.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών στην Ελλάδα, από τα 882 ευρώ το 2004, μειώθηκε πέρυσι στα 646 ευρώ. Φέτος, η χώρα μας αναμένει ‘νέο ρεκόρ αφίξεων’ – πάνω από 17 εκ. άτομα και τουριστικά έσοδα πάνω από 11 δις. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 647 ευρώ ανά άτομο. Πέρυσι, οι αφίξεις έφθαναν τα 15,5 εκ. άτομα και τα έσοδα τα 10 δις. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα 645 ευρώ ανά άτομο.
Αντίστοιχα, στην Ισπανία, οι αφίξεις πέρυσι έφθασαν τα 56,7 εκ. άτομα με μέση κατα κεφαλήν δαπάνη τα 1.042 ευρώ, η Πορτογαλία τα 7,4 εκ. άτομα με μέση κατά κεφαλήν δαπάνη τα 1.532 ευρώ, η Κροατία τα 9,9 εκ. άτομα με κατά κεφαλήν δαπάνη 945 ευρώ και η Τουρκία 34 εκ. άτομα με κατά κεφαλήν δαπάνη 676 ευρώ.
Για τη βελτίωση των εσόδων από τον ιατρικό τουρισμό, χρειάζεται βελτίωση του συνόλου των υπηρεσιών που παρέχονται στη χώρα μας, από τους παρόχους υγείας, τους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας και μεταφοράς, τους ασφαλιστικούς φορείς δημόσιους και ιδιωτικούς, τους συμβούλους παροχής υπηρεσιών, τον Οργανισμό Πιστοποίησης υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού και των facilitators του ιατρικού τουρισμού.
Στην υπό διαμόρφωση αγορά, παρατηρείται αύξηση της μέσης ηλικίας των ταξιδιωτών, καθώς οι ταξιδιώτες άνω των 55 ετών έχουν αυξηθεί στο 35% από 25%, ενώ κύριο μέσο για κρατήσεις και αγορές υπηρεσιών αναδεικνύεται το Διαδίκτυο. IATRONET
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου