Σελίδες
▼
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΙΣ ΡΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΥΠ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
HELLENIC REPUBLIC
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ MINISTRY OF ΗEALTH & SOCIAL SOLIDARΙΤΥ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΥ
Medical Association of Rhodes
Ρόδος Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013
Αριθμός Πρωτοκόλλου:1755/2013
o Επίσκεψη Υπουργού ΥΥ&ΚΑ στη Ρόδο
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗΣ
κ. ‘Αδωνι Γεωργιάδη
Αξιότιμε
κ. Υπουργέ
Σας καλωσορίζουμε στο νησί μας ως Υπουργό Υγείας και ελπίζουμε η επίσκεψη σας να μας βοηθήσει να μειώσουμε τα προβλήματα στη Υγεία, στη Περίθαλψη ασφαλισμένων και ασθενών, ενώ προσδοκούμε παράλληλα και στη βελτίωση ή την σταθεροποίηση των συνθηκών εργασίας των 550 ιατρών που δουλεύουν στις νησιωτικές περιοχές μας .
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου δεν διακατέχεται από συντεχνιακές αντιλήψεις και πολιτικό-συνδικαλιστικές αγκυλώσεις που εμποδίζουν την κατανόηση της σημερινής δύσκολης πραγματικότητας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ΙΣΡ δίνει καθημερινά τον αγώνα του με γνώση και εμπειρία με θετικά αποτελέσματα και αναγνώριση για το έργο του στο χώρο της Υγείας στη περιοχή μας.
Σας παραθέτουμε επιγραμματικά ζητήματα και τις προτάσεις μας.
Ολοκλήρωση πληρωμής ληξιπρόθεσμων πρώην ταμείων ΕΟΠΥΥ ( ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΤΣΑΥ).
Ενίσχυση των δομών ιατρών του ΕΟΠΥΥ με ιατρικές ειδικότητες που δεν υπάρχουν εντός και εκτός οργανισμού.
Πρόταση δημιουργίας αστικού κέντρου Υγείας Πόλης ΠΦΥ στις εγκαταστάσεις του παλαιού Νοσοκομείου ιδιοκτησίας ΥΥ&ΚΑ και κατάργηση της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας του πρώην ΙΚΑ και νυν ΕΟΠΥΥ. Θέση που φέρνει μείωση δαπανών, περιβαντολογική και πολιτιστική αναβάθμιση μαζί με πολύ καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων εν μέσω κρίσης . Δεν υπάρχει κανείς πολίτης αυτού του νησιού που να μην δέχεται αυτή την λύση.
Αξιοποίηση των εργαστηρίων του πρώην ΙΚΑ -ΕΟΠΥΥ για λόγους οικονομίας και διατήρησης θέσεων εργασίας των ιατρών χωρίς να μετακινηθούν στο νέο Νοσοκομείο, όπως λέγεται, για την δημιουργία ιατρικής εργαστηριακής ΠΦΥ εκτός νέου ΓΝΡ στο παλιό ΓΝΡ που θα ωφελήσει τους πάντες. Ας μην ξεχνάτε ότι η ΠΦΥ δεν είναι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για τους υγιείς πολίτες που δεν πρέπει να μαζεύονται στο Νοσοκομείο (από τους 100.000 ασθενείς που επισκέπτονται τα Νοσοκομεία μόνο οι 5000 χρειάζονται περίθαλψη, στοιχεία ΙΟΒΕ & Ένωση Γενικής Ιατρικής ).
Περιορισμός της σπατάλης με θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα για των εξορθολογισμό των δαπανών υγείας που μαζί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που ακόμα υστερεί πολύ , θα μπούμε σε ένα σωστό δρόμο για (ειδικότητες ιατρών , ποσότητες φαρμάκων, ακριβές παρακλινικές εξετάσεις) την μη προκλητή ζήτηση δαπανών ιδιαίτερα στα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα και στις ιδιωτικές κλινικές για την είσπραξη ανταποδοτικής οικονομικής ωφελιμότητας ιδιαίτερα από ορισμένους εν ενεργεία ιατρούς του ΕΟΠΥΥ ή πανεπιστημιακούς & μετόχους που υπηρετούν ταυτόχρονα και στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Κύριε Υπουργέ πρέπει επιτέλους σε αυτή την κρίση η συνέχεια των ανέγγιχτων προνομίων του μεσοπολέμου των πανεπιστημιακών ιατρών να ενταχτεί στα μεταρρυθμιστικά προγράμματα Υγείας της κυβέρνησης σας.
Κύριε υπουργέ υπάρχει ακόμη μεγάλη σπατάλη σε αναλώσιμα για ασφαλισμένους απο τον ΕΚ-ΕΟΠΥΥ ενώ υφίστανται μεγάλες διαφορές στις εισφορές από τα πρώην ταμεία (π.χ. ΟΓΑ-ΟΑΕΕ-ΙΚΑ). Οι αλλαγές εξορθολογισμού και δικαίου πρέπει να υπάρξουν άμεσα για την βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ .
Το μεγάλο Σκάνδαλο του παλιού Νοσοκομείου Ρόδου ιδιοκτησίας σας, αποτελεί όνειδος πολιτικής οκνηρίας και αδιαφορίας από όλους εμάς τους Ροδίτες που το βλέπουμε εδώ και 14 χρόνια να ρημάζει και να ντροπιάζει ντόπιο και ξένο πληθυσμό που μένει ή επισκέπτεται το νησί μας .
Πρόταση ΙΣΡ: Δημιουργία Αστικού Κέντρου Πόλης για πραγματική ΠΦΥ χωρίς ενοίκια και σπατάλες σε μια περιουσία του ΥΥ&ΚΑ που αποτελεί ένα αποδεδειγμένο παράδειγμα για το πώς φτάσαμε εδώ που φθάσαμε και πάραυτα εν αγνοία των δανειστών μας συνεχίζεται η σπατάλη δημοσίου χρήματος σε αναντιστοιχία με τους δυσβάστακτους φόρους που δολοφονούν καθημερινά ανήμπορους πολίτες, ενώ παραμένει ατιμώρητη ακόμα η πολιτική και η ποινική ευθύνη των προκατόχων σας.
Η στελέχωση των Πολυδύναμων ιατρείων με ειδικευμένους ιατρούς στα μικρά νησιά με νέα κίνητρα είναι αδήριτη εθνική ανάγκη για την θωράκιση των νησιών μας και την παραμονή των κατοίκων τους σε αυτά (από τις 16 θέσεις επικουρικών ιατρών, καλύφθηκαν στη τελευταία προκήρυξη μόνο οι 6). *Σας καταθέτουμε δισέλιδο παράρτημα του υπομνήματος μας με τις προτάσεις μας .
Οι εφημερίες των ιατρών του ΕΣΥ και ιδιαίτερα των ειδικευόμενων και αγροτικών ιατρών με τους πενιχρούς μισθούς τους πρέπει να πληρώνονται στην ώρα τους.
Οι συγχωνεύσεις κλινικών στο ΓΝΡ Ρόδου διαφέρουν πολύ από τα Νοσοκομεία του κέντρου ενώ θέλει μεγάλη προσοχή τυχόν κατάργηση κλινικών αφού πρέπει πρώτα να γίνει ιεράρχηση των αναγκών και της ιατρικής ωφέλειας των ασθενών . Η ΜΕΘ έχει χάσει 2 κρεβάτια της και η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού είναι τεράστια.
Στους νέους ιατρούς ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές πρέπει να δοθούν κίνητρα οικονομικά μέσω ΕΣΠΑ για τα νέα τους ιατρεία αφού οι προσλήψεις στο ΕΣΥ είναι μπλοκαρισμένες 3 χρόνια και η μόνη τους επιλογή είναι η αυτοαπασχόληση.
Η από 3ετιας προσπάθεια για Δημιουργία και Λειτουργία αιμοδυναμικού και ογκολογικού τμήματος στο ΓΝΡ θα φέρει μεγάλη ανακούφιση σε πολλούς βαριά ασθενείς που αναγκάζονται μέσα στο πόνο τους σε αυτή την κρίση να μετακινούνται κάθε μήνα στην Αθήνα.
Κύριε Υπουργέ χρειάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ιδιωτικές κλινικές που παραμένει ανέγγιχτο από το 1992 πιστεύουμε όχι τυχαία (βλέπε πανεπιστημιακοί ιατροί) και πολλά άλλα στα οποία έχουμε σοβαρές προτάσεις για σωστή και εκσυγχρονισμένη λειτουργία τους.
Κύριε Υπουργέ χρειάζονται πολλές διορθώσεις στο νόμο ‘’γονατογράφημα’’ Λοβέρδου για τις άδειες ιατρείων, πολυϊατρείων και ιατρικών εταιρειών που πρέπει να διαχωριστούν από τις εμπορικές και που αναγκάζονται αυτή τη στιγμή να τις εκδίδουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι με καταστατικά και πλαίσια από Επιμελητήρια που περιέχουν π.χ. ΦΠΑ κατά παράβαση της Ε.Ε.
Σας ευχόμαστε καλή διαμονή και ευελπιστούμε στην γρήγορη αποτελεσματικότητα των δράσεων και των αποφάσεων σας ευρισκόμενοι στη διάθεση σας για μια γόνιμη συνεργασία.
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Χρήστος Απ. Μαντάς Ιωάννης Στ. Μυροφόρου
------------------------------------------------
Ρόδος Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013
Αριθμός Πρωτοκόλλου:1755/2013
*Παράρτημα Υπομνήματος
Αξιότιμε
Κύριε Υπουργέ
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου με την ευκαιρία της επίσκεψης σας στη Ρόδο σας επισυνάπτει τις προτάσεις μας για τα μικρά νησιά της περιοχής μας που θα βοηθήσουν στην στελέχωση θέσεων ιατρών στη νησιωτική περιοχή μας .
Από παλιά υπήρχαν πολλά πράγματα που δυσκόλευαν την στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων και των κέντρων Υγείας της Δωδεκανήσου .
Η οικονομική αλλά και και πολιτική κρίση που υπάρχει έχει κατά πολύ όμως χειροτερέψει τα προβλήματα, αφού όχι μόνο δεν έρχονται πλέον γιατροί ειδικευμένοι και άνευ ειδικότητας αλλά φεύγουν και αυτοί που υπάρχουν στο εξωτερικό.
Οι διάφορες εθελοντικές αλλά περιστασιακές επισκέψεις ιατρών δεν λύνουν την αναγκαία καθημερινότητα περίθαλψης που έχουν οι κάτοικοι των νησιών αυτών στα θέματα Υγείας .
Έτσι για λόγους συνταγματικής πολιτικής νησιωτικής ενίσχυσης στο τομέα της υγείας θέτουμε αδήριτη ανάγκη την παροχή σοβαρών και ουσιαστικών κινήτρων που θα δώσουν το έναυσμα για την στελέχωση με ιατρούς σε αρκετά από τα νησιά μας .
Οι προτάσεις μας είναι:
1. Χρονικά κίνητρα: Κάθε χρόνος προϋπηρεσίας να προσμετράται στα άγονα περιφερειακά ιατρεία και ΚΥ επί 1,5. (Ισχύον καθεστώς: κάθε χρόνος στην Πρωτοβάθμια επί 0.5 κάθε χρόνος σε Νοσοκομείο επί 1.
Έτσι σε κάθε κρίση ο Παιδίατρος που υπηρετεί π.χ. στη Σύμη παίρνει τα μισά μόρια από τον Παιδίατρο της Αθήνας!
2. Χρονικά περιθώρια υπηρεσίας ΣΚΕΟΠΝΙ: Προσδιορισμένο χρονικά διάστημα υπηρεσίας που να δίνει την δυνατότητα επιστροφής ή επιπλέον μοριοδότησης στις κρίσεις του ΣΚΕΟΠΝΙ μετά 8 ή 10 χρόνια συνεχούς υπηρεσίας.
3. Ετήσια εκπαιδευτική άδεια: Αύξηση του αριθμού των ημερών εκπαιδευτικής άδειας κατά 10 ημέρες. Δυνατότητα αντικατάστασης των ιατρών των μικρών νησιών από το Νοσοκομείο στο οποίο ανήκουν και των ιατρών που υπηρετούν σε μονήρεις θέσεις σε Νοσοκομεία νησιωτικών περιοχών από το κέντρο όταν χρειάζεται να απουσιάσουν με εκπαιδευτική άδεια. Τα νησιά μας χρειάζονται έμπειρους και ενημερωμένους ιατρούς και όχι ξεχασμένους στις γνώσεις που είχαν όταν έγινε η πρόσληψή τους.
4. Θεσμός Επικουρικού ιατρού: Προτεραιότητα στην κάλυψη των θέσεων επικουρικών ιατρών στα άγονα νησιά και στις δυσπρόσιτες περιοχές όπως ξεκίνησε ο θεσμός το 2001 και όχι όπως καταστρατηγήθηκε ακολούθως και γέμισαν τα αστικά κέντρα με ιατρούς που ‘’τσουλούσαν’’ στη Βασιλίσσης Σοφίας από τα πολιτικά γραφεία και όχι αξιοκρατία όπως από τα ΣΚΕΟΠΝΙ.
5. Οικονομικά κίνητρα: Αύξηση του αριθμού των εφημεριών των αγροτικών ιατρών που υπηρετούν σε μικρά νησιά από 7 σε 12.
6. Εκπαίδευση 1: Αλλαγή της τρίμηνης εκπαίδευσης για τους αγροτικούς που πρόκειται να υπηρετήσουν σε μικρά νησιά. Ορισμός υπεύθυνου εκπαίδευσης σε κάθε Νοσοκομείο που θα υπογράφει για την εκπαίδευση του κάθε αγροτικού ιατρού σε συγκεκριμένες ιατρικές δεξιότητες πρωτοκόλλου θεραπευτικών και επειγόντων περιστατικών .
7. Εκπαίδευση 2: Οργάνωση κάθε ένα ή δύο χρόνια περιφερειακού εκπαιδευτικού σεμιναρίου στη Ρόδο και Σύρο με στόχο την εκπαίδευση, την διαχείριση, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε χρόνια περιστατικά και τα επείγοντα, καθώς και τις νέες διοικητικές πράξεις στη διαχείριση του ασθενούς ή ασφαλισμένου στα πιο συχνά χρόνια νοσήματα και στα επείγοντα περιστατικά.
8. Τηλεϊατρική: Από το 1988 η Πολιτεία παρά τις χρηματοδοτήσεις και τα προγράμματα δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει κανένα αξιόπιστο πρόγραμμα 24ωρης τηλεϊατρικής και αποτελεί όνειδος η πολιτική αυτή αναποτελεσματικότητα για τη χώρα μας . Είναι προφανής η ωφελιμότητα του έργου αφού είναι γνωστό ότι κανένα από τα νησιωτικά συμπλέγματα θα αποκτήσει εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας σε μόνιμη βάση και ο γιατρός που θα υπηρετεί θα έχει καθημερινά την άμεση ανάγκη συνεργασίας με ειδικότητες συναδέλφων του για την καλύτερη αντιμετώπιση του χρόνιου περιστατικού αποφεύγοντας άσκοπες και δαπανηρές μετακινήσεις καθώς επίσης και στη σταθεροποίηση των επειγόντων περιστατικών πριν την αεροδιακομιδή μέσω του ΕΚΑΒ διαδικασία που θα δώσει ελπίδες σωτηρίας στον τραυματία ή στον πάσχοντα.
Για τον Ι.Σ Ρόδου
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Απ. Μαντάς
- Posted using BlogPress from my iPad
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου