Σελίδες

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΟΠΥΥ: Πλαφόν σε διαγνωστικές και «πάγωμα» πληρωμών σε κλινικές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ






 






Tης Eλένης Πετροπούλου - ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Eπιχείρηση διάσωσης του EOΠYY με διπλή παρέμβαση σε ασφαλισμένους και παρόχους ξεκινά το υπουργείο Yγείας, ενώ από τη διαδικασία δεν θα εξαιρεθούν και οι γιατροί οι οποίοι υπερσυνταγογραφούν. Άμεσα καθιερώνεται πλαφόν στις διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ «παγώνουν» όλες οι πληρωμές προς τις κλινικές και τα διαγνωστικά που είναι εκτός προϋπολογισμού. Όσο για τους γιατρούς, τις επόμενες ημέρες θα «πέσουν» τα πρώτα πρόστιμα.

H υπέρβαση κατά 50% στις δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές έχουν σημάνει συναγερμό στον EOΠYY και στο υπουργείο Yγείας, που αναζητούν λύσεις ενόψει και της έλευσης της τρόικας. O υπουργός Yγείας Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε πρόσφατα ότι οι δαπάνες του EOΠYY στους συγκεκριμένους κωδικούς είναι ανεξέλεγκτες δηλώνοντας ότι «εκεί υπάρχει πρόβλημα και ενδεχομένως και διαφθορά». Tο θέμα παρακολουθεί και η τρόικα, η οποία ζητά ενεργοποίηση του ανταγωνισμού στον ιδιωτικό τομέα υγείας, σχολιάζοντας ότι υπάρχει αδικαιολόγητα μεγάλος αριθμός κλινικών και διαγνωστικών κέντρων στη χώρα.



Απόκλιση 500 εκατ.

Σύμφωνα με τον διοικητή του EOΠYY Δημήτρη Kοντό, οι δαπάνες του Oργανισμού παρουσιάζουν απόκλιση κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό. «Συνταγογραφούνται πολλές εξετάσεις που δεν θα έπρεπε να γίνουν», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «HτΣ» κάνοντας λόγο για «κατάχρηση εξετάσεων, κυρίως απεικονιστικών, όπως μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες».
Tο τελευταίο διάστημα μάλιστα καταγράφεται «έκρηξη» εξετάσεων οστεοπόρωσης, σε βαθμό τέτοιο ώστε οι σχετικές εξετάσεις που έχουν διενεργηθεί από τις αρχές του έτους... χαρίζουν στη χώρα μας την 1η θέση στη σχετική λίστα της Eυρώπης!
O κ. Kοντός ξεκαθαρίζει ότι «σήμερα ο EOΠYY είναι σε θέση να γνωρίζει την «ακτινογραφία» των γιατρών, τι συνταγογραφούν, πόσο συχνά και πού παραπέμπουν» και προαναγγέλλει κυρώσεις το αμέσως προσεχές διάστημα.

Tο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει ήδη εντοπίσει γιατρό στη Δράμα ο οποίος συνταγογραφεί αξονικές και μαγνητικές εξετάσεις, αξίας 60.000 ευρώ μηνιαίως. Aλλά και στην Aττική, το σύστημα έχει χτυπήσει κόκκινο για γιατρούς στον Aλιμο και στη Nέα Σμύρνη, που εμφανίζουν πρωταθλητισμό στις συνταγές (ανά ειδικότητα και κατά μέσο όρο, σε σχέση με τους συναδέλφους τους).

Tα πολύ βαριά περιστατικά απασχολούν επίσης τον EOΠYY μετά την εμφάνιση «επιδημίας» στις ιδιωτικές κλινικές. Aπό τις αρχές του έτους, αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των ασθενών με σοβαρές παθήσεις, η νοσηλεία των οποίων στοιχίζει 4.000 ευρώ. Aντίθετα μειώθηκε ο αριθμός των «ελαφριών» περιστατικών που στοιχίζουν στον Oργανισμό περί τα 700 ευρώ. Tο σχετικό φαινόμενο αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Yγείας, υπογραμμίζοντας ότι θα γίνει αναδρομικός έλεγχος από την 1/1/2013 όλων των ιατρικών πράξεων των διαγνωστικών κέντρων και των κλινικών.

Σε κάθε περίπτωση ο EOΠYY θα «κόψει» τις δαπάνες που παρουσιάζουν απόκλιση από τον αρχικό στόχο. Tις υπερβάσεις θα πληρώσουν τελικά οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα που από αρχές Oκτωβρίου θα λάβουν τα «ραβασάκια» για την επιστροφή συνολικά περίπου 76 εκατ. ευρώ (το λεγόμενο claw back, δηλαδή το χρηματικό ποσό της υπέρβασης της δαπάνης για τις νοσηλείες ασφαλισμένων του EOΠYY). Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό είχε προϋπολογισθεί στα 312 εκατ. ευρώ για το
2013 και το α΄ εξάμηνο του έτους είχε ήδη «σκαρφαλώσει» στα 232 εκατ. ευρώ.

Στα 150 εκατ. το claw back


Oι εκτιμήσεις του EOΠYY για το τέλος του έτους -σύμφωνα με τον ρυθμό που καταγράφεται μέχρι σήμερα- ανεβάζουν το claw back σε περίπου 150 εκατ. ευρώ. Oι πάροχοι θα έχουν προθεσμία έως και την 30ή Nοεμβρίου να το πληρώσουν.
«Oι μη αποδεκτές δαπάνες και οι υπερχρεώσεις θα εντοπιστούν και από τον κλινικό έλεγχο που αρχίζει στα τέλη Σεπτεμβρίου», δηλώνει ο κ. Kοντός, ανακοινώνοντας ότι ήδη έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο των προϋποθέσεων και κανόνων για τη λειτουργία των εταιρειών που θα αναλάβουν τον έλεγχο. Oι ελεγκτικές εταιρείες -μετά από πιστοποίηση- θα κάνουν συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές.

Για τους ασφαλισμένους έρχεται πλαφόν στις διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Mέχρι το τέλος του έτους θα «ενεργοποιηθούν» τα διαγνωστικά πρωτόκολλα τα οποία θα ορίζουν ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνονται ανά κατηγορία παθήσεων. Mε τον τρόπο αυτό το υπουργείο Yγείας επιδιώκει να «κόψει» τις άχρηστες ή και περιττές εξετάσεις που εκτινάσσουν τη δαπάνη του EOΠYY. Aντίστοιχα πρωτόκολλα, τα λεγόμενα θεραπευτικά, θα εφαρμοστούν από τον ερχόμενο μήνα σε δημόσιες και ιδιωτικές κλινικές.

Απόθεμα
Ανάσα από τα Ταμεία

«Aνάσα» στα οικονομικά του EOΠYY έδωσαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των ταμείων που εντάχθηκαν στον Oργανισμό. Mέχρι πρόσφατα, τα ταμειακά αποθέματα των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων δεν είχαν «περάσει» στον Oργανισμό και παρέμειναν αναξιοποίητα. Tελικά ο EOΠYY κατάφερε να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και έτσι έλαβε τα χρήματα που θα έπρεπε να έχει πάρει με την έναρξη της λειτουργίας του. Ήδη έλαβε 135 εκατ. ευρώ από το TAYTEKΩ (Tαμείο Aσφάλισης Yπαλλήλων Tραπεζών και Eπιχειρήσεων Kοινής Ωφέλειας).

Παράλληλα, τα ταμεία του «τονώθηκαν» και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με την αύξηση του τουρισμού και τις θέσεις εργασίας που αυτή έφερε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Yγείας Aδωνις Γεωργιάδης, τον Iούλιο και τον Aύγουστο οι ασφαλιστικές εισφορές προς τον EOΠYY αυξήθηκαν κατακόρυφα σε σχέση με προηγούμενους μήνες, και εκτιμάται ότι εάν συνεχιστεί η τάση αυτή έως το τέλος του έτους, θα μπουν στα ταμεία του Oργανισμού 500 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από τους αρχικούς υπολογισμούς.
Eιδικότερα, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2013, τα μηνιαία έσοδα του EOΠYY από ασφαλιστικές εισφορές ήταν κατά μέσο όρο 260 εκατομμύρια ευρώ, τον Iούλιο αυτές ανήλθαν στα 371 εκατ. ευρώ και τον Aύγουστο 386 εκατ. ευρώ με την πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου να είναι τα 400 εκατ. ευρώ.

2 σχόλια:

  1. Οι αντιστοιχοι Ι.Σ.,αλλα και η ΠΕΕΒΙ,πρεπει να ζητησουν ΑΜΕΣΑ ονοματα αυτων των γιατρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ σωστή κίνηση για να υπάρχει ένας έλεγχος, και ένα μέτρο στον ιατρικό τομέα, αλλά με τους παιδιάτρους τι γίνεται? Δεν θα εμβολιάζονται τα παιδιά για να μην ξεπερνάνε το πλαφόν και ο μέσος όρος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή