Σελίδες

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ο Προϋπολογισμός του 2014 ταφόπλακα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας



του Κόνιαρη Χρήστου - YGEIONOMIKOI.GR

Ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός αποτυπώνει ανάγλυφα την προσπάθεια Κυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κεφαλαίου να συμπιέσει ακόμα περισσότερο το εργατικό εισόδημα, να εξαφανίσει κοινωνικούς τομείς και υπηρεσίες, να επιβάλει ένα ληστρικό φορολογικό σύστημα, πολιτική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τα λαϊκά στρώματα στην πλήρη φτωχοποίηση. Όμως το Δημόσιο Σύστημα Υγείας φαίνεται ότι αποτελεί για την Κυβέρνηση έναν «προνομιακό» τομέα για δραματικές περικοπές, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία του λαού και ανοικτό το ενδεχόμενο για μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Κρατικός Προϋπολογισμός και Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Στο σημείωμα που ακολουθεί θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε τα βασικά μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού που αναφέρονται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τις επιπτώσεις στις παροχές υγείας στα λαϊκά στρώματα.

Το πρώτο στοιχείο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η συνολική χρηματοδότηση του Υπ. Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως προκύπτει από τον πίνακα 1 οι συνολικές δαπάνες είναι μειωμένες δραματικά παίρνοντας μέτρο σύγκρισης όχι το 2013, όπου υπήρχε η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά το 2012. Η μείωση από 5560 εκατ. το 2012 πέφτει στα 4382 εκατ. Μιλάμε για μείωση που ξεπερνά το 20%. Η πλασματική εικόνα που παρουσιάζει και ο φετινός προϋπολογισμός προκύπτει αβίαστα αφού για τις ήδη ανεξόφλητες οφειλές των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από πού θα χρηματοδοτηθούν. Όμως το πιο εντυπωσιακό που αποτυπώνεται στη σελίδα 97 της εισηγητικής έκθεσης είναι ότι τα ποσά που αναφέρονται σε κάθε υπουργείο είναι τα ανώτερα επιτρεπτά. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «κλειστό» προϋπολογισμό δε θα έχουν μόνο τα υπουργεία, αλλά αυτό θα επεκταθεί στα Νοσοκομεία, σε κλινικές και υπηρεσίες και βεβαίως και στον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ.

Πρακτικά μια τέτοια επιλογή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια να γίνονται μόνο οι ιατρικές και διαγνωστικές πράξεις που «χωρούν» μέσα στα πλαίσια του κλειστού προϋπολογισμού.

Ταυτόχρονα η μείωση των δαπανών για μισθούς κατά 5% αντιστοιχεί στην αντίστοιχη σε ποσοστό ετήσια μείωση των εργαζομένων στο σύστημα υγείας. Αυτό σηματοδοτεί την απόφαση της Κυβέρνησης για το 2014 να παραμείνει σε μηδενικό επίπεδο ο αριθμός των προσλήψεων στα Νοσοκομεία και γενικότερα στο σύστημα υγείας.


πίνακας (1)

Τα Νοσοκομεία στον Προκρούστη

Η δραματική οικονομική κατάσταση που προδιαγράφει ο προϋπολογισμός του 2014 για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αποτυπώνεται και στην εισηγητική έκθεση που αναφέρεται στη χρηματοδότηση και τις δαπάνες των Νοσοκομείων.

Στον πίνακα 2 που ακολουθεί το πρώτο στοιχείο που είναι αποκαλυπτικό είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες παρά τις κορώνες του Υπουργείου αυξάνονται πάνω από 300 εκατ. δηλαδή αύξηση κατά 15% η χρηματοδότηση από το κράτος πέφτει από το 1641 εκατ. στο 1111 εκατ., δηλαδή έχουμε μείωση περίπου 30%. Δεν θα αναφερθούμε βεβαίως στην πρόβλεψη για έσοδα των Νοσοκομείων 1000 εκατ. από τον ΕΟΠΥΥ γιατί ο κάθε σώφρων αναλυτής απλώς θα έβαζε τα γέλια, γνωρίζοντας της οικονομική κατάσταση του οργανισμού, αλλά και το γεγονός ότι φέτος δεν έδωσε σχεδόν τίποτα στα Νοσοκομεία. Είναι προφανές ότι μαζί με το «μαγείρεμα» των αριθμών και τη δημιουργική λογιστική που βρίσκει πλήρη εφαρμογή το Υπ. Υγείας έχει συνυπολογίσει και το κλείσιμο δεκάδων Νοσοκομείων για να «επιτύχει» έστω και σε ένα μέρος τους μνημονιακούς στόχους.

Επιπλέον θα παρατηρούσαμε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του υπ. Υγείας οι δαπάνες για το φάρμακο, τα αντιδραστήρια, το ορθοπεδικό και υγειονομικό υλικό αυξάνονται από 10 – 20%.

Όμως το πιο εντυπωσιακό είναι η αύξηση κατά 600% η δαπάνη για προσλήψεις με ελαστικές εργασιακές σχέσεις καθώς και η αύξηση κατά 20% της δαπάνης για ιδιωτικά συνεργεία. Οι κορώνες των κυβερνητικών στελεχών για τα «τρελά» νούμερα που απολαμβάνουν οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία φαίνεται απλώς ότι γίνονται απλώς για τις επικοινωνιακές ανάγκες της Κυβέρνησης.

Τέλος δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι φέτος προβλέπονται έσοδα από τους πολίτες ύψους 167 εκατ. μέσω των χαρατσιών (5ευρω, 25ευρω κλπ) που αντιστοιχούν στο 6% των συνολικών λειτουργικών δαπανών των Νοσοκομείων και συνεχώς βαίνουν αυξανόμενα.


Πίνακας 2

Όλα τα παραπάνω οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο συμπέρασμα ότι το λουκέτο για δεκάδες Νοσοκομεία είναι προ των πυλών και τα χαράτσια στους πολίτες θα συνεχίσουν να ακολουθούν αυξητική τροχιά. Τέλος, ούτε λόγος, για την κάλυψη των 3 εκατ. ανασφάλιστων που φαίνεται ότι μάλλον θα βλέπουν τις πύλες των Νοσοκομείων ερμητικά κλειστές.

ΥΓ. Για τα οικονομικά στοιχεία του Προϋπολογισμού σχετικά με την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας θα επανέλθουμε με νέο σημείωμα σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου