Σελίδες

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΠλιάτσΙΚΑ στα σοβιετικά κολχόζ

Του Ιπποκράτη Φαρμάκη - ALTHERTESS.GR

Κάτι σκιές πλανιόταν μέσα στη αίθουσα του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης το πρωί του Σαββάτου όπου γινόταν ο απολογισμός της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και ενημέρωση για τα μελλοντικά σχέδια. Δεν ήταν τα βαμπίρ της ταινίας του Τζάρμους που είχε προβληθεί στο φεστιβάλ λίγες ώρες νωρίτερα αλλά των εμπνευστών και των σημερινών διαχειριστών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας: οι υπουργικές σκιές του Λοβέρδου και του Γεωργιάδη ξεχώριζαν. Και δικαίως γιατί μέσα σε μόλις 22 μήνες κατάφεραν να μετατρέψουν τον πάλαι ποτέ ΙΚΑ σε πηγή άντλησης μυθικού πλούτου. Κάτι τέτοια επιτεύγματα δεν μπορεί να περνούν απαρατήρητα, ειδικά στην εποχή της κρίσης που η “αγορά έχει στεγνώσει” και “δεν υπάρχει σάλιο”.

Ο σύλλογος επιστημονικού υγειονομικού προσωπικού ΕΟΠΥΥ το Σάββατο παρουσίασε τα τρία σχέδια για την πρωτοβάθμια περίθαλψη που έχουν πέσει στο τραπέζι ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν επτά βουλευτές (δύο της ΝΔ, τρεις του ΣΥΡΙΖΑ και δύο των ΑΝΕΛ), ένας εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ένας του ΕΚΘ και δύο – τρεις αυτοδιοικητικοί. Από τις υγειονομικές περιφέρειες δεν πάτησε κανείς.



Στην εκδήλωση οι γιατροί προκειμένου να μιλήσουν για το κοντινό μέλλον έκαναν focus στο σύντομο παρελθόν. Από την 1η Ιανουαρίου του 2012 όταν μέσα σε μια νύχτα τα ιατρεία του ΙΚΑ άλλαξαν ταμπέλες κι έγιναν ΕΟΠΥΥ. Και το κόλπο είναι τόσο πετυχημένο ώστε πολύ γρήγορα πλέον, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, μεταφέρονται εκατομμύρια ευρώ στις τσέπες ιδιωτικών κλινικών κι εργαστηρίων καθώς και μεσεγγυητών τροχονόμων. Με ποιο τρόπο; Με την κατάργηση του ελέγχου των εξετάσεων υψηλού κόστους και των συνταγών, την κατάργηση του κυτταρολογικού εργαστηρίου της Πύλης Αξιού, την υπολειτουργία των μικροβιολογικών εργαστηρίων.

Τα παραδείγματα για το πλιάτσικο είναι χαρακτηριστικά και τα περιλαμβάνει η αναφορά του συλλόγου των γιατρών του ΕΟΠΥΥ προς τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, όπου λένε ότι το έγκλημα ήταν προμελετημένο. Σε ένα μόνο μικροβιολογικό εργαστήριο (στον Πειραιά) το ετήσιο κόστος λειτουργίας το 2011 (τελευταία χρονιά λειτουργίας του ΙΚΑ) ήταν 2,4 εκατ. ευρώ και το 2012, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, εκτοξεύτηκε στα 9,4 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα ποσά από τη συμμετοχή των ασθενών με 15%. Ο σύλλογος των γιατρών έχει στείλει διαδοχικές επιστολές προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με συγκεκριμένες περιπτώσεις μικροβιολογικών εργαστηρίων στην 25ης Μαρτίου, στη Τούμπα, στη Νεάπολη, που “σε συνδυασμό με την απελευθέρωση του πλαφόν των ιδιωτικών εργαστηρίων επιβαρύνει τους ήδη ελλειμματικούς προϋπολογισμούς”.

Στο μικροβιολογικό εργαστήριο της Ι. Δραγούμη το 2011 έγιναν 568.148 εξετάσεις που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 65.000 ασθενείς. Στο πρώτο εξάμηνο του 2012 έγιναν 32.879 εξετάσεις σε 2.308 ασθενείς, ενώ το δεύτερο εξάμηνο δεν έγινε καμία εξέταση γιατί τελείωσαν τα αντιδραστήρια!

Ετσι προκλήθηκαν τα φαραωνικά χρέη του οργανισμού που καθυστερούν να εξοφληθούν κι όταν καθυστερούν πολύ να γίνουν ρυθμίσεις και διακανονισμοί τότε οι κλινικάρχες κάνουν επίσχεση και ο Άδωνις Γεωργιάδης τους λέει να μην ανησυχούν και ότι συμφέρει περισσότερο να κάνει το υπουργείο συμφωνίες με τους ιδιώτες.

Και επειδή το πάρτι είναι μεγάλο και δεν μπορεί να λείψει κανείς έβαλε στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο άρθρο που επιτρέπει την επαναλειτουργία ιδιωτικών κλινικών που έκλεισαν το 1991 όταν μπήκαν κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας.

Αναλαμβάνει η Task force

Από τα τρία σχέδια που έχουν κατατεθεί (ένα της επιτροπής του πρώην διοικητή του ΕΟΠΥΥ Σουλιώτη, ένα της νυν διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και ένα της task force), το τελευταίο αναφέρεται σε έναν οργανισμό που θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας για λογαριασμό των ασφαλισμένων του και φυσικά συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να υλοποιηθεί. Τότε που θα έχει ισοπεδωθεί πλήρως οποιαδήποτε έννοια δημόσιου χώρου στην υγεία. Άλλωστε, η επιτροπή μελέτης πληρώθηκε αδρά, πήρε κάπου ενάμιση εκατομμύριο για να το μελετήσει, θα πάρει άλλα εννέα για να το εφαρμόσει κι ο βασικός μελετητής πήρε κι ένα χαρτζιλίκι 15.000 ευρώ για να κάνει αποκοπή / επικόλληση των στοιχείων της υγειονομικής περιφέρειας Αττικής και να τα παρουσιάσει σε μια ξεχωριστή μελέτη που αναρτήθηκε στη “διαύγεια”.


Ένας άλλος τρόπος

Με τέτοιες λαμπρές προοπτικές για μπίζνες είναι λογικό ο Άδωνις Γεωργιάδης να μιλήσει για “σοβιετικά κολχόζ” αναφερόμενος απαξιωτικά σε μια άλλη πρόταση για την πρωτοβάθμια φροντίδα που προτείνει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών. Οι συντάκτες της πρότασης αυτής ανασύρουν έννοιες όπως η καθολικότητα στην κάλυψη των αναγκών όλων των κατοίκων της χώρας με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας “που θα καθιστούν βαθμιαία περιττό τον ιδιωτικό τομέα”.

Μιλούν για ένα δημόσιο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας οργανωμένο γύρω από τα κέντρα υγείας σε πόλεις και χωριά, με εκλεγμένα διοικητικά συμβούλια και συνελεύσεις με τη συμμετοχή επιτροπών ασθενών, με ενιαίο σχεδιασμό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ενιαίο φορέα υγείας και την κατάργηση των επιμέρους κλάδων.

Συντονιστείτε

Μα είναι δυνατόν να ασχοληθεί με τέτοιες προτάσεις ένας Άδωνις; Αυτή τη στιγμή είναι αφοσιωμένος στην προσπάθεια να καθιερώσει νομοθετικά τη θέση “Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, με 5ετή θητεία που θα είναι εξειδικευμένος επιστήμονας, εγνωσμένου κύρους από τον χώρο των επιστημών της υγείας”, αλλά μπορεί να έχει σπουδάσει και “κοινωνικές ή ανθρωπιστικές επιστήμες”. Για να μη νιώθει μόνος στο τιτάνιο έργο του θα πλαισιωθεί και από 5μελή ή 9μελή “Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών”. Πόσο θα κοστίσει αυτό; Για την επιτροπή δεν ξέρουμε ακόμα, θα εξαρτηθεί, αλλά για τον Συντονιστή η δαπάνη έχει προϋπολογιστεί και είναι λίγο πάνω από τα 5.000 εουρίνιος το μήνα... Αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη του ποσού, όπως θα το έθετε και ο Στουρνάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου