Σελίδες

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

ΥΓΕΙΑ Πρόσκληση Τούρκων σε έλληνες ασθενείς

Της Νικολέττας Μπούκα - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα του συστήματος υγείας της χώρας τους σε αντιδιαστολή με τις παθογένειες του αντίστοιχου ελληνικού, δηλώνουν έτοιμοι να προσφέρουν ιατρικές εξετάσεις και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και χαμηλότερου κόστους στους ασθενείς της Ελλάδας, που πλήττεται από την οικονομική κρίση.

Στα ατού τους είναι ότι το φακελάκι αποτελεί άγνωστη λέξη για το σύστημα υγείας τους εδώ και περίπου δέκα χρόνια, ενώ οι τιμές των επεμβάσεων, όπως για παράδειγμα η αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, είναι στο 1/3 αυτών που ισχύουν στη χώρα μας, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις τιμές των φαρμάκων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συγκεκριμένου φαρμάκου για το στομάχι, το οποίο στην Τουρκία κοστίζει 7-8 ευρώ και στο ελληνικό φαρμακείο 32 ευρώ.


Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν χθες ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δημόσιων Νοσοκομείων Αδριανούπολης, ορθοπεδικός Ιλχάν Ατσικγκιόζ, και ο διευθυντής του τομέα Υγείας του νομού Αδριανούπολης Εμράχ Ερτέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή τη διήμερη επίσκεψή τους σε πέντε νοσοκομεία και κλινικές της Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του τουρκικού προξενείου και του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος. Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Τουγρούλ Μπιλτεκίν.

Κλιμάκιο εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου επισκέφθηκε το "Παπαγεωργίου", τη Γενική Κλινική, το Διαβαλκανικό, τον "Άγιο Λουκά" και το Κέντρο Αποκατάστασης "Αρωγή". Έτσι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους συναδέλφους τους και να ενημερωθούν για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, τον εξοπλισμό και τις δυνατότητές του, την τιμολογιακή πολιτική σε επεμβάσεις, αλλά και να διερευνήσουν τη διάθεση για συνεργασία.

Μάλιστα προχώρησαν και σε μία πρόταση άμεσης συνεργασίας, σύμφωνα με την οποία θέτουν στη διάθεση των ελλήνων ασθενών, κυρίως της Δυτικής Θράκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, το μηχάνημα PET SCAN που υπάρχει σε νοσοκομείο της πόλης τους και είναι καθοριστικής σημασίας για τη διάγνωση των καρκινικών όγκων. Όπως τόνισαν, αντίστοιχο μηχάνημα στην Ελλάδα υπάρχει μόνον στην Αθήνα, και αντί οι ασθενείς να κατεβαίνουν στην πρωτεύουσα, μπορούν να φτάσουν πιο γρήγορα στην Αδριανούπολη, η οποία απέχει 400 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

"Τους έλληνες ασθενείς που θα επιλεγούν να σταλούν στην Αδριανούπολη με παράκληση του τουρκικού προξενείου υποσχόμαστε να τους παραλαμβάνουμε από τα σύνορα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ατσικγκιόζ.

ΤΙ ΕΙΔΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Ο κ. Ατσικγκιόζ σημείωσε πως αυτό που διαπίστωσαν από την επίσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη είναι ότι η Ελλάδα έχει τέσσερις φορές μεγαλύτερο αριθμό γιατρών από την Τουρκία. Ειδικότερα σε 1.000 πολίτες αντιστοιχούν έξι γιατροί έναντι 1,5 στη γείτονα. Στους δε οδοντίατρους η διαφορά είναι πενταπλάσια.

Στα αρνητικά της χώρας μας κατατάσσουν το μεγάλο αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών, γεγονός που αποδεικνύει τα προβλήματα οργάνωσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και το ότι παρά τον ανταγωνισμό μεταξύ των νοσοκομείων οι τιμές όχι μόνον δεν είναι μειωμένες, αλλά διαφέρουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ακόμη και για την ίδια επέμβαση.

Χαρακτηριστικά μία αρθροπλαστική στο ισχίο στην Ελλάδα κοστίζει περίπου 20.000 ευρώ και μία αρθροπλαστική στο γόνατο 18.000 ευρώ, με τη συμμετοχή του ασθενούς να αγγίζει τις 5.000-6.000 ευρώ. Στην Τουρκία το συνολικό κόστος αυτών των επεμβάσεων δεν ξεπερνά τις 5.500 ευρώ, που σημαίνει ότι η επέμβαση γίνεται με λιγότερα χρήματα από όσα πληρώνει από την τσέπη του ο ασθενής στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε ο κ. Ατσικγκιόζ, στην Τουρκία υπάρχουν θεραπευτικά πακέτα στα δημόσια νοσοκομεία και ο ασθενής δεν πληρώνει από την τσέπη του, αλλά όλα καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Όσοι θέλουν να επισκεφθούν ιδιωτικό νοσοκομείο πληρώνουν μόνον μία μικρή διαφορά, αλλά το ποσό αυτό είναι μικρό σε σύγκριση με αυτό που καλύπτει η ασφάλειά τους.

Φωτιά όμως είναι και οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα. Ο κ. Ερτέν επισήμανε ότι ο ίδιος αγόρασε ένα φάρμακο για το στομάχι 32 ευρώ στη χώρα μας, όταν το ίδιο φάρμακο στην Τουρκία κοστίζει 7-8 ευρώ. Παράλληλα τόνισε ότι το πρόβλημα στα φάρμακα έγκειται και στο ότι δεν υπάρχει μεγάλη τοπική παραγωγή στην Ελλάδα και γίνονται εισαγωγές.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Για ανθρωπιστική διάθεση στο όλο εγχείρημα της συνεργασίας μίλησε ο κ. Ατσικγκιόζ, επισημαίνοντας ότι βάση αποτελεί το ειλικρινές ενδιαφέρον για ελληνοτουρκική συνεργασία. Άλλωστε στο παρελθόν έχουν υπογραφεί συμφωνίες μεταξύ των υπουργείων Υγείας των δύο χωρών.

"Πριν από δέκα χρόνια το σύστημα υγείας στην Τουρκία υπέστη ριζικές αλλαγές. Συναντήσαμε μεγάλη αντίσταση, αλλά τα καταφέραμε. Τώρα βλέπουμε ότι και στην Ελλάδα γίνονται αλλαγές. Είναι πολύ θετικό που ενοποιούνται τα Ταμεία. Επίσης στα νοσοκομεία που επισκεφθήκαμε διαπιστώσαμε ότι έχουν εξειδικευμένους και αξιόλογους γιατρούς και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας", είπε ο κ. Ατσικγκιόζ.
Επιπλέον ανέφερε ότι η Αδριανούπολη διαθέτει έξι μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, ένα πανεπιστημιακό και δύο ιδιωτικά. Η συνολική δυναμικότητα είναι 1.650 κλίνες, ενώ απασχολούνται συνολικά 300 εξειδικευμένοι γιατροί και 3.500 λοιπό προσωπικό.

Μειονέκτημα χαρακτήρισε την παλαιότητα των κτιριακών υποδομών, σημειώνοντας ότι μέσα στην προσεχή τριετία όλα τα νοσοκομεία θα μεταφερθούν σε νέα κτίρια. Επίσης διευκρίνισε ότι σκοπός της προσπάθειάς τους δεν είναι να "πάρουν" τους έλληνες ασθενείς από τα ελληνικά ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία, αλλά να τους εξυπηρετήσουν, όταν χρειαστούν υπηρεσίες υγείας.

Εξάλλου οι έλληνες γιατροί είναι ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία, με τις μηνιαίες αποδοχές για έναν ειδικό γιατρό να ανέρχονται σε 2.500-3.000 ευρώ και για έναν ειδικευόμενο σε 2.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Συμεωνίδης επέμεινε ότι η πρόταση συνεργασίας δεν έχει εμπορικό αλλά ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Μάλιστα είπε ότι πρόκειται για πιλοτική προσπάθεια, κι αν αποδώσει και υπάρχει χειροπιαστή διάθεση από την ελληνική πλευρά, μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, όπως στα νησιά του Αιγαίου.

"Στις πιο άμεσες προτάσεις είναι ότι ήδη εκδηλώθηκε η διάθεση να τεθεί το PET SCAN στη διάθεση των ελλήνων ασθενών. Έτσι, αντί οι Βορειοελλαδίτες να μετακινούνται στην Αθήνα, μπορούν πιο εύκολα και γρήγορα να πηγαίνουν στην Αδριανούπολη", επισήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου