ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ
Της Ελένης Πετροπούλου - ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Με τρεις παρεμβάσεις-ορόσημα για τη μεταρρύθμιση του χώρου της Υγείας αλλά και για τη θητεία του στο υπουργείο κλείνει το 2013 για τον πολυσυζητημένο υπουργό Αδ. Γεωργιάδη. Μπορεί να βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής, να προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων σε εργαζόμενους και αντιπολίτευση καθώς και... αμηχανία μερικές φορές στους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, λόγω της τακτικής των μετωπικών συγκρούσεων που επέλεγε, ωστόσο φίλοι και εχθροί αναγνωρίζουν στον κ. Γεωργιάδη ότι την περασμένη χρονιά «τάραξε» τα νερά στον χώρο της Υγείας.
Πιο αναλυτικά, μέσα σε έξι μήνες -υπουργός Υγείας ανέλαβε στις 25 Ιουνίου- ο κ. Γεωργιάδης βρέθηκε απέναντι σε τρία μεγάλα μέτωπα τα οποία και έκλεισε χωρίς σοβαρές απώλειες, παρά τα αντίθετα προγνωστικά.
ΕΟΠΥΥ
Οι επιχειρούμενες αλλαγές στον χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πυροδότησαν μια ανεξέλεγκτη αντιπαράθεση μεταξύ γιατρών και Αδ. Γεωργιάδη. Αλλαγές που σε αυτή την φάση αφορούν κυρίως τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα το εργασιακό μέλλον τους. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας, οι γιατροί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για περίπου έναν μήνα. Χρειάστηκε, μάλιστα, η παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Το θέμα ανέκυψε όταν ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι όσοι γιατροί πλεονάζουν θα βρεθούν εκτός συστήματος υγείας. Η αντίδραση των γιατρών ήταν σφοδρή και ο κ. Γεωργιάδης επανήλθε με αντιπρόταση: δεν θα απολυθεί κανείς, όλοι θα ενταχθούν στο Σύστημα Υγείας αλλά θα πρέπει να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία!
Η αντιπρόταση, αν και ακούγεται δελεαστική, στην ουσία είναι δυσμενέστερη για τους γιατρούς: οι περίπου 5.500 γιατροί του ΕΟΠΥΥ εργάζονται στον Οργανισμό για 5,5 ώρες έχοντας παράλληλα το δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου. Η συντριπτική πλειονότητα διαθέτει ιδιωτικό ιατρείο το οποίο είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ. Συνολικά μόνον από τον ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί λαμβάνουν περί τα 1.700 ευρώ (μεικτά) για την πρωινή τους εργασία και 2.000 ευρώ (200 επισκέψεις ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ επί 10 ευρώ το άτομο). Στο εισόδημα αυτό προστίθεται και η αμοιβή τους ως ιδιώτες γιατροί, εκτός δηλαδή ΕΟΠΥΥ.
Με την ένταξή τους στο ΕΣΥ, «χάνουν» το ωράριο των 5,5 ωρών, «χάνουν» το ιδιωτικό τους ιατρείο και φυσικά «χάνουν» το μεγαλύτερο μέρος των αποδοχών τους.
Φάρμακο
Ακόμη και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασχολήθηκε προσωπικά με το θέμα του φαρμάκου, τοποθετώντας το ψηλά στην πολιτική ατζέντα. Όλα άρχισαν όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για μειώσεις τιμών φαρμάκων. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που διερωτήθηκαν γιατί η αντιπολίτευση αντιδρά σε ένα μέτρο που επιφέρει μειώσεις τιμών. Τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσαν κυρίως το ενδεχόμενο έλλειψης φαρμάκων, την αθρόα εισαγωγή επικίνδυνων σκευασμάτων καθώς και τη «διάλυση»της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Τα νούμερα όμως είναι αδιαμφισβήτητα. Ο υπουργός Υγείας επιχείρησε να... εναρμονιστεί με τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας αλλά κυρίως να «τιθασεύσει» τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη που μέσα σε μια δεκαετία αυξήθηκε κατά 400%, φτάνοντας σε 5,1 δισ. το 2009 από 1 δισ. το 2000. Για το 2014, οι ρυθμίσεις Γεωργιάδη θα «ρίξουν» τη φαρμακευτική δαπάνη το 2014 στα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα του 2002.
Αν επιτευχθεί ο διακηρυγμένος στόχος θα πρόκειται για μια εντυπωσιακή εξοικονόμηση με προφανείς ευεργετικές συνέπειες για τα Ταμεία και τους ασφαλισμένους. «Χαμένη» η φαρμακοβιομηχανία, αφού οι τιμές των φαρμάκων μειώνονται έως και 50% για τα σκευάσματα που έληξε η πατέντα μετά το 2012, οι τιμές των γενοσήμων τους θα «συρρικνωθούν» στο 65% της τιμής τους, ενώ για υπόλοιπα φάρμακα -πριν από το 2012- προβλέπονται οριζόντιες μειώσεις τιμών (15%). Συνολικά, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική θα επιφέρει μεσοσταθμικά μείωση τιμών 15% το πρώτο εξάμηνο του 2014 και 7,5% το δεύτερο εξάμηνο για τα φάρμακα των οποίων έχει λήξει η πατέντα μετά το 2012 και 15% επίσης για τα φάρμακα που έληξε η πατέντα πριν από το 2012.
ΕΣΥ
Συνενώσεις και κινητικότητα
Την υπουργική του καρέκλα έβαλε ως... στοίχημα το καλοκαίρι ο Αδ. Γεωργιάδης στην προσπάθειά του να πείσει τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία ότι δεν πρόκειται να απολυθούν, προτρέποντας μάλιστα έναν συνδικαλιστή να στοιχηματίσει τη δική του θέση στο αντίθετο ενδεχόμενο. «Βάλε στοίχημα για το εάν θα γίνουν απολύσεις. Εγώ θα παραιτηθώ από την πολιτική, εσύ όμως δεν θα ξαναδουλέψεις στο ΕΣΥ», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος τελικά κέρδισε το στοίχημα.
Στη διάρκεια των συνενώσεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, στο πλαίσιο των οποίων οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν σε καθεστώς κινητικότητας - διαθεσιμότητας, εντέλει δεν έχασε κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του.
Το «μοντέλο», μάλιστα, που εφαρμόστηκε, ήταν τόσο πετυχημένο που ο υπουργός Υγείας το επαναφέρει και στην περίπτωση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.
Σημειώνεται ότι άμεσα ξεκινά και το δεύτερο κύμα κινητικότητας στα νοσοκομεία της περιφέρειας, ενώ αμέσως μετά τις γιορτές τη «σκυτάλη» της διαθεσιμότητας παίρνουν οι οδηγοί στο ΕΣΥ. Συνολικά, πρόκειται για 900 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Γεωργιάδης σε όλους τους τόνους έχει δηλώσει ότι η κινητικότητα στην Υγεία δεν γίνεται για μνημονιακούς λόγους. Η κινητικότητα «είναι ένα εργαλείο που έχει το ελληνικό κράτος που το είχαμε για πολλές δεκαετίες και δεν το είχαμε χρησιμοποιήσει. Το θυμηθήκαμε τώρα. Είναι εργαλείο νομοθετημένο από το 1960. Είναι ο καλύτερος και ταχύτερος τρόπος για να μπορείς να μετακινήσεις προσωπικό στις δομές του ελληνικού δημοσίου».
Για λόγους ισης μεταχείρισης θα πρέπει,πλην των γιατρών του ΕΟΠΥΥ,να κλείσουν ΚΑΙ τα ιατρεία των στρατιωτικών γιατρών (ούτε ο στρατηγός Δροσογιάννης,ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επί σειρά ετών στις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου,δεν το κατάφερε,αν και το πάλεψε) και των Πανεπιστημιακών (=άλλη τεράστια τρύπα του συστήματος υγείας).Ο πολύς Άδωνις ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ? Πολύ αμφιβάλω,αν κρίνω από την ΑΤΟΛΜΙΑ του στην "κακοδιαχείριση" του ΚΕΕΛΠΝΟ(=άφθονα δάνεια,πολλοί δημοσιογράφοι ...διορισμένοι εκεί-πόσους άλλους θα πληρώνει ο στεγνωμένος λαός;).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και δεν ειμαι ιατρος του ΙΚΑ θα πρεπει καποιος να ενημερωσει την αρθρογραφο οτι οι ιατροι του ΙΚΑ δεν ειχαν συμβαση στα ιατρεια τους για 200 επισκεψεις αλλα για 150. Μεσα απο την ημιμαθεια του καθε αρθρογραφου παντα φτανουμε στην παραπληροφορηση για αυτους που ειναι εξω απο τα πραγματα. Ο,τι θελει γραφει ο καθενας χωρις να μπορει να ελεγχθει απο καποιον ή να αποκατασταθει η αληθεια με οποιονδηποτε τροπο. Ολο αυτον τον καιρο διαβαζουμε και ακουμε ο,τι αναληθες μπορει να παρυσιασει καποιος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣημειώστε επίσης ότι σύμβαση για τους 150 του ΕΟΠΥΥ είχαν περίπου 750 στους 5500 γιατρούς του ΙΚΑ... Η υγεία είναι πεδίο υψηλής αξίας... Όλη αυτή η μείωση των δημόσιων δαπανών το μόνο που θα πετύχει είναι αύξηση των ιδιωτικών δαπανών... Δεν μπορώ να κατανοήσω την επιθετικότητα έναντι των γιατρών... Τίποτα δεν τους κάνει στην ουσία... Απλά ο πολίτης θα πληρώνει περισσότερο... Σε κάθε περίπτωση...
ΑπάντησηΔιαγραφή