Σελίδες

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Μήλον της Έριδος το πλαφόν στα φάρμακα! Ισοδύναμα μέτρα αναζητά τώρα ο ΕΟΠΥΥ


Οι 250 “προύχοντες” του ΕΣΥ! Γιατροί δύο ταχυτήτων στα νοσοκομεία

Εγκλωβισμένοι σε ένα μέτρο που έχει ξεσηκώσει το σύνολο του ιατρικού κόσμου, αυτό του πλαφόν στις συνταγές φαρμάκων είναι η ηγεσία του υπουργείου υγείας αλλά και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - iatropedia

Λύση στο σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην ομαλή χορήγηση φαρμάκων στους ασθενείς μετά το μέτρο με το πλαφόν στις συνταγές, αναζητά τώρα το υπουργείο υγείας και ο ΕΟΠΥΥ. Ένα μέτρο που ήδη από τις πρώτες μέρες εφαρμογής του προκάλεσε σοβαρές δυσλειτουργίες σε ιατρεία, νοσοκομεία αλλά και στους ίδιους τους ασθενείς που δεν μπορούν να βρουν γιατρό να τους δώσει συνταγή.

Χαρακτηριστικό της αντίδρασης είναι ότι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του ΕΟΠΥΥ αλλά και το τηλεφωνικό κέντρο έχουν κατακλειστεί από επιστολές διαμαρτυρίας και τηλεφωνήματα εξαγριωμένων γιατρών που δεν μπορούν ν εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους.
Άλλωστε ο κόφτης στα φάρμακα αφορά κοντά στους 60.000 γιατρούς αλλά και 10 εκατ. ασφαλισμένους.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ καλεί τώρα τους γιατρούς να προτείνουν ισοδύναμα μέτρα για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ώστε να μην εφαρμοσθεί το κούρεμα 20% στις συνταγές. 

«Αναμένουμε συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη πρόταση από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) που θα εξασφαλίζει την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και που θα είναι διαφορετική από το μέτρο που έχει θεσμοθετήσει το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός.

Επισημαίνει πάντως ότι μπορούν να γίνουν προσαρμογές στο μέτρο ενώ ήδη έχουν εξαιρεθεί οι νέοι γιατροί που άνοιξαν πέρυσι το ιατρείο τους και ο μέσος όρος των φαρμάκων που χορήγησαν είναι εξαιρετικά χαμηλός. 

«Η συνεργασία με τον ΠΙΣ θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα για την εφαρμογή του μέτρου και θα βοηθήσει στο να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσαρμογές, για εκείνες τις περιπτώσεις, που οι ιατροί δεν μπορούν να εφαρμόσουν το μέτρο της μείωσης κατά 20% της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ένα μέτρο εφαρμόζεται, επικρατεί πανικός στην αγορά υγείας και αμέσως μετά αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου