Σελίδες

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Βουλή: Καυγάς Γεωργιάδη - ΟΕΝΓΕ για την πρωτοβάθμια περίθαλψη


ΒΗΜΑ 

Αγριος καβγάς ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Υγείας κ. Άδ. Γεωργιάδη και του εκπροσώπου της ΟΕΝΓΕ κ. Δ. Βαρνάβα κατά την συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί του νομοσχεδίου για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας και την αλλαγή του ρόλου του ΕΟΠΥΥ. 

Κατά την ακρόαση των εκπροσώπων των φορέων ο κ. Γεωργιάδης εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Βαρνάβα κατηγορώντας τον ότι έχει αλλάξει θέση, σε ό,τι αφορά τους γιατρούς του ΙΚΑ που εντάχθηκαν επί υπουργίας Λοβέρδου στο ΕΣΥ, καθώς ενώ τότε τασσόταν υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησής του, τώρα μιλάει μόνο για πλήρη απασχόλησή τους.

Ο κ. Βαρνάβας του είπε ότι τότε οι γιατροί του ΙΚΑ εντάσσονταν στα νοσοκομεία, ενώ τώρα με το πρωτοβάθμιο σύστημα που καθιερώνεται περνούν στα κέντρα υγείας. «Εκτός από ανάγωγος είστε και ημιμαθής και δεν ξέρετε την διαφορά νοσοκομείου και κέντρου υγείας. Δεν μάθατε τίποτα ως υπουργός! Τσάμπα πήγε ο χρόνος», του είπε, ενώ ο κ. Γεωργιάδης του αντέτεινε ότι είναι «κωλοτούμπας» και ότι κάνει «πολιτικές πιτσικουλιές». «Έχετε τρία ονόματα», του ανταπάντησε ο κ. Βαρνάβας, «εκτός από Άδωνις και Σπυρίδων λέγεστε και Ηρόστρατος», παραπέμποντας στον αρχαίο Έλληνα που πυρπόλησε το ναό της Αρτέμιδος στην πατρίδα του την Έφεσο προκειμένου να μείνει το όνομά του στην ιστορία. 

Κατά τα λοιπά, σφοδρές επικρίσεις δέχθηκε η νομοθετική πρωτοβουλία του κ. Γεωργιάδη από τους εκπροσώπους των ιατρών. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλης ζήτησε την απόσυρση του Νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για πολλά κενά σε ένα ασαφές πλαίσιο στην Υγεία και στην διαχείριση της ασθένειας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Και κάλεσε τον υπουργό να θέσει το κατατεθέν σχέδιο νόμου σε διαβούλευση εκ νέου, εκτός Βουλής, και να το επαναπροσδιορίσει μέσα από ένα διάλογο με τους εκπροσώπους των ιατρικών συλλόγων και φορέων της χώρας. Αλλά και ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τόνισε ότι το νομοσχέδιο «δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη για πλήρη και ριζικό επαναπροσδιορισμό της πρωτοβάθμιας υγείας», επισημαίνοντας ότι περιέχει «γενικόλογες και αόριστες αναφορές και ευχολόγια». Είπε δε ότι είναι «αναγκαία η απόσυρση του νομοσχεδίου για να υπάρξει εξαντλητικός διάλογος».

Πιο δριμύς όμως εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μ. Βλασταράκος, ο οποίος είπε ότι το ν/σ αυτό «διαλύει αντί να ενισχύει την πρωτοβάθμια περίθαλψη» και ζήτησε την απόσυρσή του. «Οι πολίτες προσέρχονται όλο και περισσότεροι στο δημόσιο σύστημα υγείας και εμείς πάμε να αποδυναμώσουμε την κοινωνική προστασία», είπε, κάνοντας λόγο για «κυνική λογική προσέγγιση που έχει αντικαταστήσει το κράτος πρόνοιας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου