Σελίδες

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ιδού πώς θα αποθηκεύονται και τα φάρμακα στα σούπερ-μάρκετ



Ληγμένα τρόφιμα, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων, μη ορθές πρακτικές υγιεινής, έντομα, μούχλα, αλλοιωμένα ευαίσθητα προϊόντα: αυτοί είναι κάποιοι από τους πιο συνήθεις λόγους, για τους οποίους ο ΕΦΕΤ επέβαλε πάνω από 50 πρόστιμα μόνο το 2013, σε δεκάδες σούπερ-μάρκετ όλης της χώρας. 

Οι καταγεγραμμένες παραβάσεις αφορούν από μικρότερα σούπερ-μάρκετ μέχρι μεγάλες ελληνικές και ξένες αλυσίδες. Εκεί δηλαδή που η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση θέλουν –με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ- να εντάξουν μία εξαιρετικά ευαίσθητη κατηγορία προϊόντων, με την απελευθέρωση των σημείων πώλησης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ).

Και αν ένας σοβαρός λόγος ανησυχίας είναι να παραδοθεί η φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων στην κρίση του εκάστοτε αναρμόδιου υπαλλήλου, ο οποίος –χωρίς φυσικά να είναι δική του ευθύνη- δεν θα διαθέτει την αναγκαία επιστημονική κατάρτιση, ο δεύτερος –ίσως και μεγαλύτερης σημαντικότητας- λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία είναι η αποθήκευση και συντήρηση των εν λόγω φαρμάκων σε ακατάλληλες ή και επικίνδυνες συνθήκες.

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζει σήμερα το newsbomb.gr προέρχονται από αποθηκευτικό χώρο σούπερ-μάρκετ και αποδεικνύουν τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν: τρόφιμα πεταμένα στο πάτωμα, κούτες σκισμένες, προϊόντα προς κατανάλωση ανακατεμένα με απορρυπαντικά και χαρτικά, ψυγεία σε πλήρη αταξία. Πρόκειται για περιβάλλον ακατάλληλο για αποθήκευση τροφίμων, πόσω μάλλον για φάρμακα.

Και αν αυτές οι συνθήκες επικρατούν σε εσωτερικούς χώρους, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη απ' έξω, κατά τη διάρκεια της τροφοδοσίας των σούπερ-μάρκετ. Παλέτες με τρόφιμα παρατημένες στο δρόμο ή έξω από σκουριασμένες αποθήκες, ξανά προϊόντα προς κατανάλωση δεμένα σε φορτία μαζί με απορρυπαντικά, εκτεθειμένα για ώρες στις καιρικές συνθήκες, που το καλοκαίρι μπορεί να σημαίνουν υψηλότατες θερμοκρασίες, επικίνδυνες για την αλλοίωση των ευαίσθητων προϊόντων. Ποιος εγγυάται ότι και τα ΜΥΣΥΦΑ, τα οποία παραμένουν φάρμακα, δεν θα έχουν την ίδια τύχη;
Αυτή την πραγματικότητα επιβεβαιώνουν τα ίδια τα πρόστιμα του ΕΦΕΤ. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις διαπιστωμένες παραβάσεις διαφόρων σούπερ-μάρκετ: ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής και ύπαρξη σοβαρών κινδύνων αναφορικά με την ασφάλεια των τροφίμων, μη συμμόρφωση με οδηγίες ανάκλησης, κατοχή μη ασφαλών – επιβλαβών για την υγεία τροφίμων, με ζωντανά έντομα (σιτόψειρες), μη κανονικούς οργανοληπτικούς χαρακτήρες (έντονη οσμή τάγγισης), εκτεταμένη ανάπτυξη μυκηλιακών υφών χρώματος πράσινου, εκτεταμένη ανάπτυξη ευρωτίασης, υμενόπτερα, ή τρόφιμα που είχε παρέλθει η ημερομηνία διατηρησιμότητας, δηλαδή είχαν λήξει.

Ερώτημα αποτελεί αν μετά τους ελέγχους του ΕΦΕΤ και την επιβολή προστίμων, τα σούπερ-μάρκετ συμμορφώνονται. Δυστυχώς, ο ΕΦΕΤ έχει διαπιστώσει σε ορισμένες περιπτώσεις παραβάσεις καθ' υποτροπή.

Για το τέλος, σας παρουσιάζουμε ένα ακόμα παράδειγμα αμελούς προώθησης ευαίσθητων προϊόντων, όπως είναι τα συμπληρώματα διατροφής, η πώληση των οποίων απελευθερώθηκε το προηγούμενο φθινόπωρο. Στα ίδια ράφια, δίπλα από καραμέλες και σοκολάτες, διατίθενται δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής, τα οποία μέχρι πρότινος διακινούνταν από τα φαρμακεία και πρέπει να συνοδεύονται και αυτά από οδηγίες ενδεδειγμένης δοσολογίας.

Η εικόνα ίσως δείχνει και το μέλλον των ΜΥΣΥΦΑ, φάρμακα που θα προωθούνται από αναρμόδιους υπαλλήλους σαν καραμέλες, δημιουργώντας μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ίσως τώρα οι αρμόδιοι πειστούν γιατί τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, όπως όλα τα φάρμακα, πρέπει να χορηγούνται από τους αρμόδιους επιστήμονες, γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Πηγή: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου