Σελίδες

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κίνδυνος για την επάρκεια φαρμάκων

IATRONET

Τα προηγούμενα χρόνια οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, με κοινωνική υπευθυνότητα, με πατριωτισμό και ισχυρή αίσθηση καθήκοντος έπραξαν τα μέγιστα για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, τόνισε ο κ. Κ.Φρουζής.


Την ασφαλή πεποίθησή του ότι το 2014 πρέπει να είναι έτος σταθεροποίησης της Οικονομίας και ότι οι επίπονες προσπάθειες των προηγούμενων ετών επιτρέπουν την αισιοδοξία για μια «νέα αρχή» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κ. Φρουζής κατά την κοπή της πίττας του Συνδέσμου. Στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο εστιατόριο του Μεγάρου Μουσικής παρευρέθησαν εκπρόσωποι του πολιτικού, ακαδημαϊκού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού χώρου.

Ο κ. Φρουζής τόνισε ότι κατά τα προηγούμενα χρόνια οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, με κοινωνική υπευθυνότητα, με πατριωτισμό και ισχυρή αίσθηση καθήκοντος έπραξαν τα μέγιστα για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει ορισμένα καίρια λάθη στην ασκούμενη πολιτική, όπως είναι «η προκρούστεια απόφαση για την ακόμα μεγαλύτερη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που κατατάσσει την Ελλάδα ουραγό στην Ευρώπη σε κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη».


Όπως τόνισε: «Κάτι τέτοιο αυξάνει τον κίνδυνο η προεδρεύουσα χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει οξύ πρόβλημα επάρκειας φαρμάκων». Γι’ αυτό τον λόγο επανέλαβε την θέση του ΣΦΕΕ ότι πρέπει να επικρατήσει ο ρεαλισμός και να σταθεροποιηθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα πολύ χαμηλά επίπεδα των 2,3 δισ. ευρώ».

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να υπάρχει ένας συγκεκριμένος προϋπολογισμός των νοσοκομείων για τα φάρμακα ο οποίος για το 2014 δεν πρέπει να είναι χαμηλότερος από τα 680-700 εκατ. ευρώ και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ισότιμη και ισοδύναμη μεταχείριση όλων των εταίρων στο χώρο, απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλοποίηση της αγοράς φαρμάκου. «Δεν αντέχει κανείς από τους κρίκους της αλυσίδας να έχει μία διαφορετική μεταχείριση», είπε χαρακτηριστικά. Προς αυτή την κατεύθυνση ζήτησε από τον Υπουργό και την Κυβέρνηση να εξετάσουν εκ νέου τη δυνατότητα ισοδύναμων μέτρων υπολογίζοντας ότι το 6% του ΑΕΠ για τη δημόσια Υγεία είναι περίπου 11 δις άρα υπάρχουν περίπου 8-8,5 δις που είναι εκτός φαρμάκου και μπορούν να βρεθούν με λίγη προσοχή κάποια ισοδύναμα μέτρα.

« Άλλωστε η ανάπτυξη που θέλουμε όλοι- συμπλήρωσε - μπορεί να χτιστεί πάνω σε γέφυρες εμπιστοσύνης και προς όφελος της χώρας και των ασθενών θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα στις φαρμακευτικές εταιρείες να συγκρατήσουν τις επενδύσεις, να αυξήσουν την απασχόληση και την εξαγωγική τους δραστηριότητα».

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ τάχθηκε υπέρ του σωστού ελέγχου συνταγογράφησης, δεν παρέλειψε όμως να υπογραμμίσει ότι τα οριζόντια μίτρα όπως αυτό του πλαφόν στη συνταγογράφηση των ιατρών δεν είναι ικανά να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα δημιουργώντας αντιθέτως προβλήματα κυρίως για τον ασθενή. Για το λόγο αυτό σημείωσε ότι όλος ο κλάδος και όλα τα έμπειρα στελέχη του ΣΦΕΕ θα είναι στο πλευρό της Πολιτείας, συνεχίζοντας μέσα από την εποικοδομητική συνεργασία να δουλεύουν για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

«Ο ΣΦΕΕ, δεν είναι μόνο ένας κλαδικός Σύνδεσμος, δεν είναι ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής της Πολιτείας, αλλά έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σύγχρονα ευρωπαϊκά think tanks σε ό,τι αφορά την φαρμακευτική πολιτική και την εφαρμογή της σε μια χώρα η οποία υποβάλλεται σε μια εξαντλητική λιτότητα», είπε ο κ. Φρουζής.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος αφού ευχαρίστησε το ΣΦΕΕ και όλες τις εταιρείες για την εποικοδομητική συνεργασία των τελευταίων μηνών και αναγνώρισε τη σημαντική συνεισφορά τους στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας επιβεβαίωσε την ανάγκη ορίου στη συνταγογράφηση των ιατρών, διαφορετικά η υπέρβαση στη δαπάνη θα μεταφραστεί σε clawback το οποίο δεν θα είναι σε θέση οι εταιρείες να αντέξουν. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος προσαρμογής στο νέο αυτό μέτρο και ζήτησε τη συνεργασία και την κατανόηση όλων των εταίρων. Μίλησε για μία καινούργια αρχή το 2014 που θα σέβεται τις ανάγκες του ασθενή, που θα δίνει χώρο για τα νέα φάρμακα στην αγορά θεσπίζοντας όμως θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα για να υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος. Αναφορικά με το θέμα του φαρμακευτικού προϋπολογισμού, ο Υπουργός αναγνώρισε πως ο στόχος των 2δις είναι εξοντωτικός και πως η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ασχολείται προσωπικά προκειμένου να φτάσουν σε κάτι που θα είναι πιο εφικτό. Κλείνοντας, τόνισε ότι το 1ο εξάμηνο του 2014 θα είναι το δυσκολότερο αλλά φάνηκε αισιόδοξος ότι η χώρα μας θα καταφέρει να πιστοποιήσει το πλεόνασμα τον Απρίλιο και να οδεύσει προς μία αναπτυξιακή πορεία της οποίας μέρος οφείλουν να είναι και οι φαρμακευτικές εταιρείες, τόσο οι ελληνικές όσο και οι πολυεθνικές, προκειμένου να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στη χώρα μας και συνολικά το ΑΕΠ μέσω των επενδύσεων και των εξαγωγών του κλάδου.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η Υφυπουργός Υγείας, κα Ζ. Μακρή, η οποία αναφέρθηκε στην καλή προσπάθεια που γίνεται για το εθνικό συμφέρον από το οποίο δεν εξαιρούνται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις και ευχήθηκε καλή εποικοδομητική χρονιά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε και απονομή από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνη Γεωργιάδη των χρηματικών επάθλων στους 3 πρώτους νικητές του διαγωνισμού “SFEE Innovation Project” για τις προτάσεις καινοτομίας στο πεδίο της Υγείας που κατέθεσαν. Η κα Φωτεινή Χριστοδούλου, 1η νικήτρια με το ΜΙR.I.AM: Διαγνωστικό τεστ για 48 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, απευθυνόμενη στους παρευρισκομένους δήλωσε ότι: «η ανάδειξη της καινοτομίας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην έξοδο από την ύφεση, αφού πυρήνας του οικονομικού μοντέλου του μέλλοντος πρόκειται να είναι η τεχνολογία.

Βλέπω να γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών σε μια χώρα που δοκιμάζεται κυρίως επειδή σπάνια επιβράβευσε τη δημιουργικότητα και την αριστεία αξιοκρατικά. Αυτό φέρνει χαρά σ’ εμένα και τόσους νέους που αντί να παραλύσουν λόγω της κρίσης έγιναν υπερκινητικοί και επινόησαν βιώσιμες λύσεις καριέρας σε ένα περιβάλλον τόσο ρευστό», είπε μεταξύ άλλων η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Μοριακής Βιολογίας στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο επικεφαλής της 3ης νικήτριας ομάδας, με το Pneumogenesis project, Kαθηγητής Πνευμονολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Δημοσθένης Μπούρος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΣΦΕΕ και τις φαρμακευτικές για την στήριξη και την σημαντική αυτή πρωτοβουλία και τόνισε ότι: «Η βράβευσή μας προσδίδει ιδιαίτερη τιμή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Αντικατοπτρίζει το πνεύμα αριστείας στην Ιατρική μας Σχολή και, παράλληλα, την εξωστρέφεια στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα που τόσο έχει ανάγκη, όχι μόνον η ακριτική περιοχή της Θράκης, αλλά ολόκληρη χώρα». 

Τέλος, ο Πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά για την υποστήριξη τις εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ που στήριξαν έμπρακτα την υλοποίηση του διαγωνισμού και ιδιαίτερα τις εταιρίες: GENESIS, MSD, PHARMASERVE–LILLY, PHARMATHEN, ROCHE, NOVARTIS καθώς και το PhRMA Innovation Forum για την ευγενική τους χορηγία, καθώς και τον Όμιλο της Real και τη Ναυτεμπορική που ως βασικοί χορηγοί επικοινωνίας, στήριξαν τον ΣΦΕΕ καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας του διαγωνισμού.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι κ.κ.: Γ. Στεργίου, Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Χ. Πλάτσης, Υποδιοικητής 2ης ΥΠΕ, Π. Σκανδαλάκης, Πρόεδρος ΚΕΣΥ, Δ. Λιντζέρης, Πρόεδρος ΕΟΦ, Κ. Φαμέλη, Α’ Αντιπρόεδρος ΕΟΦ, Ι. Καραφύλλης, Β’ Αντιπρόεδρος ΕΟΦ, Μ. Σχοινάς, Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Κ. Παπαθανασίου, Υποδιοικητής ΙΚΑ, Γ. Πετρίκκος, Πρόεδρος Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, Χ. Καραθάνος, Αναπλ. Πρόεδρος Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, Ν. Χούλης, Πρόεδρος Ειδικής Επιτροπής Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, Μ. Βλασταράκος, Πρόεδρος Π.Ι.Σ, Γ. Χριστοδούλου, Πρόεδρος Ι.Φ.Ε.Τ, Π. Βάρδας, Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, Μπ. Μερκούρης, Πρόεδρος ΕΛΕΓΕΙΑ, Θ. Σκουτέλης, Πρόεδρος Ι.Ε.Α, Δ. Μπούρος, Πρόεδρος Ε.Ε.Σ.Π.Ο.Φ, Α. Αυγερινός, Γενικός Γραμματέας Ε.Ε.Σ.Π.Ο.Φ, Καθηγητής Γ. Δουκίδης, Καθηγητής Γ. Κολιός, Καθηγητής Ι. Πνευματικός, Καθηγητής Α. Σισσούρας, Καθηγητής Ι. Τούντας, Καθηγητής Ι. Υφαντόπουλος, J. Kittmer, Πρέσβης Βρετανικής Πρεσβείας, G. Bonanos, Εμπορικός Ακόλουθος Αμερικανικής Πρεσβείας, P. Stalder, Εμπορικός Ακόλουθος Ελβετικής Πρεσβείας, Κ. Κούβαρης, Β’ Αντιπρόεδρος ΠΦΣ, Σ. Μπελώνης, Πρόεδρος Ο.Σ.Φ.Ε, Η. Γιαννόγλου, Γενικός Γραμματέας Φ.Σ.Α., Θ. Γιαρμενίτης, Πρόεδρος Π.Σ.Β.Α.Κ, Π. Αρναούτης, Πρόεδρος ΣΕΠ Επιστημών και Υγείας, Α. Μπεκυράς, Πρόεδρος ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ., Δ, Μακριδάκη, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Π.Ε.Φ.Ν.Ι.), Ο. Οικονόμου, Πρόεδρος Πανελλήνιας Εταιρείας Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Π.Ε.Φ.Ν.Ι.), Γ. Κονιδάρης, Πρόεδρος Π.Ο.Ι.Ε., και Ζ. Γραμματόγλου, Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.)

Επίσης, οι πρώην πρόεδροι του ΣΦΕΕ, οι κ.κ.: Δ. Φιλιώτης, Γ. Συκιανάκης και Λ. Κράσαρης.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και οι Γενικοί Διευθυντές των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, ελληνικών και πολυεθνικών και πλήθος υψηλόβαθμων στελεχών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου