ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Σε καθεστώς διαθεσιμότητας εισέρχονται τις επόμενες ημέρες 8.500 γιατροί και εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ. Την προσεχή Πέμπτη, εκτός απροόπτου, αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), ενώ δεν αναμένεται να υπάρξουν «απώλειες» από πλευράς κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Μεταξύ όσων τεθούν σε διαθεσιμότητα είναι και περίπου 5.500 γιατροί που θα κληθούν εντός μιας εβδομάδος από την έναρξη του προγράμματος κινητικότητας, που θα διαρκέσει ένα μήνα, να επιλέξουν εάν θα έχουν κοινή πορεία με το «ΠΕΔΥ» ή θα ακολουθήσουν επαγγελματική διαδρομή ιδιώτη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, περισσότεροι από τους μισούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προτιμήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και εν συνεχεία να επιχειρήσουν να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ για να δέχονται ασφαλισμένους.
Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, το νέο σύστημα θα επιφέρει και «οικονομία» στον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα και με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το σχέδιο νόμου. Στην έκθεση περιγράφονται τρία διαφορετικά σενάρια με τις αντίστοιχες «δημοσιονομικές προβολές» για την ένταξη των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, στην περίπτωση που ενταχθεί το σύνολο των γιατρών των μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ στις θέσεις κλάδου ιατρών/οδοντιάτρων, η ετήσια δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού θα είναι περίπου 63.000.000 ευρώ. «Στην περίπτωση, όμως, που ενταχθούν 3.300 ιατροί», επισημαίνεται, «το οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο αφού οι αυξημένες μηνιαίες αποδοχές αυτών αντιρροπίζονται από τη διακοπή μισθοδοσίας όσων δεν αποδεχθούν τις νέες θέσεις (οι οποίες καταργούνται), ενώ σε περίπτωση ένταξης μικρότερου αριθμού ιατρών θα υπάρξει εξοικονόμηση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν προτίθεται να «πριμοδοτήσει» τους γιατρούς που δεν θα ενταχθούν στο ΠΕΔΥ σε ό,τι αφορά μελλοντική τους σχέση με τον ΕΟΠΥΥ, με μεγαλύτερης διάρκειας συμβάσεις ή με αυξημένο «πλαφόν» μηνιαίων εξετάσεων σε ασφαλισμένους. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης σε συνομιλητές του, «εφόσον οι γιατροί δεν έληξαν την απεργία, έχασαν και την ευκαιρία να έχουν καλύτερους όρους για να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ».
Αντίθετα, ουδεμία αλλαγή θα προκύψει για τους εργαζομένους των Κέντρων Υγείας, καθώς οι θέσεις του προσωπικού μεταφέρονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες και άρα στο ΠΕΔΥ.Έντυπη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου