Σελίδες

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Αντώνης Μπέζας προς παρόχους Υγείας: "Υπογράψτε άμεσα συμβάσεις με ιδιώτες ελεγκτές"

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - ygeia360.gr

Οι συμβάσεις με τους ιδιώτες ελεγκτές πρέπει να υπογραφούν άμεσα για την εκκαθάριση του 2013 έστω και μόνο για τον κλινικό-ιατρικό έλεγχο. Τάδε έφη ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας προς τους εκπροσώπους παρόχων υπηρεσιών Υγείας.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση εργασίας του υφυπουργού Υγείας, Αντώνη Μπέζα με τους προέδρους του ΠΙΣ, Μιχάλη Βλασταράκο, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), Θεόδωρο Χατζηπαναγιώτου, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Γεώργιο Βουγιούκα, της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΕΙΦ-ΠΦΥ), Αναστάσιο Κρεμμύδα, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), Φώτη Πατσουράκο και του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), Γεώργιο Μπάκα. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η υποχρεωτική έλευση των ιδιωτών ελεγκτών στους ιδιώτες παρόχους.


Ο υφυπουργός ανέφερε ότι η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων μεταξύ ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας και ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών που θα διενεργήσουν τον κλινικό – ιατρικό έλεγχο και την εκκαθάριση των απαιτήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ του 2013, προβλέπεται στο ν. 4172/2013 και πρέπει να ολοκληρωθεί. Ειδικά για τους παρόχους της λεγόμενης ανοικτής νοσηλείας (διαγνωστικά κέντρα, κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, φυσικοθεραπευτές κλπ) λόγω μη επίτευξης συμφωνίας με τις εταιρείες, ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να διενεργήσει την εκκαθάριση των απαιτήσεων τους για το 2013 μέσω των περιφερειακών υπηρεσιών του και θα δώσει σχετική εντολή, ενώ οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες θα διενεργήσουν μόνο τον ιατρικό – κλινικό έλεγχο.

Για το λόγο αυτό, ο υφυπουργός Υγείας, κάλεσε τους παρόχους να προχωρήσουν άμεσα στην υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, ειδικά και μόνο, για τη πραγματοποίηση του ιατρικού – κλινικού ελέγχου των περιστατικών του 2013.

2 σχόλια:

  1. Π Κωνσταντινιδης, Ακτινολόγος Χαλκίδα27 Φεβρουαρίου 2014 στις 5:58 μ.μ.

    Τι σημαίνει αυτό για τα διαγνωστικά κέντρα; Ποιος ο ιατρικός-κλινικός έλεγχος επί των διαγνωστιων εξετάσεων; Προφανώς αλλάζει ο φόρτος εργασίας των ΙΕΕ και αρα και οι ζητούμενες αμοιβές τους επιτελους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πρώτη ερώτηση είναι σε τι συνίσταται ο κλινικός έλεγχος. Αν αφορά όπως υποπτεύομαι την συματότητα μιας ιατρικής πράξης με την πιθανή διάγνωση τίθεται άνα δεύτεο ερώτημα. Τό εργαστήριο που εμλέκεται στην επιλογή των εξετάσεων ; Σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία οι εργαστηριακοί δεν επιτρέπεται να εμπλέκονται στο έργο του κλινικού ιατρού, δεν επιτρέπεται να συνταγογραφούν και άρα και να αποσυνταγογραφούν, δεν επιτρέπεται να αρνηθούν υπηρεσία και από τον ΕΚΠΥ και από τον ποινικό κώδικα και τέλος με πρόσφατη απόφαση του ΚΕΣΥ οι εργαστηριακές ειδικότητες δεν συνταγογραφούν διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες. Ο ΕΟΠΥΥ με την ΗΔΥΚΑ έχουν στα χέρια τους το εργαλείο της μηχανογράφησης , με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούν να έχουν οτι στοιχεία θέλουν , ποιός που γατι για ποιόν και γατί συνταγογράφησε Μια επιτροπή από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ από αυτούς που θέσαν σε διαθεσιμότητα μπορούν και πρέπει να κάνουν τους ελέγχους που αφορούν στο κλινικό κομάτι τους κλινικούς γιατρούς. Εμείς σαν εργαστηριακοί γιατροί γιατί καλούμεθα να πληρώσουμε για αυτόν τον έλεγχο. Μπορεί κανείς να το εξηγήσει ; Η υποχώρηση , μάλλον με βαριά καρδιά, των αρμοδίων από το 3,5 % στο < του 1 % δεν δίνει την απάντηση στο γιατί ;
    Λεωνίδας Αναγνώστου

    ΑπάντησηΔιαγραφή