Σελίδες

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Μόνο το 35% του πληθυσμού είχε εμβολιαστεί για τη θανατηφόρα γρίπη! «Πρωταθλήτρια» σε θανάτους η Ελλάδα στην ΕΕ

Απολογισμός θανάτου ήταν για την Ελλάδα η φετινή επιδημία της γρίπης, σχετικά με άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι Έλληνες βρέθηκαν απροετοίμαστοι και απροστάτευτοι, αφού μόνο το 35% του πληθυσμού εμβολιάστηκε για τον φονικό – όπως αποδείχθηκε – ιό της γρίπης.

Την αναγκαιότητα για μια εθνική πολιτική πρόληψης από τη θανατηφόρο γρίπη για την περίοδο 2014-2015 τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης με αφορμή την ανακοίνωση των μέχρι τωρα 106 θανάτων από τη γρίπη.

Από φετινές ευρωπαϊκές μελέτες στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που έγιναν ανά ηλικιακή ομάδα, φάνηκε ότι περισσότερο από όλο τον πληθυσμό, πλήττονται τα παιδιά 5 – 14 ετών, στα οποία και κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός. Τόσο σε αυτές τις ηλικίες όσο και στην 3η ηλικία, στους χρόνιους αρρώστους και στα υγειονομικά επαγγέλματα, που όλοι τους είναι ομάδες υψηλού κινδύνου, η φετινή εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπέρασε το 35%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) των ευρωπαϊκών χωρών, από τις οποίες πέρασε φέτος επιθετικά η γρίπη (κυρίως Μ.Βρετανία, Φιλανδία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία), η μικρή Ελλάδα σπάει ευρωπαϊκά ρεκόρ στους θανάτους της γρίπης, όπως φαίνεται από τα πληθυσμιακά και επιδημιολογικά στοιχεία του παρακάτω πίνακα:


ΧΩΡΑ 

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 

συνολικοί θάνατοι περιόδου γρίπης 2013-14 

συνολικοί θάνατοι περιόδου γρίπης 2012-13


Γαλλία 

65,073,482 

52 θάνατοι 

98 θάνατοι


Μ.Βρετανία 

61,100,000 

0 θάνατοι 

0 θάνατοι


Ισπανία 

46,157,822 

155 θάνατοι 

26 θάνατοι


Ρουμανία 

21,504,442 

4 θάνατοι 

12 θάνατοι


Ελλάδα 

11,262,000 

110 θάνατοι 

49 θάνατοι


Σουηδία 

9,234,209 

4 θάνατοι 

6 θάνατοι


Ιρλανδία 

4,501,000 

9 θάνατοι 

2 θάνατοι


Ας σημειωθεί δε ότι στις χώρες αυτές με τους ελάχιστους έως μηδενικούς θανάτους σε πενταπλάσιους και εξαπλάσιους πληθυσμούς της δικής μας, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υγρασία ευνοούν, κατά πολύ, τη μετάδοση της γρίπης σε σχέση με την Ελλάδα του ήλιου και της καλοκαιρίας. Αυτό όμως που αδιαμφισβήτητα έχουν όλες αυτές οι χώρες, σε αντίθεση με την Ελλάδα, είναι μια σταθερή και αποτελεσματική εθνική εμβολιαστική πολιτική χωρίς παρεκκλίσεις.

«Η Δημόσια Υγεία είναι υποχρέωση του κράτους. Το φαινόμενο καταδεικνύει την τραγική αδιαφορία αυτών που έχουν στα χέρια τους τις τύχες της Υγείας του ελληνικού λαού, όταν αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με ένα εμβόλιο των 6 ευρώ!! Αν υπήρχε μια εθνική πολιτική πρόληψης με συνέχεια και συνέπεια, τότε και οι φαρμακοβιομηχανίες θα μεριμνούσαν για επαρκείς ποσότητες εμβολίων κάθε χρόνο.

Αξιοσημείωτο δε είναι ότι και πέρυσι, που επεστράφησαν προς καταστροφή πολλά εμβόλια, είχαμε από έλλειψη εμβολιαστικής πολιτικής 49 θανάτους. Αν και φέτος, μετά από 106 θανάτους, το Υπουργείο υγείας δεν αναλάβει τις ευθύνες του για μια αποτελεσματική εμβολιαστική πολιτική πρόληψης, τότε, σε αντίθεση με τους κανόνες όλων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών και για να μην πεθάνουν αδίκως αλλοι ασθενείς, θα αναλάβουμε εμείς το ρόλο του κράτους, μαζί με όλους τους επιστημονικούς παράγοντες και αυτοδιοικητικούς φορείς της χωρας, όπως ακριβώς κάναμε και στην περίθαλψη εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών» δήλωσε χαρακτηριστικά οΠρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος σύμφωνα με το onmed.gr, μίλησε για μια Εκστρατεία Πρόληψης για τη γρίπη 2014-2015, που αναμένεται να υλοποιηθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, σε όλες της δομές προαγωγής υγείας κάθε τοπικής κοινωνίας.

Ο ΙΣΑ καλεί όλους τους γιατρούς μέλη του να συμμετέχουν σε αυτή την εκστρατεία ζωής για τους αρρώστους τους που πρόκειται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο 2014 με κύριους άξονες:

1) την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού,

2) τη διαρκή ενημέρωση των γιατρών βάσει των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών για το πότε και ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν,

3) την παρακολούθηση των ασθενών υψηλού κινδύνου της Αθήνας από τους γιατρούς μέλη του ΙΣΑ ,

4) τη διαρκή εκτίμηση του κινδύνου νόσησης καθ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2014-2015 και

5) την παράλληλη διαφύλαξη της υγείας της κοινότητας, ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλής λοιμικότητας,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου