Σελίδες

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Το μετέωρο ΠΕΔΥ, οι ιδιώτες και οι αποκλεισμοί των γιατρών



Η μεταρρύθμιση έγινε για τα ιδιωτικά συμφέροντα και όσο περνάει ο καιρός το γεγονός αυτό θα γίνεται ολοένα και πιο εύγλωττο.

Την φράση αυτή ψιθυρίζουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι εκτιμούν ότι με το όχι των γιατρών στο ΠΕΔΥ, πολλές μονάδες του ΕΟΠΥΥ θα αποδυναμωθούν σταδιακά και το επόμενο βήμα θα είναι να δοθούν ως εύκολη λεία σε ιδιώτες επιχειρηματίες.

Για παράδειγμα η Μονάδα στο Παγκράτι έχει ανάγκη από 60 με 70 γιατρούς, ωστόσο μόνο 30 έχουν υποβάλλει αίτηση στην καινούρια κατάσταση του ΠΕΔΥ.
Αποτέλεσμα αυτού, είναι, σύμφωνα με εκπροσώπους του ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ Αττικής, η ηγεσία του υπουργού Υγείας και προσωπικά ο ίδιος ο υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης να σκεφθεί ότι είναι ασύμφορο το κόστος λειτουργίας της μονάδας για το δημόσιο, επομένως η αμέσως επόμενη σκέψη, είναι να μεταβιβαστεί στον ιδιωτικό τομέα.

Μάλιστα και οι συχνές αναφορές στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες από την πλευρά του υπουργού Υγείας, αυτό υποδηλώνουν. Δεν είναι όμως μόνο το Παγκράτι που εμφανίζει αποψιλωμένο ιατρικό προσωπικό, αλλά και άλλες μονάδες τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια. ‘Άλλωστε τα αποτελέσματα από την υποβολή αιτήσεων στον νέο φορέα, είναι ολοφάνερα: 1 στους 2 γιατρούς επέλεξε και συμφώνησε να κατευθυνθεί στο ΠΕΔΥ, επομένως σταδιακά θα υπάρξει πρόβλημα στις ίδιες τις μονάδες.

Ωστόσο το κλείσιμο ή συνένωση των μονάδων θα εξετασθεί σε δεύτερο χρόνο, σε ένα εξάμηνο δηλαδή, όταν θα γίνει η περίφημη αξιολόγηση.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ Αττικής επίσης, εκτιμούν ότι με την σκληρή πολιτική του Άδωνι Γεωργιάδη θα υπάρξουν και αποκλεισμοί γιατρών σταδιακά. Το γεγονός αυτό, γίνεται εμφανές από τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας την Πέμπτη το μεσημέρι στο ΕΚΕΠΥ, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τους διοικητές, όπου αποκάλυψε ότι για τα κενά που θα υπάρξουν στο σύστημα, θα προκηρυχθούν θέσεις επικουρικών γιατρών προκειμένου να καλυφθούν τόσο οι ανάγκες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όσο και στην Δευτεροβάθμια, δηλαδή στα νοσοκομεία. Και εδώ ανακύπτει ένα σοβαρότατο ζήτημα: πως είναι δυνατόν, ένας γιατρός της ΠΦΥ, ένας παθολόγος για παράδειγμα, να γίνει μπαλαντέρ και να κάνει δουλειά ειδικευόμενου;

Επιπλέον, ένας γιατρός με εμπειρία και κάποια ηλικία, δεν μπορεί ξαφνικά, εκεί που υπηρετούσε την ΠΦΥ επί πολλά χρόνια ξαφνικά να εκτοπιστεί σε ένα νοσοκομείο και να κάνει δουλειά στα εξωτερικά ιατρεία. Υπάρχουν κάποια ηλικιακά κριτήρια που πρέπει να τεθούν υπόψιν . Εκτός και εάν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεν την ενδιαφέρει το ζήτημα αυτό, και αποφασίσει να αποκλείσει κατηγορίες επιστημόνων εξαιτίας της ηλικίας τους. Αλλά οι όποιοι αποκλεισμοί τεθούν στο νέο σύστημα, θα κρύβουν είτε κρυφά είτε φανερά, φασιστικές διαθέσεις, εκτιμούν εκπρόσωποι των Συνδικαλιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου