Σελίδες

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

«Στην Ελλάδα ακούω μόνο ύβρεις, κατάρες, κριτικές και γκρίνια»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, υπουργός Υγείας

Ο Αδωνις Γεωργιάδης μιλά στην «Εφ.Συν.» θυμωμένος με έναν λαό ο οποίος «όλο δεν φταίει για τίποτα» και «έχει εθιστεί στη λογική τού τσάμπα». «Ταυτίζουμε το δημόσιο με το δωρεάν, λες και είναι υποχρεωμένο το κράτος», λέει χαρακτηριστικά.

«Εγώ είμαι πολιτικός. Δεν μπορώ να σας μιλώ με την έννοια του ιδανικού κόσμου». Ο Αδωνις Γεωργιάδης μιλά στην «Εφ.Συν.» θυμωμένος με έναν λαό ο οποίος «όλο δεν φταίει για τίποτα» και «έχει εθιστεί στη λογική τού τσάμπα». «Ταυτίζουμε το δημόσιο με το δωρεάν, λες και είναι υποχρεωμένο το κράτος», λέει χαρακτηριστικά. «Μην πολεμάτε τις μεταρρυθμίσεις», απαιτεί και προαναγγέλλει κι άλλα κλεισίματα νοσοκομείων – «ήμασταν λιγότερο τολμηροί απ’ ό,τι θα έπρεπε». Οχι όμως τώρα που το ΠΕΔΥ είναι… μικρό. Οταν γίνει «αξιόπιστο και ισχυρό», σε δύο χρόνια, «αυτός είναι ο ορίζοντας της πλήρους μεταρρυθμίσεως»

«Δεν θα είμαι υποψήφιος στις επικείμενες ευρωεκλογές – Στα κανάλια βγαίνω γιατί προσπαθώ να εξηγήσω τις μεταρρυθμίσεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Ντάνι Βέργου – Φωτ. Μάριος Βαλασόπουλος

• Κατηγορείστε ότι οι συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις σας δεν σας επιτρέπουν να ασχοληθείτε με τη δουλειά σας. Εχει τόσο μεγάλη σημασία για σας όλη αυτή η προβολή;

«Από τη μία, όλοι οι πολιτικοί μου αντίπαλοι με κατηγορούν ότι μέσα σε οκτώ μήνες έχω συνθλίψει τη δημόσια υγεία, άρα έχω κάνει πάρα πολλά πράγματα. Από την άλλη, ακούω “μα, πότε προλαβαίνει να ασχολείται αφού είναι όλη μέρα στα κανάλια;”. Ή το ένα θα έχει συμβεί ή το άλλο».

• Είναι δικές σας όμως οι αποφάσεις καταστροφής της δημόσιας υγείας -τελικά είστε το Μνημόνιο και δεν επιτρέπετε στην τρόικα να σας κλέβει τη δόξα;- ή εκτελείτε οδηγίες;

«Το πρόγραμμα που υπάρχει στην υγεία δεν είναι καταστροφικό. Είναι καταστροφικό το ότι μας το λέει ο Τόμσεν».

• Στους αριθμούς τα πηγαίνετε καλά ως συγκυβέρνηση, αλλά τι έχετε να πείτε για την αναμφισβήτητη τραγική κατάσταση της δημόσιας υγείας;

«Εάν ήμασταν εδώ πριν τις 6 Μαΐου του ‘10 σε περίοδο ευμάρειας, δεν θα μου λέγατε ότι έχει πολλά προβλήματα η υγεία, για τα ράντσα, ότι δεν βρίσκει τα φάρμακά του ο ασθενής;».

• Στο δημόσιο νοσοκομείο ο ασθενής χρειάζεται σήμερα να αγοράζει γάζες, φάρμακα, που ήδη έχει πληρώσει δυο και τρεις φορές. Τι λέτε για τις συνεχείς μετακυλίσεις του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον λαό;

«Είναι ένα πρόβλημα πραγματικό. Εχει να κάνει με το γεγονός ότι οι εταιρείες που παρέχουν τα αναλώσιμα έχουν καταστραφεί από το PSI. Είναι ένα θέμα που θα ομαλοποιηθεί όσο ομαλοποιείται η κατάσταση της οικονομίας».

• Το γεγονός ότι συνεχώς μπαίνουν καινούργια χαράτσια;

«Δεν βλέπω εγώ στην υγεία να μπαίνουν τίποτα τρομερά χαράτσια».

• Τα πέντε ευρώ, για παράδειγμα;

«Κατ’ αρχήν καθίστε να μπουν. Τα πέντε ευρώ ισχύουν για τα Κέντρα Υγείας εδώ και χρόνια».

• Ο ασφαλισμένος στον ΕΟΠΥΥ δεν πλήρωνε 5 ευρώ. Πέραν αυτού, πρόσφατα φτιάχτηκε ένας ΕΟΠΥΥ, μετά διαλύθηκε, τώρα φτιάχνεται ένα ΠΕΔΥ, είναι πειράματα όλα αυτά;

«Η μεταρρύθμιση έχει κάποια βήματα. Να γιατί βγαίνω στα κανάλια, προσπαθώ να τα εξηγήσω, αλλά δεν τα έχω καταφέρει. Ποτέ δεν είπε κανένας ότι θα έμενε ο ΕΟΠΥΥ για πάντα αγοραστής και πάροχος. Από την πρώτη μέρα ιδρύσεώς του ο στόχος ήταν να γίνει μόνο αγοραστής. Το 5ευρω θα μπει όταν θα γίνει οργανική συνένωση των συστημάτων. Θα μπει ο οικογενειακός γιατρός, που σημαίνει ότι θα μπορείς να γράψεις τα φάρμακά σου στο σπίτι τσάμπα. Θα δίνεις τα πέντε ευρώ στα πολυϊατρεία όταν θα έχεις να κάνεις κάτι σοβαρότερο, όπως να σου βάλουν επίδεσμο. Αλλωστε, το 5ευρω είναι και το μικρότερο που υπάρχει στην Ευρώπη, σε άλλες χώρες είναι 17-25 ευρώ».

• Δεν έχει να τα δώσει ο κόσμος, άλλωστε τα έχει ήδη δώσει μέσα από τις εισφορές του.

«Είναι μεγάλη υποκρισία. Σαράντα χρόνια που έχουμε δημόσια δωρεάν υγεία, γιατί φτάσαμε να έχουμε τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ιδιωτική δαπάνη; Γιατί πληρώνει ο καθένας από την τσέπη του. Πληρώνουμε τον ιδιώτη, το φακελάκι. Ε, είμαστε υποκριτές. Ταυτίζουμε το δημόσιο με το δωρεάν, λες και είναι υποχρεωμένο το κράτος».

• Τι σχέση έχει το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν υγεία, που αμφισβητείται την τελευταία πενταετία, με την επιλογή του ιδιωτικού θεραπευτηρίου;

«Οταν ήταν τσάμπα κι εσύ πήγαινες στο δημόσιο νοσοκομείο, δεν ενδιαφερόσουν αν γίνονταν υπερβολικές προμήθειες. Ο γιατρός που έπαιρνε το φακελάκι έλεγες “να το πάρει αφού δεν τον πληρώνω εγώ”. Εχουμε εθιστεί στη λογική τού τσάμπα, που σημαίνει χαμηλές υπηρεσίες. Πώς θα φτιαχτεί ένα σύστημα ισχυρό; Θα έχει ρυθμιστές. Αυτά που εσείς λέτε χαράτσια υπάρχουν σε όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα για ένα λόγο: για να ρυθμίζουν τη ροή των ασθενών. Για να κάνουν τον ασθενή συμμέτοχο στη διοίκηση του νοσοκομείου. Για να κάνουν τον ασθενή συμμέτοχο στην ποιότητα του γιατρού».

• Τελικά ο πολίτης πληρώνει την αποτυχία της διοίκησης;

«Ο πολίτης γίνεται συμμέτοχος. Θυμάστε που είχαμε βρει πριν από μερικά χρόνια στα λαγούμια του Λαυρίου φάρμακα κατά τόνους; Αυτά τα φάρμακα έχουν γραφτεί σε κάποια βιβλιάρια ασθενών. Αν αυτοί οι ασθενείς έπρεπε να πληρώσουν έστω το 1 ευρώ ανά τρία φάρμακα, δεν θα άφηναν να τους γράφουν τόνους».

• Αντί να διαφυλάξετε ως υπουργός το δικαίωμα στη δημόσια υγεία υποχρεώνετε τον κόσμο να πληρώσει για την κακοδιαχείριση;

«Εγώ είμαι πολιτικός. Δεν μπορώ να σας μιλώ με την έννοια του ιδανικού κόσμου. Σε αυτά τα μέτρα έχουν καταλήξει όλες οι υπόλοιπες πολιτισμένες κοινωνίες. Απλώς εμείς ερχόμαστε πολύ καθυστερημένα. Μην πολεμάτε τις μεταρρυθμίσεις. Αν τις καταφέρουμε, θα φτιάξουμε ένα πολύ καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας. Γιατί από το ’80 και μετά το μόνο που συζητάγαμε είναι τι θες λαέ μου να σου δώσω. Ποτέ δεν είπαμε στον λαό ότι έχει υποχρεώσεις. Τα ’πε κανείς πολιτικός στον λαό τα τελευταία 40 χρόνια; Οχι. Ολο ο λαός που δεν φταίει για τίποτα».

• Φταίει και του κλείνετε νοσοκομεία όπως το «Αγία Βαρβάρα» και την πρωτοβάθμια, έστω και για ένα μήνα;

«Μα, το “Αγία Βαρβάρα” είναι δίπλα στο “Αττικόν”. Δεν χρειαζόταν. Ημασταν λιγότερο τολμηροί απ’ ό,τι θα έπρεπε. Οταν γίνει η πρωτοβάθμια φροντίδα αξιόπιστη και ισχυρή, τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε και για συγχωνεύσεις μεγάλων νοσοκομείων».

• Τι θα γίνει με τη στελέχωση του ΠΕΔΥ;

«Προκηρύσσουμε 1.000 θέσεις επικουρικών γιατρών. Ηταν 5 χιλιάδες και εργάζονταν 5,5 ώρες την ημέρα. Ηρθαν 2.500 και θα δουλεύουν 7 ώρες. Θα είναι αρκετοί σε πρώτη φάση και μετά θα προσλάβουμε και οικογενειακούς γιατρούς».

• Πόσους, πότε;

«Δύο χιλιάδες. Πρώτο βήμα είναι τα πολυϊατρεία. Δεύτερο, η πρόσληψη και εκπαίδευση οικογενειακών γιατρών. Τρίτο βήμα, η συγχώνευση των πολυϊατρείων, η δημιουργία Αστικών Κέντρων Υγείας που θα έχουν 24ωρη λειτουργία, θα έχουν δηλαδή και εφημερία. Τέταρτο, η συμπλήρωση των οικογενειακών γιατρών σε δύο φάσεις. Ολο αυτό θα ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια. Αυτός είναι ο ορίζοντας της πλήρους μεταρρυθμίσεως. Από τον ΠΟΥ μάς λένε ότι αν τα καταφέρουμε σε δύο χρόνια θα είναι θαύμα».

• Θαύμα θα είναι να καλυφθούν οι ανάγκες του λαού, ο οποίος, ξέρετε, έχει αγωνία με όλες αυτές τις αλλαγές.

«Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε και κυρίως δεν κάνουμε του κεφαλιού μας. Κάνουμε ό,τι μας λένε οι πιο ειδικοί από τον πλανήτη. Στην Ελλάδα ακούω μόνο ύβρεις, κατάρες, κριτικές και γκρίνια. Με το που πάω σε οποιοδήποτε διεθνές φόρουμ, όλοι οι ξένοι αρχίζουν τους ύμνους και τα μπράβο που το τολμήσαμε».

• Θα είστε υποψήφιος στις ευρωεκλογές;

«Οχι, δεν θα είμαι».

7 σχόλια:

  1. Κύριε υπουργέ κατηγορείτε τήν αντίληψη τού ΤΣΑΜΠΑ καί συμφωνώ απολύτως μαζί σας διότι θά ήτο απαράδεκτο νά εργάζεται κάποιος τσάμπα,αυτό θά μάς μετέφερε σέ καταστάσεις δουλείας καί όχι δημοκρατίας, όμως έχω καί μία απορία,εσείς γιατί τήν εφαρμόζετε αυτή τήν πρακτική τού τσάμπα μέ τούς εργαστηριακούς γιατρούς? Θωμόπουλος Ιωάννης, εργαστηριακός γιατρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εάν δεν είναι το κράτος υποχρεωμένο για να παρέχει, γιατί πέρυσι μου ζήτησε φόρο 45.000 € ;
    Γιατί ο μικρονοικός δεν αντιλαμβάνεται το απλούστατο πως όταν πληρώνεις φόρους ζητάς ανταποδοτικότητα ; Κουφιοκέφαλε απο τις παροχές που είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ ένα πολιτισμένο κράτος, τίποτα δεν είναι ΤΖΑΜΠΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mαλλον, λαθος καταλαβες τα 45.000 και ολα τα αλλα που μαζευουν τα δεινουν
      για πλοια αεροπλανα και βαπορια, αεροδρομια,αυτοκινητοδρομους,ολυμπιακους
      αγωνες να μην γραψω και αλλα. Η ανταποδοτιτητα ειναι μαλλον κομμουνιστικο
      κατασκευασμα που να το ξερει, μονον κινεζικα μιλαει και μαλλον αρχαια.

      Διαγραφή
  3. Εσύ κύριε μικρονοϊκέ τί θα έκανες, όταν έχεις το 1/3 του πληθυσμού να εργάζεται και τα 2/3 να περιμένουν να φάνε από το 1/3; Θα εξασφάλιζες δωρεάν υγεία στο 1/3 και θα άφηνες τα 2/3 στην τύχη τους... Δεν βλέπετε το πρόβλημα; Τα χρήματα που βγάζουμε δεν φτάνουν... Και σιγά τις συμμετοχές που έβαλε... Εάν θέλετε κύριε να μην τα πληρώνετε όλα εσείς υποστηρίξτε την συμμετοχή του ασθενούς στο κόστος... Αλλιώς θα πληρώνετε παραπάνω... Ή να αφήσουμε τους ανασφάλιστους να πεθάνουν; Ποιος είναι ο μικρονοϊκός τώρα; Όχι κύριε, είστε μειοψηφία... Οι απόψεις σας δεν πείθουν κανέναν σοβαρό άνθρωπο...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά είμαστε ηλίθιος λαός... Δεν ξέρουμε τί θέλουμε... Μόνο στείρα αντιπολίτευση χωρίς ουσία και ασόβαρες απόψεις... Και αν αναλαμβάναμε το πολύ πολύ να μας λίντζαραν οι περισσότεροι με τις ανοησίες που κατά καιρό υποστηρίζουμε...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αφου δεν ειναι του τσαμπα ο υπουργος γιατι δεν μας πληρωνει τα χρωστουμενα του 2010-11-και 12 τσαμπα δουλευαμε για το κρατος ,τους ασθενεις και τους αχρηστους -ψευτεςκαι κομπλεξικους υπουργους Υγειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμπρός Ανδρέα για μια Ελλάδα νέα..............Είπε κανείς Πασοκος τίποτα και δεν ακούστηκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή