Με το βλέμμα στραμμένο στην Βουλή βρίσκονται αυτό το Σαββατοκύριακο εκατοντάδες επαγγελματίες καθώς το επίμαχο πολυνομοσχέδιο το οποίο απελευθερώνει σειρά επαγγελμάτων εισάγεται την Κυριακή στην Ολομέλεια προκειμένου να ψηφισθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.
Ήδη το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής την Βουλή και το Σάββατο θα ψηφισθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής. Το πολυσέλιδο κείμενο (225 σελίδες) αποτελείται από τρία άρθρα που περιλαμβάνουν, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το κοινωνικό μέρισμα, τις φορολογικές ρυθμίσεις και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η συζήτησή του στην Επιτροπή αναμένεται να αρχίσει στη 1 μετά το μεσημέρι του Σαββάτου. Η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο προκειμένου να κλείσει επισήμως η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να εγκριθεί η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ. Τυπικά για την υπερψήφισή του απαιτούνται 147 ψήφοι, καθώς η διαδικασία αφορά τους παρόντες και θα απουσιάζουν τα προφυλακισμένα μέλη της ΧΑ. Πολιτικά, όμως, μίνιμουμ θεωρείται ο αριθμός των 151 βουλευτών.
Πολλοί είναι οι κλάδοι που αντιδρούν όπως φαρμακοποιοί, εκδότες, βιοβλιοπώλες, κτηνοτρόφοι και αρτοποιοί, δηλώνοντας πως το εν λόγω σ/ν φέρνει τα πάνω κάτω στην καθημερινότητά τους και απειλώντας την ίδια τους την επιβίωση. Οι φαρμακοποιοί – οι οποίο βρίσκονται ήδη σε απεργίες διαρκείας- θα επανεκτιμήσουν την στάση τους την Δευτέρα (συγκεκριμένα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής) ενώ ο ΦΣΑ, απείλησε χθες σε συνέντευξη τύπου την κυβέρνηση, ότι εάν ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης δεν πάρει πίσω ορισμένες ρυθμίσεις, τότε «τα 11.000 φαρμακεία θα γίνουν ο τάφος των βουλευτών που θα τα ψηφίσουν».
Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαικά δικαστήρια καθώς «παραβιάζονται οι αρχές ισότητας αλλά και οι αποφάσεις Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη λειτουργία των φαρμακειών». Όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι πλήττονται από τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου θα συγκεντρωθούν την Κυριακή στις 6 το απόγευμα έξω από την Βουλή για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους.
Εν τω μεταξύ για την ιστορία να πούμε ότι παρ ολίγον να υπάρξει εμπλοκή με την κατάθεση του νομοσχεδίου, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης δεν έβαζε την υπογραφή του στις διατάξεις για το γάλα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας και να αναγκαστούν τόσο ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ε. Βενιζέλος να παρέμβουν προκειμένου να πείσουν τον υφυπουργό. Όμως δεν είναι μόνο οι κλάδοι αυτοί που πλήτττονται ιδιαίτερα από το πολυνομοσχέδιο, καθώς υπάρχουν και άλλες διατάξεις που φέρνουν σοβαρές αλλαγές στην ζωή των πολιτών, όπως η μείωση των επικουρικών συντάξεων και η κατάργηση των τριετιών.
Τέλος να πούμε, ότι με αφορμή το πολυνομοσχέδιο δύο μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Ν. Δ. οι κ.κ. Ευθύμιος Θεοχάρης και Δημήτριος Καψοκόλης σε ανοικτή επιστολή τους, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους. Στην επιστολή του αναφέρουν μεταξύ άλλων:
«Το ποτήρι ξεχείλισε!!! Η συγκυβέρνηση παραδόθηκε εξολοκλήρου στην τρόικα και στα μεγάλα συμφέροντα!!!
Τέσσερα χρόνια τώρα οι βουλευτές των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά-Βενιζέλου, ψηφίζουν σε ένα μόνο άρθρο το δικαίωμά μας στη ζωή!!!
Με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης κατήργησαν το 80% των κεκτημένων των εργασιακών, ασφαλιστικών και οικονομικών μας δικαιωμάτων.
Το Πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή καταστρέφει και τα ελάχιστα εναπομείναντα βασικά και θεμελιώδη εργασιακά, ασφαλιστικά και οικονομικά κεκτημένα των εργαζομένων (τριετίες, επιδόματα, εφάπαξ, επικουρικές συντάξεις).
Με λίγα λόγια εάν ψηφιστούν τα μέτρα που περιγράφονται στο “ΜΙΝΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ” μπαίνει οριστικά ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ στις κατακτήσεις των τελευταίων 100 ετών…»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου