Παρασκευή 04 Απριλίου 2014 12:22
Στη θέσπιση νέων μέτρων εις βάρος των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας, μετά τη διαπίστωση ότι τα κονδύλια που έχουν προϋπολογιστεί για την κάλυψη των εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων, δεν φτάνουν για την κάλυψη των αναγκών του 2014.
Ήδη, τους πρώτους δύο μήνες του 2014, με κλειστά τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, εξαντλήθηκε το κονδύλι του πρώτου εξαμήνου, αφού οι σχετικές δαπάνες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου ήταν συνολικά 150 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που είχε προϋπολογιστεί για τους πρώτους 6 μήνες.
Ένα από τα μέτρα που προωθείται είναι η καθιέρωση πλαφόν ανά πάροχο υγείας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να επιδίδονται στο κυνήγι αναζήτησης γιατρού ή διαγνωστικού κέντρου που δεν θα έχει υπερβεί το πλαφόν που θα οριστεί, όπως ακριβώς γίνεται και με το πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων.
Ο μεγάλος κίνδυνος που υπάρχει από το σφικτό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλει δυσχερείς οικονομικούς όρους στους παρόχους υγείας, αδιαφορώντας παντελώς για την αναγκαιότητα τήρησης του επιστημονικού κανόνα, συντήρησης μηχανημάτων, ποιοτικού έλεγχου κλπ. βάλλοντας ευθέως κατά της διατήρησης της ποιότητας.
Τα προβλήματα αυτά συζητήθηκαν χθες στη συνεδρίαση της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών. Η επιτροπή ζητά από τον ΕΟΠΥΥ επίσημη γνωστοποίηση των υποβληθέντων δαπανών για το 2013 και πρώτο δίμηνο του 2014 και των προϋπολογισμένων δαπανών του Οργανισμού με σαφή διαχωρισμό των επιμέρους κωδικών.
Πηγή: onmed.gr
Σε κανένα κράτος με αντίστοιχο πληθυσμό δεν υπάρχουν 2500 ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια ! Πως να ζήσουν όλοι εκτελώντας ποιοτικές εξετάσεις ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΙΣΩΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ? ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ?, ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ,ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ? ΜΗΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ? Η ΜΗΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ? ΕΩΣ ΤΟΤΕ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ,ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΤΕ, ΑΛΛΗ ΠΡΩΤΙΑ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ(ΜΑΛΛΟΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΟΝΤΩΝ ΑΥΤΟ) _ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απόλυτα ! Φαντάζομαι ότι ο προγραμματισμός της Πολιτείας θα έπρεπε να είχε εκφραστεί μέσω του Ιατρικού συλλόγου για την απονομή της Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος Μικροβιολόγου (Βιοπαθολόγου). Πράγμα που δεν έγινε και Δυστυχώς οι Βιοπαθολόγοι και εξαπατήθηκαν και έχουν εγκλωβιστεί, γιατί η ειδικότητα δεν αναγνωρίζεται στις χώρες που έχουν τώρα ανάγκη στα Ιατρικά εργαστήρια (ΗΠΑ, Αραβικές Χώρες).
Διαγραφή