Σελίδες

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Βατερλό Άδωνι στην κλινική έρευνα


Όπου βρεθεί και όπου σταθεί τελευταία ο Άδωνις Γεωργιάδης λέει εμφατικά ότι ο μοναδικός τρόπος για να έλθει η ανάπτυξη είναι να προσελκυστούν επενδύσεις από το εξωτερικό. Αυτά στα λόγια. Γιατί στην πράξη «κατάφερε» να μειωθούν οι επενδύσεις των ξένων φαρμακοβιομηχανιών σε κλινικές μελέτες από 80 εκατ. σε 18!

Γράφει: Αιμίλιος Νεγκής - VIRUS.COM.GR


Βέβαια, χθες, και πάλι άλλα έλεγε. Χαιρετίζοντας εκδήλωση για τις κλινικές μελέτες, που διοργάνωσε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, είπε ότι οι κλινικές μελέτες αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση. 

Το κοινό – αποτελούμενο από στελέχη φαρμακοβιομηχανιών και επιφανείς ερευνητές – κοιτούσε απορημένα τόσο τον Άδωνι, όσο και τη γ.γ. δημόσιας υγείας Χριστίνα Παπανικολάου όσο και τον πρόεδρο του ΕΟΦ Δημήτρη Λιντζέρη, οι οποίοι για μία ακόμη φορά αναλώθηκαν σε ευχολόγια και διαπιστώσεις. Λες και κυβερνούν άλλοι…

Στην πράξη, επί μήνες, παρατηρείται αδικαιολόγητη στασιμότητα στην έγκριση νέων μελετών. Γεγονός που οφείλεται – μεταξύ των άλλων – και στο γεγονός ότι η αρμόδια επιτροπή δεοντολογίας του ΕΟΦ αδράνησε, επικαλούμενη έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού. Αναρωτιέμαι όμως τι άλλαξε σε σχέση με το 2012;

Χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού – έπειτα από αναφορές στο Μαξίμου από μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες – για να ανασκουμπωθούν στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΦ. Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί ειδική επιτροπή με στελέχη από το Μαξίμου, το υπουργείο Υγείας και το σύνδεσμο των φαρμακοβιομηχάνων (ΣΦΕΕ), ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. 

Φυσικά, το γεγονός ότι δημιουργήθηκε η επιτροπή και σε αυτήν μετέχει σύμβουλος του Πρωθυπουργού δείχνουν ότι το Μαξίμου δεν βασίζεται στον Άδωνι. Ο ίδιος ανακοίνωσε χθες με απολογητικό ύφος ότι τα εμπόδια έχουν ξεπεραστεί και πώς τις επόμενες ημέρες θα εγκριθούν 70 νέες κλινικές μελέτες. Και ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις για να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την κλινική έρευνα.

Εύστοχα παρατήρησε ένας γιατρός, που κάνει κλινική έρευνα και καθόταν δίπλα μου: «Δεν θέλουμε τίποτε άλλο από το υπουργείο Υγείας από το ναεφαρμόσει την υπουργική απόφαση που πέρασε το ίδιο πέρσι»…

Για τους μη μυημένους, η εν λόγω απόφαση που είχε περάσει ο Μάριος Σαλμάς προβλέπει ρητά ότι για την εξέταση και έγκριση των μελετών απαιτείται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τον ΕΟΦ και τα νοσοκομεία. Επίσης, δίνει οικονομικά κίνητρα σε νοσοκομεία και Υγειονομικές Περιφέρειες ως ποσοστό των χρημάτων (15%), που δίνουν οι φαρμακοβιομηχανίες.

Και όμως το ίδιο το Κράτος δεν εφαρμόζει όσα το ίδιο νομοθετεί. Για μία ακόμη φορά, άκουσα τους ιθύνοντες να κάνουν διαπιστώσεις. Ότι φταίει η έλλειψη κουλτούρας, η γραφειοκρατία, η έλλειψη προσωπικού. 

Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι φταίνε εκείνοι. Κι εμείς που εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αυτοί μπορούν να αλλάξουν. Πώς μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα; Αλλάζοντας εμείς στάση απέναντί τους…

Υ.Γ. Άκουσα άλλο ένα πετυχημένο σε πηγαδάκι μετά τους χαιρετισμούς Άδωνι, Παπανικολάου και Λιντζέρη: Κάνουν ρεπορτάζ αντί να κυβερνούν. Και αναρωτιούνται γιατί ένας ρεπόρτερ θέλει να κυβερνήσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου