Εποχές 2004 ζουν οι Έλληνες όσον αφορά τις δαπάνες που κάνουν οι ίδιοι αλλά και το κράτος στον τομέα της Υγείας, σύμφωνα με δημοσίευμα στο κυριακάτικο φύλο της εφημερίδας "Το Βήμα".
Η δημόσια περίθαλψη "θυσιάστηκε" στον βωμό των στόχων που θέτει τα τελευταία χρόνια η τρόικα, την στιγμή που χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν μείνει χωρίς δουλειά ή/και εισόδημα και κατ' επέκταση έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη, αδυνατώντας, πλέον, να καλύψουν και τις βασικότερες των αναγκών σε θέματα υγείας, όπως είναι το δυσβάσταχτο για αυτούς κόστος των φαρμάκων.
Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα μεγάλης έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) και του ΟΟΣΑ.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι την περίοδο 2009-2012 η μείωση της συνολικής δαπάνης στην Υγεία ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 24,8%. Η δημόσια δαπάνη έχει πέσει κατά 25,3% και η ιδιωτική 20,6%.
Επίσης, η δημόσια και ιδιωτική δαπάνη για τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα με μείωση της τάξης του 41,1%, ενώ και η δαπάνη για φαρμακευτικές και νοσοκομειακές υπηρεσίες έχουν πτώση 31,3% και 5,4% αντίστοιχα.
Αυτά τα στοιχεία αφορούν μέχρι και το 2012. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πραγματική σημερινή μείωση της δαπάνης ξεπερνάει το 30%.
Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου